فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۸ اسفند
    • 8 March
    • ٧ رمضان

درچنین روزی در  سال1275هجری شمسی، سید جمال الدین اسدآبادی یکی از بزرگترین مصلحان جهان دار فانی را وداع گفت. سید جمال الدین اسد آبادی مشهور به افغانی از مصلحین بزرگ اسلامی و یکی از سلسله جنبانان نهضت های اسلامی در یکصد سال اخیر است. سید جمال  الدین اسد آبادی عالم بزرگ اسلامی و احیا گر و مصلح در  شعبان 1254 ه ق (آبان 1217 ش )در اسد آباد همدان دیده به جهان گشود. نام پدرش سید صفدر و نام مادر وی سکینه بیگم  بود. وی تحصیلات خود را  از پنج سالگى در نزد پدر و مادر  آغاز کرد و مقدمات عربى را در  سالهاى اول تحصیل بخوبى فرا گرفت. سید جمال الدین  در سال 1264 ه ق  به همراه پدر برای فراگیری علوم عالی تر به  قزوین رفت. سید در آن  مکان علمی، بحث های مختلف حوزوی از جمله  ادبیات عرب، منطق، فقه و اصول را فراگرفت. وی در سال 1266 ق به تهران آمد و در مکتب درسی مجتهد وقت آقا سید محمد صادق طباطبایى همدانى حاضر شد. سید در سال 1266ه ق به قصد نجف اشرف رفت  و در محضر علمی شیخ مرتضى انصارى  در آمد و به فراگیری سطح عالی فقه و اصول پرداخت. وى در 16 سالگى به  شهر بمبئى رفت و از آنجا به طرف ایالات مرکزى هند حرکت کرد. سید مدت دو سال با عالمان و روشنفکران آن دیار به گفتگو نشست و مشکلات مسلمانان آن منطقه را از نزدیک مورد مطالعه قرار داد. از این زمان بود که فعالیتهاى سیاسى و اصلاحى سید جمال الدین آغاز شد. او در این برهه زمانی دریافت که استعمارعامل همه بدختی های مسلمانان آن دیار است. وی  پس از آن به قصد مکه و زیارت خانه خدا از هندوستان خارج شد. سپس تا اواخر 1275 ه ق  از مکه مسیر مدینه، اردن، دمشق، حمص، حلب، موصل، بغداد و نجف را طى کرد و اوضاع تمامى شهرهاى مهم اسلامى را مورد بررسى قرار داد  و در نهایت خود را به  اسد آباد همدان رساند. اما با اوضاع نابسامانى که در تهران با آنها روبرو شد، نتوانست در ایران توقف کند و به همین دلیل تصمیم گرفت که  در هرات و کابل  سکنی گزیند و در آن محل به تبلیغ دین اسلام بپردازد.
تالیف و نشر کتاب تتمه البیان فى تاریخ الافغان، انتشار روزنامه شمس النهار، تشکیل کابینه وزراء، راه اندازی نیروی نظامی  و ایجاد آموزش های نظامی و همچنین راه اندازی  برخی فعالیت های عام المنفعه از جمله کارهای آن  عالم ربانی در افغانستان بود .او در سال 1285 ه ق به  مصر رفت و  در جامع الازهر با علماى بزرگ آن کشور ملاقات کرد ولی زمان حضور او در مصر دیری نپایید و  حکم اخراج وى از سوى خدیو مصر صادر شد و سید روانه ترکیه شد. در ترکیه نیز ابتدا او را مورد تفقد قرار دادند اما پس از چندی و به دلیل  رشک ورزی  برخی از شیوخ آن کشور ، سلطان عثمانى دستور اخراج او را از این کشور صادر نمود . وى دو باره در سال 1287 ه ق وارد  مصر شد و ضمن دیدار با رئیس دولت مصر نظر آنان را بسوی اندیشه های نوگاراینه خود جذب نمود و پس از آن مدتی در مصر اقامت گزید. وی  پس این دوره به مکه و هند رفت و ضمن دیدار با علمای اسلامی این کشور ها به نقد و افشاگری خیانات استعمار غرب در کشور های اسلامی پرداخت. او در هند و در همین زمان کتاب "در رد طبیعیون و افکار متجددانه"  را به رشته تحریر در آورد. سید  در سال 1300 هند به قصد کشور آمریکا از هند خارج شد اما بعدا از این سفر  منصرف شد و لندن را برای حضور و تبلیغ اندیشه های اسلامی خود برگزید. او توانست در شهرهای انگلستان و فرانسه  نشریات  " عروه الوثقى" و "ضیاء الخائفین "را منتشر سازد و با برخی از رجال سیاسی و علمی این کشورها  دیدار داشته باشد.
وى پس از آن رهسپار  قطیف در جزیره العرب شد. در همین روزها بود که اعتماد السلطنه و حاج سیاح محلاتى از طرف ناصر الدین شاه  او را به تهران دعوت کردند. سید  مدتی در تهران  در منزل حاج امین الضرب سکنی گزید اما پس از چندی دولتمردان ایرانی تاب تحمل دیدار او را نداشتند و سید از آنجا به مسکو نقل مکان کرد. وی  در آنجا هم  با رجال سیاسى، نظامى و مذهبى روسیه دیدار کرد و در  زمینه های عقب ماندگی مسلمانان آن دیار به تحقیق و جستجو پرداخت. وی پس از آن به درخواست ناصرالدین شاه برای بار دوم وارد تهران شد. اما به دلایلی  نتوانست در آنجا هم سکنی گزیند و در نیمه اول شعبان همان سال وارد بصره  شد. از آنجا بود که نامه بسیار مهم خود را به آیت الله میرزای شیرازى نوشت. آنگاه از عراق به سوى لندن حرکت کرد و در آنجا با شدت بیشترى، خطر استبداد داخلى و استعمار خارجى را بر ملل مشرق زمین توضیح داد. در این هنگام بود که دست به انتشار نامه های خود به سران کشور اسلامی زد و آنان را به ایستادگی در برابر استعمار انگلستان و اتحاد و یکپارچگی فراخواند. او در همین زمان دست به تشکیل جبهه متحد اسلامى در مقابل استعمار غرب بریتانیا زد. سرانجام آن عالم ربانی پس از عمری مجاهدت و تلاش در جهت اصلاح امت اسلامی و احیای اندیشه اتحاد دنیای اسلام در پنجم شوال سال 1314 ه ق، به دست سلطان عبدالحمید عثمانی مسموم شد و  به شهادت رسید. پیکر  پاک سید، در قبرستان شیخ لر مزارى در شهر بندرى استانبول به خاک سپرده شد. تتمه البیان فى تاریخ الافغان،  القضا و القدر،  اسلام و علم،  نیجریه یا ناتورالیسم،  الوحده الاسلامیه و  الواردات فى سر التجلیات  از جمله آثار مهم قلمی اوست. او شعر نیز می سرود و به نام افغانی تخلص می کرد.

در چنین روزی در سال 1075 میلادی عبدالقاسم محمود ابن عمر زمخشری خوارزمی متاله اسلامی دیده به جهان گشود.  وی از علمای شافعى مذهب است که تالیفات بسیاری از خود به جای نهاده است. کشاف عنوان مهمترین اثر اوست که شیخ طبرسی نیز برآن حاشیه نوشته است. این کتاب معروفترین و متقن‏ترین تفاسیر اهل تسنن است. از نظر نکات ادبی، به ویژه نکات بلاغتی، در میان همه تفاسیر ممتاز است . وی  کتب بسیاری  در ادب، حدیث و موعظه تألیف کرده است. با اینکه این مرد از بلاد شمالی ایران و سرزمینهای سردسیر بود سالها در مکه معظمه مجاور شد و گرمای طاقت فرسای‏ هوای آنجا را تحمل کرد، زیرا معتقد بود مجاورت بیت‏الله آثار معنوی‏ فراوانی دارد. چون سالها مجاور بیت‏الله بود به " جارالله " معروف‏ گشت و ظاهرا در همان وقت تفسیر کشاف را نوشت .زمخشری در یکی از مسافرتهای علمی زمستانی خود در خوارزم، یک پای خود را از دست داد پس از این واقعه از پای چوبی کمک می‏گرفت با همان حال‏ مسافرتهای طولانی کرد و چند سال مجاور بیت‏الله بود. تولد زمخشری در سال‏ 467 هجری و وفاتش در سال 538 واقع شده است. وی در سال 538 هجری قمری  دار فانی را وداع گفت.

در چنین روزی در سال 1374 ه ش پنجمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بر گزار شد . دراین دوره از مجلس شورای اسلامی حجه الا سلام و المسلمین ناطق نوری ریاست مجلس را به عهده داشت .

در چنین روزی در سال 1879 میلادی اتو هان فیزیدان و شیمیدان آلمانی به دنیا آمد. وی در سال 1944 میلادی نوبل شیمی را از آن خود کرد. وی به همراه فریتس استراسمن جایزه انریکو فرمی را نیز در همین زمینه دریافت نمود.

در چنین روزی در سال 1886 میلادی ادوارد کالوین کندال شیمیدان آمریکایی به همراه فیلیپ اس هنش و تدیوس ویش استین جایزه نوبل را در رشته فیزیولوژی یا پزشکی در سال 1950 میلادی به خاطر انجام تحقیقات گسترده در حوزه ساختار و تاثیرات بیولوژیکی هورمونهای آدرنالین دریافت نمود.

در چنین روزی در سال 1899 میلادی اریک لینک لاتر رمان نویس و شاعر اسکاتلندی متولد شد. «پرستو های آبی» عنوان مهمترین اثر اوست. 

در چنین روزی در سال 1871 میلادی ایالت "شیکاگو "در  آمریکا آتش گرفت و بسیاری از ساختمانهای آن در این حریق گسترده سوخت. گفته می شود  یک چراغ نفتی باعث این آتش سوزی گسترده بوده است.

در چنین روزی در سال 1910 ریموند دولاروش نام خود را به عنوان نخستین زن خلبان در جهان ثبت کرد. وی البته جان خود را بر سر همین ماجرا گذاشت و چندین سال بعد با هواپیما سقوط کرد و در گذشت.

در چنین روزی در سال 1923 میلادی سمبن عثمان نویسنده ، شاعر و کارگردان مشهور سنگالی به دنیا آمد . «دکتر شب » عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 883 میلادی (272 ه ق)  ابو معشر جعفر بن محمد بن عمر بلخی ستاره شناس عرب دیده از جهان فروبست. ابو معشر جعفر بن محمد بن عمر بلخی در سال  172 ه ق در  بلخ در خراسان بزرگ به دنیا آمد. او  ستاره شناس و نظریه پردازی بزرگ  در نجوم است .

در چنین روزی در سال 1658 میلادی صلح راسکیلد میان دو کشور سوئد و دانمارک به امضا رسید و جنگ میان این دو کشور را به پایان رساند.

در چنین روزی در  سال 1911 میلای برای نخستین بار چنین روزی به عنوان روز بین المللی زنان نامگذاری شد.  این روز همه ساله به عنوان روز جهانی زنان در کشور های مختلف گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1916 میلادی آمریکا برای سومین بار به کوبا حمله نظامی کرد.

در چنین روزی در سال 1920 میلادی دانمارک و کوبا به عضویت جامعه ملل در آمدند.

در چنین روزی در سال 1930 میلادی مهاتما گاندی شیوه نافرمانی مدنی را در هند آغاز نمود. دلیل این امر را می توان در رفتار انگلیسی ها جستجو کرد چرا که آنان با افزایش مالیات نمک قصد داشتند ارزش افزوده ای به آن ببخشند. در این حال گاندی با در ک اوضاع به همراه گروهی از طرفداران خویش در مقابل این حرکت مقاومت کرد و خود و یارانش به تهیه نمک پرداختند .

در چنین روزی در سال 1959 میلادی کودتای طرفدار مصر در موصل عراق شکست خورد.

در چنین روزی در سال 1973 میلادی تونل آیزنهاور در ایالات متحده  آمریکا به عنوان بزرگترین تونل جهان افتتاح شد .

در چنین روزی در سال 1963 میلادی کودتای نظامی در سوریه رخ داد و نظامی جمهوری عربی پس از آن در این کشور روی کار آمد. به همین مناسبت چنین روزی به عنوان روز جمهوری عربی سوریه در این کشور گرامی داشته می شود.

در چنین روزی در  سال 1968 میلادی، جبهه آزادی بخش مورو  فعالیت های گسترده ای را علیه مارکوس دیکتاتور فیلیپین آغاز نمود. سرزمین محل سکونت مسلمانان مورو «ارخبیل‏» یا «بانگسامورو» نام دارد  و بیش از سیزده  استان مسلمان نشین در آن جای گرفته اند. جزیره پالاوان از منابع غنى طبیعی  برخوردار است و در حال حاضر فیلیپین از ذخائر آن بهره بردارى مى‏نماید. بیشترین تعداد سکنه  فیلیپین یعنی بیش از ده میلیون نفر از آنان مسلمان اند. جبهه آزادى بخش مورو از سال 1968م تا 1971م فعالیت‏ های آزادی بخش خود را به طور مخفیانه علیه مارکوس آغاز کرد  و از  سال 1972میلادی  فعالیت‏خود را علنى نمود.  در سوم ژانویه 1987 میلادی  دولت فیلیپین  موافقتنامه‏اى  با جبهه آزادى بخشت مورو امضاء کرد  و متعهد شد که سیزده  استان خود مختار مسلمان نشین را به رسمیت بشناسد.