فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۵ اسفند
    • 23 February
    • ٢٤ شعبان

در چنین روزی در سال 1312هجری قمری آیت الله میرزا حسن شیرازی ، مرجع بزرگ تقلید و قهر مان جنبش تنباکو دیده از جهان فروبست .
مـیـرزا مـحـمـد حـسن بن میرزا محمود بن محمد اسماعیل حسینی شیرازی از علمای عالیقدر شیعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شیراز  دیده به جهان گشود . ایشان  پس از طی مقدمات علوم در حوزه های علمیه شیراز و اصفهان به عراق رفت و در  آنجا به سلک شاگردان شیخ انصاری اعلی الله مقامه الشریف  در آمد . وی در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزید و در آنجا به به تدریس و تعلیم مشغول بود . آن فقیه فرزانه   حـدود بیست و سه سال  مرجع شیعیان  جهان بود و در دوره علمی خویش شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از میان آنها می توان به آخوند مـلا مـحمد کاظم خراسانى ،  سیدمحمد کاظم طباطبائى یزدى ،    حاج میرزا حـسـیـن سـبزوارى ،  سید محمد فشارکى رضوى ،  میرزا محمد تقى شیرازى و... اشاره کرد . آن عالم ربانی  از خود آثار گرانبهایی به جای نهاده است که از میان آنها می توان به رسالاتی مبسوط در ابواب مختلف فقهی   ،  حاشیه اى بر نجاة العباد و تعلیقه اى بر کتاب معاملات آقا وحید بهبهانى اشاره کرد . شاگردان ایشان نیز بسیاری از دروس ایشان را به رشته تحریر در آوردند که منتشر شده اند . ازمهمترین وقایع  زندگی این عالم ربانی واقعه تنباکو(رژی) است که به عنوان جنبش تنباکو و سر سلسله جنبش های آزادی خواهانه در تاریخ معاصر ایران مشهور است .  واقعه از این قرار است که در تابستان  سال 1308 ه ق تالبوت یک سرگرد انگلیسی به ناصر الدین شاه پیشنهاد امتیاز انحصاری خرید و فروش توتون و تنباکو در سراسر ایران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نیز با تشویق دیگران این قرار داد را پذیرفت و شرکت انگلیسی تالبوت موظف شد سالانه خواه سود کند یا نه مبلغ 150 هزار لیره انگلیسی و نیز یک چهارم سود سالانه خود را به ایران  پرداخت  کند . با انتشار خبر ، بسیاری از علما و مردم بر آشفتند . در همین هنگام میرزای بزرگ با صدور فتوایی در مقابل این دسیسه ایستاد .

بـسـم اللّه الـرحمن الرحیم , الیوم استعمال تنباکو و توتون , باى نحو کان , در حکم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه علیه است حرره الاقل محمد حسن الحسینى .

با صدور این فتوا مردم مبارزه سیاسی علیه قراداد استعماری  امتیاز تنباکو را یک وظیفه شرعی و تکلیفی الهی دانستند و قلیان ها را شکسته و توتون و تنباکو را را به آتش کشدند . ناصر الین شاه نیز مجبور شد با پردات غرامتی این قرار داد را فسخ کند . فتوای تاریخی  این مرجع  بزرگوار در تحریم تنباکو فاجعه ای را که در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدین شاه قاجار با واگذاری امتیاز دخانیات ایران به مدت پنجاه سال در حال شکل گرفتن بود در نطفه خفه کرد .  
امام خمینى (ره ) در این باره فرمودند:آن مرحوم  که در سامره تنباکو را تحریم کرد ، براى این که ایران را تـقـریـبـا در اسارت گرفته بودند ،  به واسطه قرار داد تنباکو و ایشان یک سطر نوشتند که تنباکو حرام است  و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدین شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتیب اثر دادند بـه آن فتوا و قلیانها را شکستند و دربعضى جاها تنباکوهایى که قیمت آن هم زیاد بود در میدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـکست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و یک چنین چیزى و آنها دیـدنـد کـه یـک روحـانـى پـیرمرد در کنج دهى از دهات عراق  یک کلمه مى نویسد و یک ملت قیام مى کند و قراردادى که مابین شاه جائر و انگلیسیها بوده است , به هم مى زند و یک قدرت این طورى دارد او ( سخنرانی امام خمینی در مورخه  28/8/1359  )
سرانجام آن عالم ربانی در چنین روزی در سال 1273 ه ش مصادف با  بیست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت کردند .


درچنین روزی در سال 1839 میلادی  ،  ونزوئلا استقلال خود را اعلام کرد . ونزوئلا کشوری است در منطقه استوایی شمال آمریکای جنوبی بین در یای کاراییب و کشور برزیل . نژاد مردم آن سفید و سرخ و دو رگه و زبان رایج در میان آنان اسپانیولی است . بیشتر مردم این کشور از مذهب کاتولیک پیروی می کنند . نوع حکومت این کشور جمهوری فدرال است . این کشور مدت  سه قرن تحت  سلطه اسپانیا بود . ونزوئلادر سال 1499 توسط آلفونسو به دو نیمه شد . این کشور  در پانزدهم نوامبر سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .


درچنین روزی در  سال 1886 میلادی ،  مارتین هال شیمیدان آمریکایی برای  نخستین بار فلز آلومینیوم را کشف کرد.وی آلومنیوم را با ذوب  مقداری کریولیت  و انجام بر خی آزمایش های شیمایی  به دست آورد .


در چنین روزی در سال 1884 میلادی ،  طلاق  در فرانسه قانونی شد. طلاق در حقوق فرانسه  همواره و کمابیش با مخالفت کلیسای کاتولیک روبرو بوده است . حقوق کانونیک در فرانسه نیز طلاق را مورد نکوهش قرار داده و آن را عملا از ید زوجین خارج می ساخت . به نظر می رسد حقوق کلیسایی در این حوزه از حقوق اسلامی عقب تر است . طلاق به عنوان یک ایقاع در حقوق اسلامی  اگرچه همواره مورد نکوهش قرار گرفته است اما به عنوان یک تاسیس حقوقی در کلام فقها حضوری تام داشته است .


 در چنین روزی در سال 1879 میلادی نورمن لیدنسی هنرمند و نویسنده انگلیسی به دنیا آمد  .


در چنین روزی در سال 1883 میلادی کارل یاسپر ، فیلسوف اگزیستانسیالیست  آلمانی به دنیا آمد .کارل یاسپرس در رشته های حقوق و طب تحصیل کرد . او به روان پزشکی علاقه فراوان داشت وبه همین دلیل مدتی به روانپزشکی مشغول شد . وی از سال 1930 میلادی به تدریس فلسفه مشغول شد . او  در همین اثنا افکار کیرکهگارد فیلسوف اگزیستانسیالیست را تبلیغ می کرد . انسان در عصر جدید ( 1933 ) و فلسفه ( 1932 ) عناوین مهمترین آثار اویند . یاسپرس جامعه صنعتی امروز را که هدفش تامین سطح معینی از رفاه برای اکثریت هرچه بیشتر مردم است برای شخصیت انسانی خطر ناک می داند . او از خداوند به عنوان وجود متعالی نام می برد و نقصان معرفت و محدودیت قدرت انسان را دلیل وجود ناشناس غیر قابل شناخت هستی فرض می کند .


 در چنین روزی در سال 1883 میلادی فلمینگ فیلمساز مشهور آمریکایی به دنیا آمد  . «بر باد رفته»  عنوان مهمترین اثر اوست.


در چنین روزی در سال 1899 میلادی اریش کستنر نویسنده آلمانی به دنیا آمند . «امیل و کارآگاهان  » و «خواهران غریب » عناوین  مهمترین آثار  اویند . کستنر بیشتر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان مشغول به فعالیت بود و در این حوزه آثار در خشانی از خود به یاد گار نهاده است .


 کیتز شاعر رومانتیک انگلیسی در چنین روزی در  سن 25 سالگی در گذشت .


در چنین روزی در سال 1945 میلادی آلکسی تولستوی شاعر و نویسنده روس در سن 62 سالگی در گذشت . آلکسی در سال 1883 میلادی   دیده به جهان گشود .وی برای کودکان کشورش آثار بسیاری را خلق کرده است  که از میان آنها می توان به تزار ایوانویچ،  طوفان، طلای سفید،  مرگ ایوان مخوف، عجایب، سوروچی، آنسوی ولگا، در جنگ، غارتگران،  نان، پطر اول، شورش ماشین ها، در عذاب، کودکی نیکیتا، خواهران  ایلیتا ،  طلای سیاه، صبح غم انگیز، عقاب و جفت او و سال های سخت اشاره کرد .


در چنین  روزی در سال 1797 نخستین  آسمان خراش  در انگلستان ساخته شد . اروین کلانس معمار انگلیسی نخستین آسمانخراش دوازده طبقه ای  را ساخته است .


در چنین روزی در سال 1970 میلادی حکومت کشور گینه جمهوری شد . به همین دلیل همه ساله چنین روزی در این کشور به عنوان روز ملی گرامی داشته می شود . گینه کشوری است نیمه کوهستانی در غرب منطقه استوایی آفریقا در ساحل اقیانوس اطلس بین ساحل عاج و سنگال . مساحت آن 245857 کیلومتر مربع است . نژاد مردم این کشور سیاه و زبان رایج میان آنان فرانسوی و محلی است . بیشتر اهالی این کشور پیرو دین اسلام اند . حکومت این کشور از نوع جمهوری و  نظامی است . این کشور در سال 1958 از فرانسه مستقل و در دوازددهم دسامبر همان سال به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .


همه ساله چننین روزی به عنوان روز برونئی در این کشور گرامی داشته می شود . برونئی کشوری است در جنوب شریقی آسیا . نوع حکومت این کشور سلطنتی است وبیش از نود و پنج در صد از مردم آن مسلمان اند . برونئی به دلیل داشتن منابع گاز و نفت فروان یکی از ثروتمند ترین کشور های جهان به شمار می رود به گونه ای  که اقتصاد دانان  تولید ناخالص ملی این کشور را یکی از بالاترین «جی ان پی » های دنیا تلقی می کنند . سلطان این کشور نیز به عنوان یکی از ثروتمند ترین مردان جهان شناخته شده است .


گویان در چنین روزی در سال 1970 میلادی جمهوری شد . همه  ساله  چنین روزی  به عنوان روز ملی در این کشور گرانی داشته می شود .گویان کشوری است  نیمه جلگه ای در منطقه استوایی شمال آمریکای جنوبی ، بین سورینام و ونزوئلا . مردم این سرزمین سفید ، سرخ ودو رگه هستند و زبان رایج در میان آنان انگلیسی است . دین اکثریت آنان نیز مسیحیت است . نوع حکومت در گویان جمهوری است . این کشور در سال 1966 از انگلستان مستقل شد و در بیستم سپتامبر همان سال به عضویت  سازمان ملل متحد در آمد .


در چنین روزی در  سال  1799  ناپلئون بناپارت پس از تحریک های عثمانی مبنی بر جنگ با فرانسه ، به سوریه ( شام ) حمله کرد و تا مدتی نیز به فتوحاتی کثیر دست یافت اما پس از این مرحله   بادفاع سنگین ترک ها از منطقه عثمانی به کشور خود عقب نشینی کرد .