فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۲ اسفند
    • 2 March
    • ١ رمضان

رمضان،  ماه نهم از ماههاى قمرى بین شعبان و شوال است، این کلمه  به معناى تابش گرما و شدت تابش خورشید است. به گفته بعض اهل لغت  رمضان به معنى سنگ گرم است  وبرخی نیز گفته اند شاید   برگرفته  ازریشه  رمض‏ باشد که به معنى سوختن است زیرا که  ماه صیام گناهان را مى‏سوزاند . اما صوم و روزه در مفهوم فقهی آن عبارت است از احتراز از خوردن و آشامیدن و مفطرات دیگر از طلوع صبح تا غروب آفتاب . در قرآن مجید یک بار کلمه رمضان‏ و چهارده بارکلمات  صوم و صیام و صائمین و صائمات ... آمده است. بنابر بر خی احادیث نیز ،  رمضان اسمى از اسماء باریتعالی است .  هشام بن سالم روایت می کند : ما هشت نفر از رجال در محضر حضرت ابى جعفر امام باقر(ع) بودیم، پس سخن از رمضان به میان آوردیم. امام ع فرمود: نگوئید این است رمضان، و نگوئید رمضان رفت و یا آمد، زیرا رمضان نامى از اسماء الله است که نمى‏رود و نمى‏آید که شى‏ء زائل و نابود شدنى مى‏رود و مى‏آید، بلکه بگوئید ماه رمضان، پس ماه را اضافه کنید در تلفظ به اسم، که اسم اسم الله است، و ماه رمضان ماهى است، که قرآن در او نازل شده است، و خداوند آن را مثل عید قرار داده است همچنانکه پروردگار بزرگ عیسى بن مریم (س) را براى بنى اسرائیل مثل قرار داده است .از حضرت على بن ابى طالب (ع ) نیز مروی است  که فرمود: لا تقولوا رمضان و لکن قولوا شهر رمضان فانکم لا تدرون ، نگویید رمضان و بگویید ماه رمضان زیرا   شما به راستى نمى‏دانید که رمضان چیست .  اما علاوه  بر اینها در ک برکات این ماه مبارک بسی مهمتر از معانی آن می نماید . امام زین العابدین (ع) این آگاهى و معرفت را ملتمسانه از پروردگارش طلب مى کند: خدایا بر محمد و آل او درود فرست و شناخت فضیلت ماه رمضان و بزرگداشت حرمتش را به ما الهام فرما. شناخت ماه رمضان  و آگاهى از چیستى آن ،  ضمن آن که خود نعمتى بزرگ و موهبتى گرانبهاست ،  راه گشاى کیفیت برخورد و چگونگى رفتار با آن نیز است . در پرتو شناسایى موقعیت و شناخت جایگاه ماه خدا است که انسان مومن هنگام حلول و تشریف فرمایى آن, مى تواند استقبال شایسته از آن به عمل آورد.  درکلامی از سلمان فارسى آمده است: رسول خدا (ص) در آخرین روز ماه شعبان براى ما سخنرانى کرد و چنین فرمود: ماه رمضان،  ماهى مبارک ،  ماهى که در آن ،  شب قدر که از هزار شب برتر است ، سایه خود را بر شما گسترده است.... همچنین  از رسول خدا (ص) روایت شده که آن حضرت همیشه در شب اول ماه رمضان این گونه دعا مى خواند: حمد و سپاس خدایى را که ما را به تو اى ماه مبارک کرامت بخشید... و  از امام صادق (ع) نیز روایت شده که آن حضرت در آخرین شب ماه شعبان و در نخستین شب ماه رمضان این دعا را مى خواند: بارالها! این ماه مبارک  که در آن قرآن ،  براى راهنمایى مردم ،  نشانه هدایت و جداکننده حق و باطل فرو فرستاده شد ،   فرا رسید...

بنا به نقل شیخ مفید در مسار الشیعه‏ در چنین روزی   ولایتعهدى حضرت رضا علیه السلام اتفاق افتاد . به گفته مورخین  این عمل از طرف مامون عباسى فقط نقشه ای سیاسى براى فرو نشاندن شورش های  داخلى و بویژه  جلوگیرى از خروج و قیام شیعیان ایران (که در اوائل خلافت مامون گرداننده خلافت او بودند) انجام پذیرفت . برخی از تحلیلگران تاریخ اسلام ،  دلیل دیگرولایتعهدى حضرت امام رضا (ع ) از طرف مامون را  ترس وی  از قیام اولاد على (ع ) می دانند . 


در چنین روزی در سال  1878 پیمان  سن استفانو میان دو کشور روسیه و عثمانی منعقد گردید . این پیمان به جنگ چند ساله این دو کشور پایان می داد .


در چنین روزی در سال 1896میلادی هانری بکرل  فیزیکدان بر جسته برای نخستین بار توسط اشعه ایکس  خاصیت تشعشع رادیو اکتیویته  را کشف کرد .


در چنین روزی در سال 1924 میلادی آپوستتولیتوس شاعر و نویسنده یونانی به دنیا آمد . کاتیگورو عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روزی در سال 1030 میلادی ی  اچ لارنس از نویسندگان بر جسته انگلیسی در چهل  چهار سالگی در گذشت . دیوید هربرت در سال 1885 در انواده ای فقیر در ناتینگام انگلستان دیده به جهان گشود . وی در جوانی پس از انجام تحصیلات به آموزگاری مشغول شد . او در همین هنگام نخستین اثر خود را در سال 1911 میلادی به نام طاووس سفید به بازار نشر عرضه کرد . وی پس از آن به سفر های گوناگون روی آورد و ایده های داستانهای بعدی خود را از این سفر ها در یافت می کرد . فرزندان ، قوس و قزح ، و دلداده خانم  چاتر لی عناوین مهمترین آثار اویند . دی.اچ. لارنس در دوره کاری خود بر نویسندگان پس از خود بسیار  تاثیر گذاربوده است . وی  در آثار خود به روابط اخلاقی نگاهی نو دارد  و  به انگاره های ارزشی چندین دهه ادبیات انگلیسی حمله می کند .


در چنین روزی در سال 1923 میلادی انتشار مجله تایم آغاز شد .


در چنین روزی در سال 1193    صلاح الدین ایوبی حاکم  مصر و سوریه  در گذشت . او در برابر حملات صلیبیون به دفاع از گستره حاکمیت  اسلام پرداخت .

در چنین روزی در سال 1970 میلادی کشور رود زیا مستقل شد .


در چنین روزی در سال 1837 میلادی  جمهوری تگزاس استقلال خود را از مکزیک اعلام کرد .


در چنین روزی در سال 1956 میلادی رییس کشور  مراکش قرار داد خود با فرانسه  را پاره کرد و استقلال خود را از فرانسه اعلام نمود .


در چنین روزی در سال 1847 میلادی   الکساندر گراهام بل اسکاتلندی مخترع تلفن  دیده به جهان گشود . وی توانست تلفن را اختراع کند .