فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۲ دی
    • 11 January
    • ١٠ رجب


حضرت امام  على النقى، ملقّب به هادى، فرزند امام جواد ع  در 15 ذىحجّه سال 212 هجرى در مدینه به دنیا آمد.  نام مادر بزرگوارشان ، سمانه، معروف به سیّده است.حضرت امام هادی  (ع ) دارای قامتی نه بلند و نه کوتاه بودند . گونه هایشان اندکی برآمده و سرخ و سفید بود . چشمانشان  فراخ و ابروانشان  گشاده بود . امام هادی (ع ) بذل و بخشش بسیار می کرد و دارای اعلی صفات انسانی بود .  امام هادى (ع ) پس از شهادت پدر بزرگوارشان  در محیط پر از خفقان و وحشتى که متوکّل عبّاسى به وجود آورده بود ،   زندگی می کرد . شیوه خلیفه بر این بود که با حمله به یاران امام( ع )  و مرعوب ساختن  شیعیان ،  امام را از آنان دور سازد و به همین دلیل دستور داد تا آن بزرگوار را به سامرّا آوردند. هدف متوکّل از احضار امام (ع )  به سامرّا نزد خود و یارانش، محو کردن ایشان  در حاشیه دربار خلافت بود تا آن حضرت را زیر نظر گیرد. سیاست های ستمگرانه خلیفه علیه امام( ع )  تا جایى پیش رفت که متوکّل در پایان حکومت خود، به علّت سعایتها و خبرچینى ها بر ضدّ امام (ع ) ، ایشان  را زندانى کرد.در واقع یکى از نگرانى هاى فرمانروایان عبّاسى در آن روزگار ، شورش علویان بود، که عبّاسیان در برابر آن موضعى قاطعانه می گرفتند تا پیش از رشد و گسترش، آن را  عقیم کنند وبقایاى آن را تعقیب نموده و از بین ببرند.در آن هنگام، دولت عبّاسیان به علّت سیاست ظالمانه خود، دچار ناتوانى و گسیختگى شده بود و از اندک جنبش علویان به هراس می افتاد.از این روى، مقابل آنان روشى خشن پیش می گرفتند .شاید به همین دلیل بود که این حکومت جائر امام ع و یارانشان را  در  مضیقه و سختی قرار داده بودند.اما امام (ع )  با کوشش خستگی ناپذیر و فراوان، پایگاه هاى مردمى خود را تا سر حدّ امکان تقویت می کرد تا در برابر مشکلات، نیرویى پایدار به دست آورد وهمواره آماده باشد.آن حضرت پس از شهادت پدر، بیش از بیست سال در مدینه باقى ماند.مردم به او علاقه فراوان نشان می دادند و به دورش گرد می آمدند و علما و دانش طلبان در محضر ایشان جمع می شدند.آن حضرت همچنین دردوران عمر پر برکتشان مبارزه شایانی با غالیان  انجام دادند . در واقع امامان   شیعه از دو دسته در رنج بودند . نخست جاعلان حدیث و دوم   غالیان .  آن حضرت  سرانجام  در سوم رجب المرجب سال 254 در 42 سالگى در شهر «سامرّا» بر اثر زهرى که به دسیسه معتزّ، خلیفه عبّاسى، توسط معتمد عبّاسى، به آن حضرت خوراندند به شهادت رسیدند . امام هادی (ع ) شاگردان بر جسته ای را تربیت کردند که جهان اسلام و تشیع همواره  به وجود ذی جود آنان خواهد بالید .  چهره هایی  چون " علی بن جعفرمیناوی " و " ابن سکیت " که متوکل نخستین را به زندان افکند و دومی  را شهید کرد .  حضرت عبدالعظیم حسنی دیگر یارامام هادی ع است . منقول از شیخ عباس  قمی در منتهی الآمال : " نسب شریفش به چهار واسطه به حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام منتهی می شود ... " ایشان  از  محدثین بزرگ روزگار خویش  بود و از اصحاب و یاران حضرت جواد (ع ) وحضرت امام هادی  (ع ) . صاحب بن عباد رساله ای مختصر در شرح حال آن جناب نگاشته است .

علامه محمد باقر مجلسی در  سال 1037 هجری قمری دیده به جهان گشود . پدرش مولا محمد تقی مجلسی از شاگردان بزرگ شیخ بهایی و در علوم اسلامی از بزرگان و اعاظم  روزگار خود به شمار می‌رفت. آن عالم ربانی درس و بحث را در چهار سالگی نزد پدر آغاز کرد . وی پس از کسب مقدمات علوم در سن اندک خود به فراگیری معارف عالیه اسلام پرداخت . به همین دلیل توانست   در  چهارده سالگی از فیلسوف بزرگ اسلام ملاصدرا اجازة روایت  دریافت کند . ایشان  پس از آن در حضور استادانی چون علامه حسن علی شوشتری، امیر محمد مؤمن استرآبادی، میرزای جزایری، شیخ حر عاملی، ملا محسن استرآبادی، ملا محسن فیض کاشانی، ملا صالح  تلمذ کرد . آن عالم ربانی پس از این مرحله  در اصفهان شروع به آموختن آموخته های خود به طلاب کرد .  علامه مجلسی  در طول عمر پر برکت خویش به تربیت شاگردان بسیاری همت گمارد که از میان آنها می توان به ابراهیم جیلانی ، محمد ابراهیم بوا ناتی ،   میرزا ابراهیم حسینی نیشابوری ،  ملا محمد باقر لاهیجی ،  ملا حسین تفرشی ،  محمد رضا اردبیلی ،  عبدالحسین مازندرانی و  ملا محمد کاظم شوشتری  اشاره کرد . آن عالم بزرگوار  در طول عمر پر برکت خویش دست به نگارش کتاب سترگی زد که تا ابد جهان تشیع چنین میراثی را پاس خواهد داشت . بحارالانواراو به تنهایی دایره ا لمعارفی است که مباحث مختلف اصولی ، فقهی ، رجالی و اخلاقی را در بر می گیرد  . او در این مجموعه عظیم توانسته است بیشتر  احادیث و روایات منسوب به چهارده معصوم (ع )(  موثق ، حسنه و صحیحه ) را جمع آوری کند. وی غیر از این مجموعه سترگ کتب دیگری را نیز به رشته تحریر در آورده که از میان آنها می توان به  مرآة العقول فی شرح اخبار الرسول ،  ملاذ الاخبار فی شرح التهذ یب ،  شرح اربعین ،  الوجیزه فی الرجال ،  الفوائد الطریقة فی شرح الصحیفة السجاد یة ،  رسالة الاوزان ، المسائل الهند یه  ،  رساله اعتقادات ، رسالة فی الشکوک ، حق الیقین ،  عین الحیاة ، حلیة المتقین ، حیوة القلوب ،  مشکوة الانوار ، جلاء العیون ،  زاد المعاد ،  تحقة الزائر ، مقایس المصابیح ،  ربیع الاسابیع ، رساله در شکوک ،  رساله د یات ،  رساله در اوقات ،  رساله درجفر، رساله در بهشت و دوزخ ،  رساله اختیارات ایام ،  ترجمه عهدنامه امیرالمؤمنین (ع )  به مالک اشتر ،  مشکوة الانوار در آداب قرائت قرآن و دعا،  شرح دعای جوشن کبیر ،  رساله در رجعت ، رساله در آداب نماز و  رساله در زکوة اشاره کرد . آن عالم ربانی سرانجام در  27 رمضان 1111ه  ق  به دیار ابدی شتافت . پیکر پاک علامه مجلسی در کنار مسجد جامع اصفهان و مدفن پدر فرزانه‌اش مولی محمد تقی مجلسی به خاک سپرده شد .

 پیکر پاکش را در کنار مسجد جامع اصفهان و جنب مد فن پدر فرزانه اش مولی محمد تقی مجلسی به خاک سپردند .

در چنین روزی در سال 388 هجری قمری  ابوالوفا بوزجانی دانشمند بر جسته ایرانی دار فانی را وداع گفت . وی در حوزه ریاضیات و نجوم صاحب آراء متقنی است .

در چنین روزی در سال  281 میلادی شهر تاریخی "تیسفون " و در زمان فرمانروایی بهرام دوم پادشاه ساسانی به دست رومیان افتاد .  بهرام دوم  زمانی که در  جنگ با طوایف" سکا "در شرق  به سر می برد ، کاروس ،امپراتور روم به ایران تاخت و بین النهرین و تیسفون را به تصرف خود در آورد . البته این شهر به زودی و با مرگ کاروس  به دست ایرانیان افتاد. شهر تاریخی تیسفون بعدها در زمان خسرو پرویز دچار زلزله و سیل شد . طغیان دجله نواحی حاصل خیز تیسفون را از بین بردو به کاخ تیسفون خسارت وارد آورد و در آخر نیز زلزله  خسارات فراوانی به این شهر وارد کرد . بهرام دوم یکی از شاهان سفاک ایرانی بود . او در دوران حکومت خود جز به جنگ و کشور گشایی به چیز دیگری نمی اندیشید .
 ازپادشاهان ساسانی؛ بهرام سوم  ، نرسی ، هرمز دوم  ، شاپور ذوالاکتاف، اردشیر دوم ،  شاپور سوم  ، بهرام چهارم ، یزدگرد اول ، بهرام پنجم یا بهرام گور، یزدگرد دوم ، پیروز اول ، بلاش  ، قباد ، انوشیروان ، هرمز چهارم ، خسرو پرویز ، بهرام چوبینه ، شیرویه ، قباد دوم ، پوراندخت  ، آذرمیدخت ویزدگرد سوم بر ایران حکومت کردند .


در چنین روزی در سال  1296 ه ش  آخرین سربازان روس خاک ایران را ترک کردند  . با وقوع انقلاب بلشویکی سال1917 روسیه ، روس ها  سرگرم مشکلات عمومی  و سرکوب مقاومت های داخلی  شدند و مجبور شدند که شمال ایران را تخلیه کنند.  همچنین در این دوران تمرد و نافرمانى در صفوف ارتش روسیه گسترش یافته بود . انگلیسى‏ها با اغتنام فرصت، به‏وسیله نیروى پلیس جنوب تمام کانونهاى آزادیخواهى ملى و جنبشهاى ضد متفقین ملت ایران را در شهرهایى چون کرمان، سواحل خلیج فارس، شیراز، اصفهان، کرمانشاه و . . . به‏سختى سرکوب نموده، سراسر ایران را تحت اشغال نظامى درآوردند.
هنگامى که ارتش روسیه پیشروى به سوى تهران را آغاز کرد، به دستور مستوفى‏الممالک نمایندگان مجلس از تهران خارج گردیدند. اندکى بعد بخشى از جامعه سیاسى و نمایندگان مجلس و برخى از اعضاى ارشد هیات دولت‏به همراه سفیران عثمانى آلمان و اتریش در روز 23 آبان 1294 پایتخت را ترک گفتند. اما با فروکش کردن خطر اشغال پایتخت، دولت مستوفى‏الممالک به ناگزیر با متفقین جهت انعقاد یک رشته معاهدات سیاسى به گفتگو نشست.


در چنین روزی در سال 642میلادی   ساسانیان درجنگ نهاوند درمقابل سپاه  اسلام شکست خوردند. جنگ نهاوند آخرین جنگ اعراب با ایرانیان بود . در این جنگ سپاه سی هزار نفری اعراب به فرماندهی نعمان ، سپاه یکصد و پنجاه هزار نفری ایران را به فرماندهی فیروزان در نهاوند 12 فرسنگی جنوب همدان کنونی ، در اثر حیله ای که تظاهر به فرار بود ، از بین برد  . گفته اند به هنگام جنگ نهاوند  سپاهیان ایرانی از جای جای کشور  در نزدیکی همدان در سپاهی گرد هم آمدند . این سپاه قرار بود  که  از راه حلوان به جانب کوفه که لشکرگاه عرب بود حمله کند. عمار یاسر سردارسپاه اسلام  چون از این خبر آگاه شد نامه به مدینه نوشت و وضع موجود را برای خلیفه دوم  تشریح کرد.  به فرمان خلیفه دوم  سپاه عظیمی از اعراب گرد آمد و روانه  نبرد شدند. سپاه ایران نیز به سرداری فیروزان ساز و برگ بسیار آماده کرده بود. دو لشکر در نزدیک نهاوند خیمه زدند.  سپاهیان اسلام  تصمیم گرفتند که شایع کنند خلیفه  مسلمین در مدینه مرده است و باید جنگ نکرده باز گردند. و پس از آن نیز آهنگ بازگشت کردند. ایرانیان از سنگرها و قلعه های خویش درآمدند تا عرب را دنبال کنند و به این حیله پراکنده شدند. چون به اعراب  رسیدند ، اعراب  برگشتند و جنگی سخت در گرفت و هزاران تن از هر دو سوی کشته شدند و نهایتا  سپاه ایران شکست خورد و پراکنده شد و نهاوند نیز به چنگ مسلمانان  افتاد.  تلفات ایرانیان را در این جنگ  یکصد هزار نفر نگاشته اند . این جنگ را مورخان عرب فتح الفتوح نامیده اند . در سال 651 میلادی یزدگرد سوم  پس از این شکست ها به بلخ فرار کرد و سرانجام شبی آسیابانی در راه مرو به طمع جامه فاخر و جواهراتش او را کشت . با این حمله سلسله ساسانیان در ایران از هم گسیخت . جامعه شناسان و مورخان ،  ساختار طبقاتی جامعه ایران عصر ساسانی، ضعف ایدئولوژیکی، ظهور بحران و تشنج در دین زرتشت ، رشد نظام فئودالی بویژه پس از اصلاحات کسری انوشیروان، کاهش تولیدات کشاورزی، بیمار شدن اقتصاد ایران بر اثر نارضایتی توده‌های مردم و جنگ‌های بلند مدت ایران و روم، تجمل‌گرایی و عشرت‌زدگی شاهنشاهان ساسانی و بزرگان تیسفون را از مهمترین علتهایی می دانند  که دولت ساسانی را به تجزیه و نهایتا دچار شکست کرد . 


در چنین روزی در سال 1867 میلادی بنیتو خوارز پس از عقب نشینی نیروهای فرانسوی و اعدام امپراطور ماکسیمیلیان  ،  به مقام ریاست جمهوری مکزیک بازگشت .


 در چنین روزی   درسال 1325 ساخت  شهر" مکزیکو " پایتخت کشورمکزیک آغاز شد . این شهر به دست مونته زوما  آخرین پادشاه سلسله" آزتک"ها ساخته شد . هدف ا ز ساخت  آن ،ایجاد یک مرکز بزرگ دینی برای  آزتک ها بود .


در چنین روزی در سال 1942 میلادی ژاپن علیه هلند اعلام جنگ کرد . در همین روز نیروهای ژاپنی به بخش شرقی شبه قاره هند حمله ور شدند .


در چنین روزی  در سال 1991 میلادی   کنگره آمریکا به جورج بوش  پدر اجازه جنگ با عراق را صادر کرد .


 در چنین روزی در سال 1922 میلادی در بیمارستان عمومی تورنتو، انسولین برای نخستین بار در تاریخ به طور موفقیت آمیزی به  فردی به نام  لئونارد تامپسون تزریق شد .  حال وی پس از آن  روبه بهبودی رفت .


در چنین روزی در سال 1943 میلادی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا معاهد ه ای را امضا کردند که براساس آن از رعایت حقوق فرامرزی در چین صرف نظر می کرد ند .


در چنین روزی در سال 1977 میلادی ،  دولت فرانسه ابو داوود  یکی از مبارزان  فلسطینی را که مظنون به هلاکت  ورزشکاران رژیم صهیونیستی  در المپیک مونیخ 1972 بود ،  به دلیل عدم کفایت دلایل آزاد کرد .


در چنین روزی در سال 1980 میلادی نایجل شورت چهارده ساله از بولتون بریتانیا به عنوان جوانترین قهرمان بین المللی شطرنج جهان در طول تاریخ ، معرفی شد .


در چنین روزی در سال 1986 میلادی جیمز کلاول نویسنده مشهور آمریکایی قرار دادی  پنج میلیون دلاری برای چاپ و انتشار کتاب خود با نام "گردباد" با ناشرش   منعقد کرد . این رمان 2000صفحه داشت .


در چنین روزی در سال 2000 میلادی  ، ریتارو هاشی موتو نخست وزیر ژاپن شد . وی جای تومی کی مورایاما را گرفت .  مورایاما  پنجم ژانویه 1996 استعفا کرده بود .

در چنین روزی در سال 1946 میلادی در آلبانی نظام جمهوری تاسیس شد. آلبانی کشوری است در ساحل شرقی دریای آدریاتیک بین یوگسلاوی و یونان . مساحت آن 28748 کیلومتر مربع است . نژاد مردم این کشور لاتین و زبان آنها  آلبانیایی ( ایلبری ) است . هفتاد در صد مردم این کشور مسلمان ، بیست در صد ارتودوکس یونانی و ده در صد نیز کاتولیک اند . حکومت این کشور در سال 1946 به جمهوری توده ای تبدیل شد و در چهاردهم دسامبر1995 میلادی  به عضویت سازمان ملل در آمد . پایتخت آن تیرانا نام دارد .


در چنین روزی درسال 1960 میلادی کشور چاد به استقلال دست یافت . جمهورى چاد، با یک میلیون و 284 هزار کیلومتر مربع مساحت، درآفریقاى مرکزى و در ناحیه صحراى کبیر آفریقا واقع است. این سرزمین با کشور های کامرون،  آفریقاى مرکزى،  جمهورى عربى لیبى،  نیجر، نیجریه و سودان همسایه است . بر اساس جدیدترین گزارش سازمان توسعه و جمعیت سازمان ملل متحد جمهورى چاد بیش از 9 میلیون نفر جمعیت دارد . نیمی از مردم چاد مسلمانند و مابقى افراد به دین مسیح اعتقاددارند. زبان رسمى مردم چاد فرانسوى است، ولى در بسیارى از نقاط مردم به زبان عربى تکلم مى کنند.  مردم چاد که عمدتا  سیاه پوست هستند، متعلق به نژادهاى سودانى، بانتویى ، کوتوکویى ، ماسایى ، موندانگى ، فولب  وهاجرى اند. پایتخت جمهورى چاد، شهر "انجامنا" است و از دیگر شهرهاى مهم آن مى توان به "سارح" ، "موند" و "آبشه" اشاره کرد. جمهورى چاد از زمان استقلال  بارها به تحریک نیروهاى خارجى با جنگ داخلى روبرو شده است. ژنرال "ادریس دبى" از سال 1994 تاکنون حکومت چاد را در اختیار دارد، و دکتر "ناگوم یاماسوم" به عنوان نخست وزیر ریاست هیئت وزیران را عهده دار است.


 همه ساله چنین روزی در پورتور یکو با عنوان روز تولد دی هوستو گرامی داشته می شود . وی یکی از قهر مانان تاریخ این کشور است . او در سال 1883 میلادی به دنیا آمد .

در چنین روزی در سال 1571 میلادی امپراطور ماکسیمیلایان دوم به کشور اطریش آزادی مذاهب را اعطا کرد .


در چنین روزی در سال 1672 میلادی ، اسحاق نیوتن دانشمند مشهور به عنوان یکی از اعضای انجمن سلطنتی بریتانیا انتخاب شد .


در چنین روزی در سال 1839 میلادی  زلزله ای به بزرگی هفت ریشتر  در جزایر کاراییب روی داد که بر اثر آن هفتصد نفر کشته شدند  .


در چنین روزی در سال 1919 میلادی رومانی ،  منطقه ترانسیلوانی را ضمیمه خاک خود کرد.


در چنین روزی در سل 1920 میلادی بر اثر بر خورد یک کشتی مسافری آفریقایی با سواحل راشل ، 553 نفر جان خود را از دست دادند .


درچنین روزی در سال 1962 میلادی نلسون ماندلا آفریقای  جنوبی رابه قصد سفر به اتیوپی ، الجزایر و انگلستان ترک کرد .


درچنین روزی در سال 1942 میلادی ژاپن  ، کوالالامپور پایتخت مالزی را به اشغال خود در آورد .

درچنین روزی در سال 1962 میلادی بر اثر آتشفشانی کوه هوسکاران در پرو چهار هزار نفر جان خود را ازدست دادند .

درجنین روزی در سال 1972 میلادی پاکستان شرقی استقلال خود را به عنوان ایالتی مستقل از بنگلادش اعلام کرد .

درچنین روزی در سال 1973 دادگاه واتر گیت در واشنگتن دی سی آغاز شد .

در چنین روزی در سال 1982 میلادی هندوراس دارای قانون اساسی شد .

درچنین روزی در سال 1988 میلادی اتحاد جماهیر شوروی سابق اعلام کرد که در المپیک تابستانی سئول شرکت خواهد کرد .


در چنین روزی در سال 1989 میلادی بیش از یکصد و چهل کشور موافقت کردند که تولید  سلاحهای شیمیایی  در جهان ممنوع شود

درچنین روزی در سال 1990 میلادی بیش ازدویست هزار نفر از مردم کشور لیتوانی خواسنتار استقال این کشور شدند .


درچنین روزی در سال 1992 میلادی شاذلی بن جدید رییس جمهور الجزایر استعفای خود  را اعلا م کرد . شاذلی بن جدید چند روز پیش از دومین دور رای گیری در انتخابات الجزایر زیر فشار نظامیان از ریاست جمهوری کناره گرفت.  ژنرال خالد نزار وزیر دفاع این کشور کنترل الجزایر را موقتا در دست گرفت .


در چنین روزی در سال 1842 میلادی ویلیام جیمز روانشناس و فیلسوف آمریکایی به دنیا آمد . او در حوزه فلسفه ذهن مطالعات بسیاری را به انجام رسانده بود .  ویلیام‌ جیمز  عقیده‌ یافتن‌ به‌ یک‌ گزاره‌ و از دست‌ دادن‌ عقیده‌ به یک‌ گزاره‌ را امری‌ اختیاری‌ می‌دانست . امروزه‌ عموم‌ فیلسوفان‌ ذهن‌ (مانند گیلبرت‌ رایل‌ و گلدمن‌) و روانشناسان‌ این‌ امر را از امور غیراختیاری‌ می‌دانند.


 در چنین روزی در سال 1860میلادی باشکریتسف  ، نویسنده و نقاش روس دیده به جهان گشود . "روز نامه"  عنوان مهمترین اثر اوست .


درچنین روزی در  سال1647میلادی  دنیس پاپن مخترع فرانسوی به دنیا آمد .  وی  مدتی ریاضیات تدریس می کرد اما بعدها به سوی کارهای فنی روی آورد .او دیگ پاپن را ساخته است . دیگ پاپن وسیله‎ای است با دریچه اطمینان که آب را به دمای به مراتب بالاترازصددرجه می‎رساند بدون این که آب به جوش آید.

در چنین روزی در سال 1878 میلادی پانگالوس دیکتاتور یونان به دنیا آمد . وی تنها در سال 1926 بر این کشور حکومت کرد .


 در چنین روزی در  سال 1777 "آلکساندر اول "یکی از امپراتوران بنام روسیه  در شهر" سن پطرزبورگ "قدم به دنیا آمد . وی در بیست و چهار سالگی به جای پدر نشست . دوران سلطنت وی همزمان  با امپراتوری ناپلئون در فرانسه بود  .آلکساندر اول روز 16 نوامبر 1825 میلادی در گذشت .


 در چنین روزی در سال 1906 میلادی آلبرت هافمن شیمیدان بر جسته  سویسی به دنیا آمد . وی ماده مخدر ال اس دی را کشف کرده است .


 در چنین روزی در  سال 1889 "میشل اوژن شورول "شیمیدان مشهور فرانسوی در   103 سالگی در گذشت
شورول دردهم دسامبر 1786 میلادی در آنگرس به دنیا آمد  .وی طریقه تجزیه چربیها و روغنهای نباتی و حیوانی را کشف کرد . او همچنین شمع گچی را اختراع کرده است .


 در چنین روزی در سال 1928 میلادی هاردی  نویسنده مشهور بریتانیایی  دار فانی را وداع گفت . "شلوغی دیوانه کننده"  عنوان مهمترین اثر اوست . وی در سن 87 سالگی نزدیک خانه اش  در دورچستر در گذشت . نکته جالب در باره زندگی اواین است که انتقاد تلخ باعث شد  هاردی حساس و زود رنج که یکی از بهترین رمان نویسها در ادبیات انگلیس بود برای همیشه از نوشتن رمان دست بر دارد.


 در چنین روزی در سال 1956 میلادی قنین کاشف بزرگ مصری درگذشت . وی کاشف یکی از اهرام ثلاثه با قدمت شش هزار سال در مصر است .


رابی دانشمند و فیریکد ان آمریکایی در چنین روزی در سال 1988 میلادی چشم از جهان فروبست . بیشتر مطالعات وی در حوزه انرژی هسته ای و شکافت هسته اتم بوده است . وی به دلیل مطالعات گسترده خود در این حوزه در سال 1944 میلادی جایزه نوبل فیزیک  را از آن خود کرد . او در سن 89 سالگی درگذشت .