فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۰ آذر
    • 30 November
    • ٢٨ جمادي الاولي

در چنین روزی در  سال1316هجری شمسی آیت الله سید حسن بن اسماعیل بن میر عبد الباقی قمشه ای  مدرس از طایف میر عابدین مدرس ، روحانی مبارز و عالم آزادیخواه ایرانی بدست عوامل رضاخان به شهادت رسید. شهید سید حسن مدرس در سال 1249ش . در محله دشت زواره به دنیا آمد . او تحصیلات مقدماتی  خودرا در قمشه آغاز کرد و در اصفهان پى‏گرفت و پس از اتمام تحصیلات، به عراق رفت و پس از هفت‏سال اقامت در نجف و تایید مقام اجتهادش از سوى فضلاى این شهر، در سال 1318 ق . از راه اهواز و چهار محال و بختیارى به ایران بازگشت. او در دوره دوم مجلس و ادوار بعد به نمایندگی مردم انتخاب و در مجلس شورای ملی دست به مبارزه شدید علیه رضا خان و شیوه حکومتی او زد . وی در سال 1305 ه ش در کوچه پشت مسجد سپهسالار از یک سوء قصد جان سالم به در برد . در این ترور تقریبا ده نفر او را احاطه کرده بودند . از تیر های  بسیاری که به سوی او فرود آمد چهار عدد کاری شد ومدرس از ناحیه دست چپ و راست مجروح ساخت . آثار مدرس به جز کتابی در چگونگی عقود که زبان فارسی است ،  همگی به زبان عربی اند . سر انجام مبارزات پیگیر او با در بار به خصوص خود رضا شاه به تبعید وی به خواف انجامید . عوامل رضا خان در شب دوشنبه 16 مهر 1307 عده‏اى مسلح مدرس را دستگیر کرده، به قلعه خواف بردند . آن فقیه فرزانه پس از نه سال اسارت در این مکان به فرمان رضاخان روانه کاشمر شد و حوالى غروب 27 رمضان سال 1356 ق . مطابق با دهم آذر 1316 ش . توسط جنایتکارانی  به نام‏هاى جهانسوزى، خلج و مستوفیان به شهادت رسید . در قسمتى از پیام امام خمینى(ره) براى بازسازى مرقد آن شهید در تاریخ 28 شهریور 1363 ، شهید مدرس به عنوان مجتهدى عظیم الشان، متعهدى برومند و عالمى بزرگوار معرفى شده که از اظهار حق وابطال باطل دریغ نمى‏نمود . در فرازى از این پیام  آمده است: «این‏عالم... با جسمى نحیف و روحى بزرگ و شاداب از ایمان، صفا وحقیقت و زبانى چون حیدرکرار رویارویشان ایستاد، فریادکشید، حق‏راگفت، جنایت را آشکار کرد... و عاقبت جان طاهر خود را در راه‏اسلام عزیز و ملت ‏شریف نثار کرد و به دست دژخیمان ستم شاهى درغربت ‏به شهادت رسید و به اجداد طاهرینش پیوست.»
به مناسبت جانفشانی های آن عالم ربانی در دفاع از حقوق مردم ،  سالروز شهادت وی به نام روز مجلس نامگذاری شده است .

در چنین روزی در سال 1311 ه ش قرار داد امتیاز نفت جنوب ( قرار داد دارسی)  از سوی دولت ایران لغو شد .مظفر الدین شاه به موجب پیمانی امتیاز نامه بهره برداری از معادن نفت ایران را  به مدت شصت سال  به ویلیام ناکس دارسی واگذار کرده بود  . پایان این امتیاز سال 1340 ه ش بود . انگلیسی ها برای تحکیم پایه های نفوذ خود و نیز برای طولانی کردن مدت قرار داد به دنبال راه حلی می گشتند .در سال 1310 انگلیسی ها سه چهارم مبلغی را که در سالهای قبل به عنوان سهم ایران می پرداختند  ، کاهش دادند . همین امر باعث شد که رضا خان در چنین روزی در سال 1311 امتیاز نامه دارسی را لغو کرده و آن را آتش بزند .به دنیال چنین اقدامی انگلیس شکایت خود را به دیوان لاهه برد . چون برابر مقررات طرح دعوی دردیوان لاهه قانونی نبود موضوع به  جامعه ملل کشیده شد و البته طرفین در جامعه ملل توافق کردند که بطور خصوصی به مذاکره بپیدازند و این همان چیزی بود که انگلیسی ها می خواستند .

در چنین روزی در سال 1290 ه ش قوای روسیه در میانه جنگ جهانی اول وارد شهر قزوین شدند .

در چنین روزی در سال 1782 میلادی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا توافقنامه های مقدماتی را را برای پایان دهی به  جنگ های استقلال طلبانه امضا کردند .

در چنین روزی در سال 1803 میلادی اسپانیا کار  واگذاری لویزیانا را به  فرانسه  به پایان رساند  .

در چنین روزی در سال 1838 میلادی  یعنی سه روز پس از اشغال ورا کروز مکزیک از سوی فرانسه ، این کشور علیه فرانسه اعلان جنگ داد .

در چنین روزی در سال 1853 میلادی و در طول جنگ های کریمه ، نیروهای روسیه با حمله گسترده به نیروهای ترکیه ، ناوگان دریایی  ترکیه را مورد حمله وسیع خود قرار دادند  .

در چنین روزی در سال 1939 میلادی جنگ روسیه و فنلاند آغاز شد . این جنگ زمانی آغاز گشت که بیست گروه از نیروهای شوروی سابق به فنلاند حمله کردند .

در چنین روزی در سال 1949 میلادی کمونیست های چین منطقه چونگ کینگ را به تسخیر خویش در آوردند .

در چنین روزی در سال 196 میلادی باربادوس مستعمره سابق بریتانیا اعلام استقلال کرد .

در چنین روزی در سال 1981 اتحاد جماهیر شوروی مذاکرات خود را با ایالات متحده آمریکا در ژنو آغاز کرد . این مذاکرات در باره کاستن سلاح های هسته ای در اروپا بود .

همه ساله چنین روزی به عنوان روزملی بنین در این کشور گرامی داشته می شود .

همه ساله چنین روزی به عنوان روز بنیفاچیو یا  روز قهرمانان در فیلیپین گرامی داشته می شود . آیین  گرامیداشت یاد شده به این دلیل  است که در چنین روزی در سال 1863 میلادی آندره بونیفاچیو رهبر انقلاب 1896 فیلیپین علیه اسپانیا به دنیا آمد .

در چنین روزی در سال 1967 میلادی یمن به استقلال رسید .

در چنین روزی در سال 1667 میلادی جاناتان سویفت نویسنده بر جسته انگلیسی دیده به جهان گشود . وی  دوران کودکی و تحصیلات خویش را در ایرلند به پایان رسانید. او مدت ها در جنبش آزدیخواه  مردم ایرلند علیه انگلستان به مبارزه پرداخت . وی مدتی نیز به سوی کار های  سیاسی روی آورد .سویفت  در اواخر عمر  دچار جنون شد  و در سال 1745 در هفتادوهفت سالگی دیده از جهان بربست.سفرهای  گالیور، باران شهر، نامه های یک بزاز، دادخواست خانم ، فرانسیس هاریس، ، اتفاقات روزانه برای استلا، گفت وگوی مؤدبانه و باشگاه هنگ از مهمرتین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 1554 میلادی فیلیپ سیدنی شاعر بر جسته انگلستانی به دنیا آمد . آرکادیا عنوان مهمترین اثر ادبی اوست .

در چنین روزی در سال 1835 میلادی مارک تواین نویسنده بر جسته آمریکایی دیده به جهان گشود . نام اصلی وی ساموئل لانگهورن  کملنس بود . تام سایر و هاکلبری فین عناوین مهمترین آثار اویند . تواین در یک خانواده تهیدست در آمریکا به دنیا آمد . او در سن 18 سالگی داوطلب کار در رودخانه می سی سی پی  شد و از همین راه توانست بر آداب و رسوم مردم آن منطقه اشراف یابد . او بعدها به کار های مختلف دیگری روی آورد . ولی سرانجام نویسندگی را انتخاب کرد . زندگی روی می سی سی پی ، شاهزاده و گدا ، یک یانکی اهل کنتاکی کوت در در بار پادشاه آرتور از دیگر آثار اویند . او عمدتا در آثار خود طبقه اشراف را هجو می کرد و به مبارزه با جامعه فقر زده  می پرداخت .

چرچیل در چنین روزی در سال 1874 میلادی دیده به جهان گشود . او دو بار و بین سالهای 1940 تا 1945 و 1951 تا 1955 نخست وزیر انگلستان بود . وی توانست در سال 1953 جایزه  صلح نوبل را از آن خود سازد .

بارزون نوینسده بر جسته فرانسوی در چنین روزی در سال 1907 میلادی متولد شد  . "خانه اینترلکت " عنوان مهمترین   اثر اوست .

پارکز نویسنده و فیلمساز آمریکایی در چنین روزی در سال 1912 میلادی به دنیا آمد . "آموختن درختان" عنوان مهمترین اثر اوست .

توبه شیمیدان بر جسته فرانسوی در چنین روزی در سال 1915 میلادی دیده به جهان گشود .  او موفق شد  در سال 1983 جایزه نوبل شیمی را از آن  خود کند .

در چنین روزی در سال 1947 میلادی دیوید مامت نمایشنامه نویس آمریکایی و کارگردان دیده به جهان گشود . "شخم بزن" و "خانه بازی ها "عناوین مهمترین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 30 قبل از میلاد کلئو پاترا ملکه مصری براثر خود کشی جان خود را از دست داد .

در چنین روزی در سال 1016 میلادی ادموند دوم پادشاه ساکسون ها در سال 1016 میلادی در سن 27 سالگی در گذشت . گفته اند وی رویین تن بوده است .

در چنین روزی در سال 1900 میلادی اسکار وایلد نویسنده بر جسته ایرلندی در پاریس دیده از جهان فروبست  . وایلد نویسنده مشهور انگلیسی در شهر دو بلین دیده به جهان گشود . وی تحصیلات خود را در انگلستان به پایان برد . او در سال 1884 قدم به جهان نویسندگی و هنر گذاشت و داستانها ، نمایشنامه ، شعر و گفتار های زیبایی را به جهان ادب عرضه کرد . وایلد در آثار خود  بر علیه تمام رسوم و سنت های انگلیسی بر خاست و توانست با بکار گیری مفاهیم " هنر برای هنر"  آثار خود را بیش از پیش
ارتقا دهد . "تصویر درویان گری "، "باد بزن خانم ویندمیر" و" اهمیت ارنست بودن " عناوین مهمترین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 1694 میلادی مالپیکی پدر آناتومی میکروسکوپیک دار فانی را وداع گفت .