فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۴ اسفند
    • 4 March
    • ٣ رمضان

غزوه تبوک یا فاضحه ازاتفاقات مهم صدراسلام درچنین روزی درسال نهم هجری قمری مابین مسلمانان ورومیان شکل گرفت.علت ایجاد این جنگ چنین بود که جاسوسان، به دربار امپراطوى روم هراقلیوس یاهرقل گزارش دادند، که پیامبر اسلام رحلت کرده است . دراین زمان هرقل امپراطورروم با تشکیل شوراى نظامى موقعیت را برای بسیج لشکرروم علیه مسلمانان مناسب دید . لشکر وی به سرپرستى مردى به نام یوحنا، یا (باغباد)، به سوى حجازرهسپار شد ودرمحلی به نام تبوک (محلى میان حجاز و شام) با سپاه اسلام تلاقى کرد. دراین مجال سپاه اسلام درتبوک کناره چشمه آبى تمرکزیافتند. پس ازانجام مذاکرات ، جنگ مزبورسرانجام به صلح انجامید. این جنگ را فاضحه نیزمى‏نامند ودلیل این نامگذاری آن است که  منافقان از حضوردرجنگ تخلف ورزیدند، ورسوا شدند. ذوالعسره نیزازدیگراسامی این جنگ است چرا که مسلمانان ازنظرآذوقه ومرکب و مهمات بسیاردرعسرت وسختى به سرمی بردند.

محمد بن محمد بن نعمان متکلم و فقیه بزرگ شیعه درسال 338 متولد ودرسال‏413 درگذشت . کتاب معروف وی درفقه به نام‏ المقنعه است .درزمان شیخ مفید،علم کلام واصول فقه درمیان دانشمندان اهل سنت رونقى به سزاداشت به همین دلیل فقها ومتکلمین بسیارى دراطراف بغداد گرد آمده ودررشته‏هاى گوناگون ‏اصول عقائد، سرگرم بحث ومناظره بودند.هرچندعلم کلام پیش ازمفید نیزدرمیان شیعیان سابقه داشته است،ولى دراثرمحدودیتى که درکارشیعیان ازنظرسیاسى بود، این موضوع ازمرحله تالیف و تدوین‏کتاب تجاوزنمى‏کرد. آن استاد معظم به همین منظورتلاش های بسیاری را درحوزه فقه واصول به انجام رسانید. مرحوم نورى درمستدرک50 تن ازاستادان مفید را نام مى‏بردکه ازمعروفترین آنان می توان به ابن قولویه قمى، صدوق،ابن ولید قمى،ابوغالب،ابن جنید اسکافى،ابوعلى صولى بصرى،ابوعبد الله صفوانى اشاره کرد. همچنین تعداد کثیرى ازدانشجویان علوم اسلامى ازمکتب پرفیض اوبهره برده‏اند که‏سرآمد آنان سید مرتضى علم الهدى، برادرسید رضى، شیخ طوسى، نجاشى،ابو الفتح‏کراچکى،ابویعلى جعفربن سالاروعبد الغنى ازمفاخرشاگردان اویند. نجاشى 171 جلد کتاب ازتالیفات شیخ را ذکرکرده است که اسامى برخى از آنهابه این ترتیب است:درفقه:المقنعه،الفرائض الشرعیة و احکام النساء ، درعلوم قرآنى:الکلام فی دلائل القرآن، وجوه اعجاز القرآن،النصرة فی‏فضل القرآن،البیان فی تالیف القرآن ، درعلم کلام وعقائد:اوائل المقالات، نقض فضیله المعتزله،الافصاح،الایضاح،الارکان و شیخ بزرگواردرسال‏413 دربغداد پس از75 سال تلاش وخدمت ارزنده ‏درگذشت ومورد تجلیل فراوان مردم وقدردانى علما وفضلا قرارگرفت وبه تعبیرشاگرد بزرگوارش شیخ طوسى که خود حاضر درصحنه بوده است ، روزوفات اوازکثرت دوست و دشمن براى اداى نمازوگریستن بر او،همانند ونظیرنداشته است. هشتاد هزارتن ازشیعیان اورا تشییع کردند و سید مرتضى علم الهدى بر او نماز گزارد و در حرم مطهر امام جواد(ع)پائین پاى آن حضرت و نزدیک قبر استادش ابن قولویه‏ مدفون گردید.


درچنین روزی در  سال1345ه ش ،  دکترمحمد مصدق نخست وزیر ایران و یکی از قهرمانان نهضت ملی شدن نفت یده از جهان فروبست . دکتر محمد مصدق ، فرزند میرزا هدایت الله  در  تهران دیده به جهان گشود .وی  پس از طی دوره های   مقدماتی در تبریز و تهران  ، به عنوان مستوفی محاسب خراسان مشغو ل  به کار شد . این شغل روح پر تلاطم او را آرام نمی داد و به همین منظور به سوی نمایندگی مجلس شورای ملی گام برداشت و از سوی مردم تهران در دوره اول مجلس شورای ملی انتخاب شد  اما به دلیل پایین بودن سن وی از میزان قانونی ،  اعتبار نامه اش مورد تصویب قرار نگرفت . مصدق پس از آن برای ادامه تحصیل  عازم  فرانسه شد و  در مدرسه علوم سیاسی پاریس مشغول به تحصیل گردید . وی سپس به  سوئیس رفت و در دانشکده حقوق دانشگاه نوشاتل تا در یافت در جه دکترای حقوق خصوصی به تحصیل ادامه داد  . او از  پایان نامه خود  با نام «وصیت در حقوق اسلام» دفاع کرد . مصدق پس از آن به ایران بازگشت و به عنوان  والی فارس مشغول به کار گردید  . وی چند بار به نمایندگی مجلس ، وزیر مالیه و وزیر امور خارجه منصوب شد و آخرین سمت او نخست وزیری در  اوائل دهه سی شمسی بود . مصدق روی هم رفته دو سال و چهار ماه نخست‌وزیر ایران بود، که این مدت شامل دو دوره است:  آغاز نخست‌وزیری تا 25 تیر سال 1331 .و از 30  تیر همان سال تا کودتای 28 مرداد سال 1332 .
در دوره اول به علت استقلال رای مقابل مقابل شاه ایستاد و نظرات خود را اعمال نمود .مهمترین اقدامات او در دوران نخست وزیری  اش را می توان  در چند جمله خلاصه نمود : الف  اخراج انگلیسی‌ها از پالایشگاه جنوب،  ب -   تصویب نهایی قانون ملی شدن صنعت نفت ایران ، ج -  پایان دادن به اختیارات شرکت نفت ایران و انگلیس و د -  پیروزی در دادگاه لاهه.
نهایتا پس از دو سال و چهار ماه نخست وزیری ، با وقوع کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332 وی ازقدرت خلع و پس از یک دادگاه به دوازده سال تبعید محکوم گردید .
او همچنین آثار شایان توجهی در  حوزه حقوق از خود به جای نهاده است که از میان آنها می توان به  اصول و قوانین مالیه ، دستور در محاکم ، حقوق پارلمانی در ایران و اروپا ،مدارک حقوق اسلامی و وصیت در مذهب شیعه به ضمیمه حقوق مدنیه و  وصیت در حقوق اسلام اشاره کرد .
وی   در روستای احمد آباد قزوین ، در سال 1345 چشم از جهان فروبست .


درچنین روزی در سال1357هجری شمسی  کمیته امداد امام خمینی تاسیس شد . سابقه این کمیته به سالهای قیام امام خمینی ره در 1342 و 1343 باز می گردد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل  آنکه یکی از اهداف و دغدغه های اصلی  انقلاب اسلامی برقراری عدالت در سطح جامعه  بود  ، تاسیس نهادی با همین عنوان و وظیفه   در دستور کار رهبر کبیر انقلاب اسلامی   قرار گرفت . این نهاد در واقع بیست و دو روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان خاص امام خمینی ره به عنوان دومین نهاد انقلابی در  ایران تاسیس شد  . نهاد یادشده مستقیما زیر نظر مقام ولایت به عنوان موسسه ای عام المنفعه و دایمی مشغول به کار شد  . مرکز کمیته در تهران بود و  مسوولین آن یک شورای پنج نفره بودند که بر اساس اساسنامه کمیته ،  در جهت شناخت انواع محرومیت ها  بر می آمدند و کمک های مردمی  را در میان مستمندان توزیع می نمودند . این نهاد علاوه بر کمک های مادی در مسایلی چون رفع مشکلات آموزشی مناطق محروم ، رفع مشکلات جوانان در شرف ازدواج و تهیه  وسایل زندگی برای آنان ، و...فعالیت می نمود . علاوه بر این کمیته امداد امام خمینی در کشور های مختلف نیز اقدام به انجام فعالیت های کمک رسانی کرده است که از میان این کشور های می توان به لبنان  ، افغانستان ،جمهوری آذر بایجان ، تاجیکستان و بوسنی و  هرز گوین اشاره کرد .


در چنین روزی در سال 1975 میلادی نشست های تنظیم قرار داد الجزایر میان دولتین ایران و عراق آغاز شد .یک ماه وونیم پس از کنفرانس استانبول در جریان کنفرانس سران عضو اروپا با میانجیگری "هواری بومدین" رهبر فقید الجزایر ملاقاتی میان محمد رضا پهلوی( شاه ایران) و صدام حسین روی داد . نتیجه این دیدارصدور قرار الجزایر بود . به موجب این اعلامیه طرفین توافق کردند که مرزهای آبی خود را بر اساس  خط تالوگ ( خط فرضی که از عمیق ترین قسمت قابل کشتی رانی بستر رودخانه عبور می کند ) تعیین نمایند و در مرزها نیز یک کنترل دقیق و موثری به منظور رفع هر گونه نفوذی که جنبه خرابکارانه داشته باشد اعمال نمایند . با هدف اجرای این اعلامیه وزاری خارجه ایران ، عراق ، و الجزایر از چنین روزی در سال 1975 تا سیزدهم ژوئن به ترتیب در تهران ، بغداد ، الجزایر و بغداد گردهم آمدند . نتیجه این چهار نشست امضای عهدنامه مربوط به مرز مشترک و حسن همجواری میان ایران و عراق بود که در سیزدهم ژوئن سال 1975 صادر گردید . این عهدنامه دارای سه پروتکل ضمیمه و یک الحاقیه بود :
پروتکل راجع به علامتگذاری مجدد سرزمینی بین ایران و عراق .
پروتکل راجع به تعیین مرز در رودخانه های بین ایران و عراق
پروتکل  مروبوط به امنیت در مرز ایران و عراق .
الحاقیه مربوط به بند 5 ماده 6 عهدنامه
عهدنامه 1975 دارای 4 موافقتانمه تکمیلی نیز است که در بیست و ششم دسامبر 1975 د ر بغداد به امضا رسید .
این موافقتنامه ها عبارتند از
موافقتنامه راجع به مقرررات مروبطو به کشتیرانی در اروند رود 
موافقتنامه راجع به استفاده از آب رودخانه های مرزی
موافقتتنامه راجع به تعلیف احشام
موافقتنامه راجع به کلانتران مرزی
عهدنامه مذکور و سه پروتکل منظم آن و چهار موافقتنامه تکمیای به تصویب قوای مققننه ایران و عراق رسید .

نتیجتا بر اساس مفاد این عهد نامه طرفین مرزهای سرزمینی خود را بر اساس پروتکل قسطنطنیه مورخع 1913 و صورتجلسه های کمیسیون تعیین مرز مورخه 1914 باید تعیین نمایند . مرزهای آبی خود را براساس خط تالوگ تعیین  وامنیت و اعتماد متقایل را در مرزهای طرفین ایجاد نمایند .

( بر گرفته ازکتاب  روزها و رویدادها ، ج 2 )  

در چنین روزی در سال 1377 ه ش ،  خط آهن اردکان - چادرملو افتتاح شد .


درچنین روزی در سال1848میلادی قیام مجارستانی های  آزادی خواه برضد دولت اتریش به منظور مبارزه با  سیاست استبدادی این کشور  ، آغاز شد .


درچنین روزی در سال1824میلادی لرد کلوین  فیزیکدان بر جسته انگلیسی دیده به جهان گشود . او در حوزه فیزیک حرارت تحقیقات مفصلی را انجام داده است به همین دلیل درجه بندی سنجش دما و حرارت بنام این دانشمند، نامگذاری شده است.


در چنین روزی در سال 1986 میلادی نخستین روزنامه انگلیسی چهار رنگ جهان منتشر شد . روز نامه ها امروزه غالبا چهار رنگ منتشر می شوند .

در چنین روزی  درسال 1972 میلادی آدولف گوتلیب نقاش بر جسته آمریکایی در هفتاد و یک سالگی در گذشت .

در چنینن روزی در سال 1793 میلادی نیروهای فرانسه منطقه جیر تودنبرگ هلند را به اشغال  خود در آوردند .

در چنین روزی در سال 1797 میلادی جانم آدامز  رییس جمهور آمریکا شد .

در چنینن روزی در سال 1881 میلادی کارگر رییس جمهور آفریقای جنوبی ، آتش بس در این کشور را قبول کرد .

در چنین روزی در سال 1972 میلادی لیبی و شوروی سابق قرار داد صلح و همکاری مشترک امضا کردند .


در چنین روزی در سال 1978 میلادی روزنامه شیکاگو دیلی نیوز یکی از معتبر ترین روزنامه های آمریکایی برای نخستین بار منتشر شد .

همه ساله چنین روزی به عنوان روز قانون اساسی در آمریکا گرامی داشته می شود .