فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۱ دی
    • 10 January
    • ٩ رجب

محمد بن زکریای رازی در چنین روزی در سنه 251 ه ق دیده به جهان گشود .  ابوبکر محمد بن زکریای رازی از فلاسفه وپزشکان بزرگ ایران  بود . وی در جوانی به تحصیل فلسفه ، طب ، ریاضی ، و نجوم پرداخت و در همه این علوم صاحب نظر شد . ولی عمده شهرت این دانشمند در پزشکی و شیمی است . کتاب الحاوی وی  دایره المعارفی بود که بیش از قسمتی از آن  در   دست نیست ، با این حال تا این اواخر مرجع و کتاب در سی اروپاییان بود . وی در شیمی به کشفیاتی از جمله کشف الکل و جوهرگوگرد نایل آمد . گویند رازی 56 اثر عالی و با ارزش از خود باقی گذاشت و با این تالیفات و تحقیقات نظری و علمی  خود پیشرفت فراوانی نصیب دانش آن روز گار کرد . از آثار وی در کیمیا ، کتاب الاکسیر و کتاب التدبیر  و در طب کتاب الطب  المنصوری را می توان نام برد . وی در اواخر عمر به علت کار و مطالعه زیاد نابینا شد . به گفته بر خی در سال 320 ه ق و یا به گفته برخی دیگر در سال 322 ه ق دار فانی را وداع گفت .

درچنین روزی درسال 1335هجری شمسی استاد  ابوالقاسم سحاب ازبزرگان علم جغرافیا درایران دارفانی را وداع گفت . استاد ابوالقاسم سحاب از افراد موفق روزگار بود به نحوی که تالیفات، ترجمه ها و نوشته هایش و روابط علمی و فرهنگی وی از مرزهای ایران فراتر رفته است. وی نزدیک به هفتاد اثردرزمینه‎های مختلف از خود به یادگار نهاده است . اودرسال 1315 ه ش سنگ بنای نخستین موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی ایران در بخش خصوصی را نهاد . هم اکنون نیزموسسه جغرافیایی و کارتو گرافی اویکی ازبزرگترین موسسات جغرافیایی درایران به شمارمی رود . تنها درکتابخانه موسسه اوبیش از16هزارجلد کتاب های تخصصی جغرافیا ،  18 هزارمجلد ادواری جغرافیا و 20 هزار نسخه نقشه وجود دارد . این موسسه هم اکنون درحوزه های مختلف علم جغرافیا همچون  تهیه نقشه های ایران و جهان نماو انواع اطلس های مختلف فعالیت می کند . پیکر اورا درکتابخانه آستانه حضرت معصومه درقم به خاک سپردند.

درچنین روزی در سال 1946 میلادی نخستین مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور51 کشوردرلندن گشایش یافت . سران دول متفق درجریان کنفرانس های تهران ، یالتا وپوتسدام ضمن مذاکره درباره سرنوشت آینده آلمان تصمصم به ایجاد سازمان ملل متحد گرفتند که جایگزین جامعه ملل سابق گردد . درجریان کنفرانس سانفرانسیسکو نمایندگان 50 کشورجهان که علیه آلمان اعلان جنگ داده بودند ، جلسه ای تشکیل داده و اساسنامه منشور ملل متحد را به تصویب رساندند . آرژانتین، آفریقای جنوبی، اتحاد جماهیر شوروی، اتیوپی، استرالیا، اکوادور، السالوادور، اروگوئه، ایالات متحده آمریکا، ایران، برزیل، بلژیک، بولیوی، بیلوروس، پادشاهی متحده (بریتانیا)، پاراگوئه، پاناما، پرو، ترکیه، جمهوری دومینیکن، جمهوری سوسیالیستی اوکراین، جمهوری عربی سوریه، چکسلواکی، چین، دانمارک، زلاندنو، شیلی، عراق، عربستان سعودی، فرانسه، فیلیپین، کانادا، کستاریکا، کلمبیا، کوبا، گواتمالا، لبنان، لوگزامبورگ، لهستان، لیبریا، مصر، مکزیک، نروژ، نیکاراگوئه، ونزوئلا، هاییتی، هلند، هند، هندوراس، یوگوسلاوی و  یونان کشورهای موسس این سازمان اند . این سازمان در سال 1946 تمامی موسسات مربوط به جامعه ملل را تحویل گرفت و مرکز آن هم نیویورک  شد . منشور ملل متحد در تاریخ 26 ژوئن 1945 در سانفرانسیسکو در پایان کنفرانس ملل متحد درباره تشکیل یک سازمان بین‌المللی به امضاء رسید و در 24 اکتبر همان سال لازم‌الاجرا گردید.
اهداف تاسیس این سازمان در ماده یک منشور سازمان ملل متحد به تفصیل ذکر شده است : 
ماده 1 : مقاصد ملل متحد به قرار زیر است:
1-     حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و بدین منظور به عمل آوردن اقدامات دسته جمعی موثر برای جلوگیری و برطرف کردن تهدیدات علیه صلح و متوقف ساختن هرگونه عمل تجاوز یا سایر کارهای ناقض صلح و فراهم آوردن موجبات تعدیل و حل و فصل اختلافات بین‌المللی یا وضعیت‌هایی که ممکن است منجر به نقض صلح گردد با شیوه‌های مسالمت‌آمیز و برطبق اصول عدالت و حقوق بین‌الملل
2-   توسعه روابط دوستانه در بین ملل بر مبنای احترام به اصل تساوی حقوق و خود مختاری ملل و انجام سایر اقدامات مقتضی برای تحکیم صلح جهانی.
3-   حصول همکاری بین‌المللی در حل مسائل بین‌المللی که دارای جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی یا بشردوستی است و در پیشبرد و تشویق احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همگان بدون تمایز از حیث نژاد ، جنس ، زبان یا مذهب؛
4-   بودن مرکزی برای هماهنگ کردن اقداماتی که ملل جهت حصول این هدفهای مشترک معمول می‌دارند.
در ماده 2 منشور نیز روش اعمال فعالیت های   سازمان ذکر شده است :
ماده 2- سازمان و اعضای آن در تعقیب مقاصد مذکور در ماده اول بر طبق اصول زیر عمل خواهند کرد:
1-     سازمان برمبنای اصل تساوی حاکمیت کلیه اعضاء آن قرار دارد.
2-   کلیه اعضاء به منظور تضمین حقوق و مزایای ناشی از عضویت تعهداتی را که به موجب این منشور بر عهده گرفته‌اند با حسن نیت انجام خواهند داد.
3-   کلیه اعضاء اختلافات بین‌المللی خود را به وسایل مسالمت‌آمیز به طریقی که صلح و امنیت بین‌المللی و عدالت به خطر نیافتد، حل خواهند کرد.
4-   کلیه اعضاء در روابط بین‌المللی خود از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری یا از هر روش دیگری که با مقاصد ملل متحد مباینت داشته باشد خودداری خواهند نمود.
5-   کلیه اعضاء در هر اقدامی که سازمان برطبق این منشور به عمل آورد با سازمان همه گونه مساعدت خواهند کرد و از کمک به هر کشوری که سازمان ملل متحد علیه آن اقدام احتیاطی یا قهری به عمل می‌آورد خودداری خواهند نمود.
6-   سازمان مراقبت خواهد کرد کشورهایی که عضو ملل متحد نیستند تا آنجا که برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی ضروری است بر طبق این اصول عمل نمایند.
7-   هیچیک از مقررات مندرج در این منشور، ملل متحد را مجاز نمی‌دارد در اموری که ذاتاً جزو صلاحیت داخلی هر کشوری است دخالت نماید و اعضاء را نیز ملزم نمی‌کند که چنین موضوعاتی را تابع مقررات این منشور قرار دهند لیکن این اصل به اعمال اقدامات قهری پیش‌بینی شده در فصل هفتم لطمه وارد نخواهد آورد.
همچنین بر اساس ماده هفت منشور  ارکان اصلی ملل متحد عبارتست از: یک مجمع عمومی، یک شورای امنیت، یک شورای اقتصادی و اجتماعی، یک شورای قیمومت، یک دیوان بین‌المللی دادگستری و یک دبیرخانه . همچنین  ارکان فرعی که ضروری تشخیص داده شود ممکن است بر طبق این منشور تاسیس گردد.
جالب توجه اینکه نخستین موضوعی که در شورای امنیت سازمان ملل متحد طرح شد شکایت ایران از شوروی در مورد خودداری این کشور از تخلیه آذرباییجان بود .   


در چنین روزی در سال 1928 میلادی اتحاد جماهیرشوروی دستور  تبعید لئون تروتسکی را صا در کرد . لئون داویدویچ تروتسکی انقلابی روسیه در سال 1879 میلادی در خانواده ای یهودی در روسیه چشم به جهان گشود . وی به سرعت به فعالیت های انقلابی کشیده شد. بعد از دستگیری بوسیله پلیس تزاری  از زندان فرار کرد و به انگلستان رفت و به جمع نویسندگان روزنامه ایسکرا  پیوست. با اختلاف  بین جناح های موجود در حزب سوسیال دمکرات ( بلشویکها  و منشویکها )، تروتسکی که یکی از فعالین گروه مرژیانتسی انترناسیونال بود، ابندا موضع دفاع از منشویک ها را گرفت و بعد از سال 1904 موضع بی طرفی را اتخاذ نمود. با شروع انقلاب وی  به روسیه بازگشت و به عنوان « رئیس شورای نمایندگان کارگران پترزبورگ» در فعالیتهای انقلابی شرکت جست . بعد از انقلاب 1917 وی به عضویت شورای کمیسر های مردم و کمیسر امور خارجه تعیین شد و پیمان صلح برست لیوتسک را با آلمانی ها در سال 1918 میلادی امضا کرد . او علی رغم پاره ای اختلافات به لنین وفادار ماند . استالین از آن جایی که تروتسکی و نظرات وی را بزرگترین خطر برای خود احساس می کرد، قصد نابودی او را در سر می پروراند . استالین ابتدا او را در سال 1928 از حزب کمونیست اخراج و به خارج از کشور تبعید کرد . او از سال 1937 ساکن مکزیک شد . سرانجام در 21 اوت 1940 هنگامی که تروتسکی در پشت میز تحریر شروع به خواندن مقاله نمود، مرکادر به دستور استالین ،  با ضربه تبر او را به قتل رساند .  تروتسکی قبل از مرگ  با مرکادر گلاویز شده و بعد از دستگیری مرکادر توسط محافظانش، بر زمین افتاد. وی  بیست و شش ساعت بعد از این ترور در بیمارستان درگذشت.


در چنین روزی در سال  1668  معاهده تقسیم  در وین به امضا رسید . بر اساس  این قرارداد ، میراث فیلیپ چهارم پادشاه اسپانیا  میان دول  فرانسه و اتریش و آلمان تقسیم شد.


درچنین روزی در  سال1653میلادی  نخستین روزنامه خبری جهان بنام گازتا درونیزایتالیا منتشرشد.


در چنین روزی در سال 1926 میلادی فیلم متروپولیس فریتز لانگ برای نخستین بار در آمریکا به نمایش در آمد .


درچنین روزی در  سال1824میلادی ، جوزف آسپرین  شیمیدان انگلیسی  ، سیمان را  اختراع کرد .


درچنین روزی در  سال1963میلادی ،  دو مخترع  سوئیسی ساعت الکترونیکی را اختراع کردند .

در چنین روزی در سال  1984 میلادی و پس از یک قرن افتراق ، روابط تمام عیار سیاسی میان  ایالات متحده  آمریکا و واتیکان شکل گرفت .


در چنین روزی در سال 1990 میلادی لی پنگ ، نخست وزیر چین پس از هفت ماه  ، حکومت نظامی  را در پکن پایان داد . او گفت که تظاهرات به نفع  دموکراسی در این کشور ، چین را از در غلتیدن به محنت و بدبختی نجات داده است . این کار پس از قتل عام دانشجویان در  میدان تیان آن من پکن  رخ داد .


در چنین روزی در سال 1994 میلادی اوکراین اعلام کرد که این کشور از سومین زردخانه بزرگ هسته ای جهان که در این کشور قرار دارد چشم پوشی خواهد کرد و فعالیت های خود را در این حوزه متوقف می کند . این سلاح ها از دوران حاکمیت شوروی  باقی مانده بود. اوکراین یکی از جماهیر شوروی سوسیالیستی بود.

در چنین روزی در سال 1994 میلادی ازبکستان و قزاقستان موافقت کردند که تعرفه گمرکی  میان خود را بردارند .

در چنین روزی در سال 1990 میلادی شرکت چند رسانه ای تایم و شرکت رسانه ای وارنر سرمایه 14 بیلیون دلاری خود را با یکدیگر ادغام کردند . این کمپانی جدید با عنوان تایم وانر به عنوان بزرگترین شرکت تولید محصولات هنری در جهان نام گرفت .


در چنین روزی در سال 2000 میلادی اعلام شد که شرکت تایم وانر موافقت  شرکت ای او ال را برای خرید سهام آن جلب کرده است .  این بزرگترین ادغام دو شرکت تجاری در دنیا در طول تاریخ است . ارزش سرمایه این دو شرکت  به  162 بیلیون دلار می رسد .


در چنین روزی در سال 2003 میلادی کره شمالی اعلام کرد  این کشور در برابر معاهده منع گسترش  سلاحهای هسته ای جهانی عقب نشینی  می کند و هیچ نقشه ای برای توسعه سلاحهای هسته ای خود ندارد.اما موضوع سلا ح های اتمی این کشور همچنان موضوع مناقشه است.


در چنین روزی در سال 49 قبل از میلاد ،  ژولیوس سزار از منطقه رابیکون عبور کرد و تهاجم  خود را به روم آغاز نمود .


در چنین روزی در سال 69 میلادی گالبا امپراطور روم مارکوس پیزو لیچینیانوس را به  عنوان سزار این کشور پذیرفت .


در چنین روزی در سال 1863 میلادی نخستین راه آهن زیر زمینی در لندن گشایش یافت . نخست وزیر وقت بریتانیا ، گلادستون نخستین بخش این راه آهن را افتتاح کرد . این تونل از منطقه پادینگتون تا خیابان فرینگدون کشیده شده است .


در چنین روزی در سال 1863 میلادی شورش مردمی لهستان موسوم به شورش های ژانویه  در این کشور علیه هیات حاکمه  آغاز شد .


در چنین روزی در سال 1889 میلادی ساحل عاج تحت الحمایگی خود را تحت کشور فرانسه اعلام کرد .


در چنین روزی در سال 1911 میلادی هندوراس در معاهده ای   با آمریکا تعهد کرد که رفتار دوستانه ای را در برابر این کشور  در پیش گیرد  .


در چنین روزی در سال 1912 میلادی نخستین قایق پرنده جهان در نیویورک ساخته و آزمایش شد .


در چنین روزی در سال 1943 میلادی روزولت  رییس جمهور ایالات  متحده آمریکا برای نخستین بار در زمان جنگ جهانی دوم  از یک کشور خارجی دیدار کرد . وی در حین جنگ جهانی دوم وارد کازابلانکا در مراکش شد .

در چنین روزی در سال 1943 میلادی ،  مهاجمین روس حمله خود را علیه قوای آلمانی در نزدیکی استالینگراد آغاز کردند . نبرد استالینگراد دربیست و دوم نوامبر  سال 1942 میلادی  در میانه جنگ جهانی دوم آغاز شد . این نبرد بین نیروهای مدافع شهر و قوای اشغالگر نازی در گرفت که از جنگ های معروف و مثال زدنی جنگ جهانی دوم در جبهه سر زمین های شوروی سابق است . این شهر ماه ها در محاصره قوای هیتلری بود تا آن حد که مردم ناچاربه خوردن حیوانات مرده بودند اما در مقاومتی ستودنی از ورود نیرو های آلمان هیتلر ی به شهر و تصرف کامل آن جلوگیری کردند. سرانجام قوای هیتلری مجبور به عقب نشینی شدند.     


در چنین روزی در سال 1944 میلادی نیروهای بریتانیا بخشی از برمه را به اشغال خود در آوردند .


در چنین روزی در  سال 1962 میلادی بر اثر سیلی بنیان کن بیش از چهار هزار نفر در"رانرایرکا"ی  پرو جان خود را ازدست دادند . در همین سال و در همین روز بر اثر آتشفشانی کوه هاسکاران در پرو هفت روستا از بین رفت و بیش از 3500 نفر جان خود را از دست دادند . 

در چنین روزی در سال1946 میلادی در گیری و جنگ سختی میان مسلمانان و هندو ها در کلکته در گرفت .


در همین روز در سال 1966 هند و پاکستان پیمان صلح امضا کردند .

در چنین روزی در سال 1981 میلادی مبارزان السالوادور موسوم به اف ام ای ان تهاجم عمومی خود را در این کشور  آغاز کردند .


در چنین روزی در سال 1883 میلادی آلکسیس تولستوی نویسنده و شاعر روس  دیده به جهان گشود . وی برای کودکان کشورش آثار بسیاری را خلق کرده است  که از میان آنها می توان به تزار ایوانویچ،  طوفان، طلای سفید،  مرگ ایوان مخوف، عجایب، سوروچی، آنسوی ولگا، در جنگ، غارتگران،  نان، پطر اول، شورش ماشین ها، در عذاب، کودکی نیکیتا، خواهران  ایلیتا ،  طلای سیاه، صبح غم انگیز، عقاب و جفت او و سال های سخت اشاره کرد .وی در سال 1945 میلادی دار فانی را وداع گفت .


در چنین روزی در سال  1495 میلادی "فرانسوا رابله "نویسنده و فیلسوف برجسته فرانسوی به دنیا آمد . وی بعد از پایان تحصیلات خویش به فعالیت ادبی پرداخت.  رابله مضامین و نکات دوره های قبل از مسیحیت را در اروپا با افکار و عقاید فلسفی قرن شانزدهم در آمیخت و آثاری برجسته همچون " گارگانتوا" و "پانتاگروئل " بوجود آورد. او را به عنوان  پرچمدار  نهضت رنسانس ادبی  در ادبیات فرانسه می شناسند . وی پس از پنجاه .وهشت سال زندگی  در سال 1553  میلادی بدرود حیات گفت.


آندره ماری آمپر فیزیکدان و ریاضیدان برجسته  فرانسوی در چنین روزی در سال 1775 میلادی در پاریس  به دنیا آمد .  وی دانشهای  ریاضی و آمار را برای مشاهده و اندازه گیری وقایع طبیعی ، استفاده می کرد.آمپر در ادامه کار خود رابطه بین الکتریسیته و مغناطیس را ارائه کرد  و همچنین شیوه جدیدی را برای طبقه بندی عناصر شیمیایی ابداع نمود . واحد جریان الکتریکی به افتخار این دانشمند آمپر نهاده شده است . وی در سال 1836 میلادی دار فانی را وداع گفت .


درچنین روزی درسال 1942 میلادی والترهیل کارگردان برجسته آمریکایی دیده به جهان گشود . چهل هشت ساعت وغرور مضاعف عناوین مهمترین آثار سینمایی اویند .


درچنین روزی در سال 1887 میلادی جفرز ، شاعر و نمایشنامه نویس آمریکایی دیده به جهان گشود ." تامار و دیگر اشعار" و "مده آ "عناوین مهمترین آثار اویند .


درچنین روزی درسال 1951 میلادی لوییس نویسنده مشهور آمریکایی در سن 65 سالگی درگذشت . وی درسال 1930 نوبل ادبی را از آن خود کرده بود .


در چنین روزی در سال 1957 میلادی  ، میسترال شاعر شیلیایی چشم از جهان فروبست . وی در سال 1945 میلادی جایزه نوبل را از آن خود کرد . او در سن 56 سالگی چشم از جهان فروبست .


درچنین روزی در سال 1966 میلادی پس از پایان کنفرانس تاشکند ، شاستری نخست وزیر هندوستان درگذشت .