فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۳ دی
    • 2 January
    • ١ رجب

امام محمد باقر (ع) در روز اول  رجب یا سوم ماه صفر سال 57 هجرى  در مدینه به دنیا آمدند   و در روز هفتم ذى حجه
سال 114 هجرى، در همان شهر بدرود حیات گفتند.ابن شهر آشوب در مناقب نوشته است: آن حضرت در سال 114 هجرى، در سن 57 سالگى زندگى را به درود گفته که از این مدت سه یا چهار سال را در جوار جد بزرگوارش امام حسین (ع) و 34 سال و ده ماه یا 39 سال با پدرش و 19 یا مطابق قول دیگر 18 سال پس از پدرش زیسته است که همین مدت دوره امامت آن حضرت محسوب مى‏شود. دوران امامت امام باقر (ع) مقارن است  با  خلافت ولید بن عبد الملک  ،  سلیمان بن عبد الملک  ،  عمر بن عبد العزیز ،  یزید بن عبد الملک و  هشام بن عبد الملک . ابو جعفر بن بابویه گوید که ابراهیم بن ولید بن یزید، امام باقر (ع) را مسموم ساخت.در کتاب کشف الغمة آمده است: محمد بن عمرو مى‏گوید، بنابر روایتى که در دست ما است آن حضرت در سال 117 هجرى، وفات یافت و دیگران تاریخ رحلت آن حضرت را در سال 118 هجرى، ذکر کرده‏اند. امام باقر (ع) در قبرستان بقیع   به خاک سپرده شده است. در این دوران  برخی از دانشمندان  ، روایات حضرت  رسول( ص ) و ائمه( ع ) را  برطبق مصالح مراکز قدرت خلافت شرح و تفسیر مى کنند. در این دوران بازار جعل حدیث گسترش فراوانی یافت و  علمای وابسته به جعل انواع و اقسام احاد یث مشغول بودند . به همین دلیل چنین دوره ای به یک انقلاب ود گرگونی فرهنگی نیاز داشت و امام (ع) نیز با در ک موقعیت خاص زمان خود تلاش وافری را در جهت نشر تعلیمات اصیل اسلامى و معارف حقه اسلام انجام دادند . آن امام همام در این مسیر با تربیت شاگردان بسیار زمینه را برای حضور مشعشع امام صادق(ع) آماده کردند  تا ایشان در دانشگاه عظیم خود در باروری فقه پربار شیعه تلاش  فراوانی  مبذول دارند . محضر امام باقر (ع) مرکز علماء و دانشمندان و راویان حدیث و خطیبان و شاعران بنام بود. آن امام همام  گرچه از جهات عدیده در محاصره خلفا بودند و در حال تقیه بسر می بردند  از هر فرصتى استفاده می کردند تا حقانیت خود و مقامات الهى و معنوى خود را به مردم بفهمانند و آنان را از جهل ساخته و پرداخته زمامداران خودسر برهانند. در حوزه علمى ایشان  صدها دانشمند و محدث  تربیت شده بودند .جابر جعفى گوید: «ابوجعفر هفتاد هزار حدیث براى من روایت کرد.» و محمد بن مسلم گوید: «هر مسئله که در نظرم دشوار می نمود از ابوجعفر(ع ) می پرسیدم تا جایى که سى هزار حدیث از او سؤال کردم.»
امام علیه السلام از نظر صفات و مکارم انسانی در اعلی در جه انسانیت قرار داشتند به گونه ای که شیعیان در تمامی امور خویش به سوی آن حضرت می آمدند  . آن حضرت در تمامی امورنیکو  پشتیبان و یار شعیان خویش بودند .
امام باقر(علیه السلام) شیعیان خود را چنین وصف می کند:«همانا شیعه ما، شیعه على، با دست و دل گشاده و از سر گشاده دستى و بی ریایى از ما طرفدارى می کنند و براى زنده نگاه داشتن دین، متحد و پشتیبان ما هستند. اگر خشمگین گردند، ستم نمی کنند و اگر خرسند باشند از اندازه نمی گذرند. براى آن کس که همسایه آنان باشد برکت دارند و با هر کس که با آنان مخالف باشد طریق مسالمت پیش می گیرند. و شیعه ما اطاعت خدا می کند.»

چند حدیث از آن حضرت :
«لا فَضیلَةَ کَالْجِهادِ، وَ لا جِهادَ کَمُجاهَدَةِ الْهَوى.»:
فضیلتى چون جهاد نیست، و جهادى چون مبارزه با هواى نفس نیست.

« وصیکَ بِخَمْس: إِنْ ظُلِمْتَ فَلا تَظْلِمْ وَ إِنْ خانُوکَ فَلا تَخُنْ، وَ إِنْ کُذِّبْتَ فَلا تَغْضَبْ، وَ إِنْ مُدِ حْتَ فَلا تَفْرَحْ وَ إِنْ ذُ مِمْتَ فَلا تَجْزَعْ.»:
تو را به پنج چیز سفارش می کنم: اگر مورد ستم واقع شدى ستم مکن ،  اگر به تو خیانت کردند، خیانت مکن ،  اگر تکذ یبت کردند، خشمگین مشو ،  اگر مد حت کنند، شاد مشو  و اگر نکوهشت کنند بیتابى مکن.

« أ َلْکَمالُ کُلُّ الْکَمالِ أَ لتَّفَقُهُ فِى الدّینِ وَ الصَّبْرُ عَلَى النّا ئِبَةِ وَ تَقْد یرُ الْمَعیشَةِ.»:
همه کمال در سه چیز است: فهم عمیق در دین،   صبر بر مصیبت و ناگوارى  و اندازه گیرى خرج زندگانى.

«ثَلاثَةٌ مِنْ مَکارِمِ الدُّنْیا وَ الاْخِرَةِ: أَنْ تَعْفُوَ عَمَّنْ ظَلَمَکَ، وَ تَصِلَ مَنْ قَطَعَکَ، وَ تَحْلُمَ إِذا جُهِلَ عَلَیْکَ.»
سه چیز از مکارم دنیا و آخرت است:  گذشت کنى از کسى که به تو ستم کرده است، بپیوندى به کسى که از تو بریده است  و بردبارى ورزى در وقتى که با تو به نادانى برخورد شود.


درچنین روزی درسال  1278هجری شمسی استاد جلال الدین همایی استاد محقق وشاعرونویسنده مبارزایرانی ،  فرزند ابوالقاسم و نواده همای شیرازی درشیرازدیده به جهان گشود. او دانش های نخستین را نزد پدرخود وفنون شعری رانزد عموی گرامیش فراگرفت . پس ازآن به دبیرستان قدسیه اصفهان رفت وسپس مدت ها درمدرسه نیم آورد اصفهان طلبه حجره نشین بود وعلوم الهیات رانزد فاضلان آن دوره فراگرفت . او در فقه و اصول تا حد در جه اجتهاد پیش رفت و از چند مرجع تقلید اجازه داشت و در فلسفه و علوم ، ریاضیات قدیم و عرفان نیز استاد بود . مهمترین تالیف استاد همایی تاریخ اصفهان در ده جلد است و غزالی نامه ، مصباح الهدایه در عرفان و تصوف ، معانی بیان در ادب فارسی ، یک دوره تاریخ ادبیات ایران  ( در پنج جلد ) و یک دوره فلسفه از جمله آثار ایشان است . استاد همایی از اعضا پیوسته فرهنگستان ایران بود . گذشته ازشان والای مرحوم همایی در علوم متداول ، استاد در علوم باطنی و خودسازی و تواضع و تقوا و اکتفا به زندگی ساده نیز درمیان همگنان دانشگاهی خود فردی نمونه بود . 

درچنین روزی در  سال1925میلادی  پاتریس لوممبا، بانی استقلال کنگو درآفریقا متولد شد. لومومبا در رشته حقوق تحصیل کرده بود و بعد ها وارد  نهضت آزادیبخش آفریقاشد . وی   که یکی از رهبران تحصیل کرده  استقلال کنگو و مردی ادیب و سخنور بود، در سی‌ام ژوئن 1960 ، هنگامی که بلژیک استقلال کنگو را به رسمیت شناخت، به نخست‌وزیری آن کشور انتخاب شد و برای ملی کردن معادن و بانکها و کارخانه ها وکوتاه کردن دست سرمایه داران بلژیک از اقتصاد کنگو، بسیار  کوشید. ولی بلژیکی‌ها از این اقدامات سخت بر آشفتند و بر ضد وی دست بکار دسیسه‌انگیزی و فتنه‌گری شدند، تا این که در پنجم سپتامبر 1960 میلادی  کازابو رئیس جمهوری کنگو با پشتیبانی استعمارگران غرب، اورا از مقام نخست وزیری برکنار کرد. دردی ماه 1339  ژانویه‌ی 1961 ، «پاتریس لومومبا» رهبراستقلال کنگوی بلژیک « زئیر» و یکی از چهره‌های درخشان آزادی قاره‌ی سیاه، در نتیجه‌ی زمینه‌چینی سیاست استعماری، بدست « موسی چومبه» و یارانش که از دست نشاندگان سیاست خارجی و خواستار جدائی ایالت «کاتانگا» از «کنگو» بودند، به وضع فجیعی کشته  و جسدش در اسید سوزانده شد و این فاجعه جهانیان را در اندوهی ژرف فرو برد. سرزمین من کنگو ازآثارتألیفی پاتریس لومومباست.


در چنین روزی در سال 1943 میلادی کنگره آمریکا از روزولت  خواست  راه را برای مهاجرت یهودیان به فلسطین هموار سازد .


لویی دوازدهم  معروف به پدر ملت در چنین روزی درسال 1515 درگذشت  . وی در بیست و هفتم  ژوئن سال 1462 به دنیا آمد.و مدت  27 سال بر فرانسه حکومت کرد . لویی دوازدهم به علت بدگویی از شاه وقت فرانسه و ظالم خواندن او سه سال از عمر خود را در زندان گذراند . مردم فرانسه هنوز نیز وی را شاه دادگری می خوانند .


در چنین روزی در سال 17 میلادی   پوبلیوس اویدیوس ناسو  شاعر رومی در گذشت. ازاو قطعات ادبی  چندی به جای مانده است .

درچنین روزی درسال 1920 میلادی آیزاک آسیموف نویسنده ودانشمند روس به دنیا آمد ." روبوت یک " و " موسسه سه گانه " عناوین مهمترین آثاراویند . بسیاری ازکتاب های  آسیموف، نویسنده تخیلی نویس آمریکایی روسی الاصل به بیشترزبانهای زنده دنیا ترجمه شده است . موضوع  داستان های اودررابطه با کهکشانها وسیارات منظومه شمسی است. او نبوغ وتوانایی خاصی برای بیان پیچیده ترین مسایل علمی، درساده ترین شکل ممکن داشت . الهه انتقام، باشگاه معما، خارهای فولادی، اقمار مشتری، اقیانوس های ونوس، ، حلقه های زحل، راز کیهان ، قلوه سنگی در آسمان،  خورشید عریان، بشقاب پرنده، ال لوبو سفر مرگ، خدایان هم، غارهای پولادی، سفر شگفت انگیز، سفر معجزه آسا، شبانگاه، سیاره محکوم به نابودی، جریان های فضا، گورهای فولادی، کودک زمان، آخرین بنیاد کهکشانی، مأموریت فراموش شده، آزمایش مرگ، نپتون، عطارد،  ستاره های دنباله دار و شهاب ها، ماه زمین، سیزده برنامه اخترشناسی، اخترشناس باستان، مریخ و کوازارها، تب اخترها و سیاهچاله ها از دیگر آثار این نویسنده روس است .


در چنین روزی در سال 1896 میلادی   مهاجران هلندی آفریقای جنوبی  در نبرد دورن کوپ   انگلیسی ها را شکست دادند.  آلمان ها در این نبرد  مهاجران هلندی آفریقای جنوبی را یاری می کردند .


در چنین روزی در سال 1830 میلادی هنری کینگسلی نویسنده انگلیسی اتریشی دیده به جهان گشود .


 در چنین روزی در سال 1801 میلای جان لاواتر فیلسوف سوییسی در سن پنجاه و نه سالگی در گذشت .


در چنین روزی در سال 1879 میلادی توماس ادیسون ساخت نخستین ژنراتور خود را آغاز کرد .


در چنین روزی در سال 1999میلادی اعلام  شد که در طول دو روز درگیری بین شورشیان و نیروهای دولتی در کلمبیا شصت و شش نفر کشته شده شدند .


در چنین روزی در سال 1757 میلادی نیروهای بریتانیا کلکته هندوستان را به اشغال خود در آوردند .


در چنین روزی در سال 1839 میلادی نخستین عکس از ماه گرفته شد . لوییس داگر عکاس فرانسوی توانست این عکس را بگیرد .


در چنین روزی در سال 1919 میلادی شورش گسترده ضد انگلسی در ایرلند شکل گرفت .


درچنین روزی درسال 1919 میلادی لیتوانی برای نخستین بار اعلام استقلال کرد . کشورلیتوانی کشوری است درشمال شرقی اروپا و درشرق دریای بالتیک . این کشور ازشمال به لتونی ، ازشرق به بیلوروسی و ازجنوب غرب به کالینگراد روسیه واز جنوب به لهستان محدود می شود . زبان رایج مردم این منطقه لیتوانیایی است وعده ای از آنان  به زبانهای روسی و لهستانی هم تکلم می کنند . اکثریت اهالی این کشور پیرو مذهب کاتولیک اند . نوع حکومت این کشور جمهوری است . لیتوانی از سال 1975 میلادی تحت کنترل امپراطوری روسیه در آمد . ولی در سال 1919 اعلام  استقلال کرد . این کشور  از سال 1920 تا 1939 پایتخت آن تحت سلطه لهستان بود . در سال 1940 نیروهای روسیه ،  لیتوانی را اشغال کردند و آلمانی ها آن را در سالهای جنگ جهانی دوم تحت کنترل خود درآوردند . سرانجام پس از فروپاشی کمونیسم در اروپای شرقی زمینه مجدد استقلال این کشور فراهم آمد .


درچنین روزی در سال 1933 میلادی نیروهای آمریکایی نیکاراگوئه را ترک گفتند .


در چنین روزی در سال 1964 میلادی ایوب خان به عنوان رییس جمهور پاکستان برگزیده شد .


 همه ساله چنین روزی به عنوان روز شیگوتو هاجیم یا روز آغاز کار در سال نو گرامی داشته می شود .


همه ساله در چنین روزی  به عنوان روز گرانادا در اسپانیا گرامی داشنه می شود .