فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۶ آذر
    • 6 December
    • ٤ جمادي الثانيه

پس ازکودتای 28 مرداد 1332 آمریکا توانسته بود پایه های استعمارنوین خویش را بیش ازپیش درایران بگسترد وهمین امر خشمی گسترده را درمیان مردم زجر کشیده ایران رقم می زد . نیکسون معاون رییس جمهورآمریکا درسال 1332راهی ایران شد تا نتیجه سرمایه گذاری بیست و یک میلیون دلاری  سیا را ( هزینه ای که صرف کودتا در ایران شد ) درایران ببیند .
اما دانشجویان آگاه ایران با دریافت  این خبر  تظاهرات خود را ابتدا  با عنوان اعتراض  به ورود دنیس رایت ، کاردار جدید سفارت انگلستان در ایران  از روز چهاردهم آذر آغازکردند  . در روز پانزدهم آذر تظاهرات به خارج دانشگاه کشیده شد و طی آن شماری از دانشجویان در درگیری با ماموران انتظامی دچار آسیب دیدگی جسمی شدند . در صبح روز شانزدهم آذر ماه 1332 ه ش گارد شاهنشاهی وارد دانشگاه تهران شد تا  تظاهرات دانشجویان  را سرکوب نماید . در این میان ماموران گارد شاهنشاهی با وورد به دانشکده فنی دانشگاه تهران و به منظور زهر چشم گرفتن از سایر دانشجویان سه تن از دانشجویان به نامهای  مصطفی بزرگ نیا ، مهدی شریعت رضوی و احمد قندچی  را به شهادت رساند . فردای آن روز البته در جو خفقان و وحشتی که رژیم ساخته بود ، نیکسون وارد دانشگاه تهران شد و رژیم  پهلوی در دهن کجی به خواسته های دانشجویان به وی دکتری افتخاری حقوق اهدا کرد .
شانزدهم آذر، ریشه در مبارزه دیرپای دانشجویان مسلمان و متعهد علیه سلطه استکباری آمریکا داشته و این نشانگر آنست که دانشجویان فهیم  در دوران ستم شاهی از هیچ تلاش و مجاهدتی فروگذار نکرده اند.
همه ساله چنین روزی به یاد شهیدان استکبار ستیز آن روزگار به عنوان روز دانشجو در ایران گرامی داشته می شود .

درچنین روزی درسال 346 خورشیدی شیخ ابوسعید ابوالخیرصوفی وشاعر ایرانی درمهنه (ناحیه ای ازخاوران خراسان) به دنیا آمد. او را ازمبتکران رباعی که زاییده طبع ایرانی است دانسته اند . رباعی های اوسرشارازروح فلسفی وعرفانی است . اسرار التوحید تالیف محمد منور ، اسرار روح بلند شیخ را ،آشکار می کند.

استاد جواد معرفی را شاید بتوان از جمله کسانی دانست که درطول عمرهنری خویش سعی وافری را درآشتی موسیقی سنتی و غربی مبذول داشت . استاد جواد معروفی ، تکنواز ، آهنگساز و رهبر ارکستر و بی تردید تواناترین نوازنده پیانو در ایران  در شانزدهم آذر سال 1372 ه ش دار فانی را وداع گفت .
آن هنرمند وارسته درسال 1294 ه ش درخانه موسی معروفی پدرهنرمند و بزرگوارش- درتهران ، چشم به جهان گشود.وی پس ازفراگیری مقامات موسیقی نزد پدرخویش وهمچنین طی تحصیلات ابتدایی، وارد مدرسه موسیقی شد . جواد توانست دراین مدرسه با حضوردرمحضر درس استاد  کلنل علیقلی وزیری شیوه های نواختن تار را بیاموزد .
وی از 14 سالگی تاررا کنار گذاشت و به  نواختن پیانو مشغول شد و درسال 1312  به دلیل استعداد بسیارش   در موسیقی به استخدام وزارت فرهنگ وقت درآ مد ومعلم موسیقی مدارس تهران شد.او  در همان زمان  به تدریس سلفژو دیکته موسیقی در هنرستان  موسیقی تهران پرداخت. استاد معروفی  در همین زمان  به عضویت ارکستر انجمن موسیقی ملی درآمد و تکنواز پیانو شد.
استاد از آغاز تاسیس انجمن موسیقی سولیست ارکستر آن انجمن بود و از آغاز تاسیس رادیو ایران نیز به عنوان تکنواز پیانو همکاری خود را با رادیو آغاز کرد و همزمان با بزرگانی چون ابوالحسن صبا،  حبیب سماعی ،  حسین تهرانی ،  احمد عبادی ، علی  اصغر بهاری ،  روح ا... خالقی و دیگر بزرگان موسیقی به خلق آثار گرانبها و ماندنی پرداخت . وی  مدتها در رادیو تکنواز پیانو بود و پس از آن رهبری ارکسترهای مختلف رادیو را بعهده داشت .وی  رهبر ارکستر شماره 1 و رهبر ارکستر بزرگ گلها بود و در تنظیم آهنگ های شیدا ، عارف ، رکن الدین خان و درویش خان و بسیاری دیگر از آهنگسازان معروف ایرانی شرکت جست . او از سال 1332 به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و همزمان و پس از آن به عضویت شورای عالی موسیقی در آمد.
آن استاد فرزانه در طول عمر خویش توانست  در دانشگاه تهران دانشجویان بسیاری را تربیت کرده  و به جامعه موسیقی ایران هدیه سازد که  از میان آنها می توان به اردشیر روحانی ، افیلیا پرتو ، انوشیروان روحانی ، پرویز اتابیگی ،  مهین زرین پنجه و ساسان محبی  اشاره کرد .  او در دانشگاه تهران درسهای روش ساخت آهنگ و فرم های اصیل موسیقی را تدریس می کرد.
از استاد آثار موسیقایی بسیاری به جای مانده است که از میان آنها می توان به  فانتزی ژیلا ، خوابهای طلایی ، عاشورا ، فراق  راز خلقت ، رومینا و طبیعت ، خزان ، روزگارمن ،راپسودی( در مایه اصفهان ) ،  چه شورها ، خوابهای خوش ، برباد رفته و   هفت دستگاه موسیقی ایرانی ( برای پیانو) اشاره کرد .
استاد جواد معروفی با بیش از چهل سابقه در زمینه آهنگسازی نخستین کسی است که قطعاتی در دامنه موسیقی ایرانی برای پیانو ساخته و تنظیم کرده است .

در چنین روزی در سال    1304 ه ش    مجلس موسسان ایران کار تغییر قانون اساسی  را در تهران  آغاز کرد .
هدف از این تغییر در قانون اساسی  برکناری قاجاریه و برقراری رژیم پهلوی بود . با این تغییرات رضا خان رسما به عنوان شاه ایران شروع به کار کرد .

در چنین روزی در سال 1240 میلادی ،  پس از مرگ چنگیز خان ، باتو خان مغول، شهر کی اف  را در اوکراین  تصرف کرد و پس از تصرف آن را با خاک یکسان نمود  .

در چنین روزی در سال 1862 میلادی   به دستور آبراهام لینکلن رئیس جمهور وقت آمریکا ،  39 سرخپوست از قبیله سو  به دار آویخته شدند.

در چنین روزی در سال 1917 میلادی   فنلاند از روسیه مستقل شد . فنلاند کشوری است در شمال اروپا بین روسیه و سوئد و نروژ . نژاد مردم این کشور زرد و سفید است وغالب آنان  به زبان فنلاندی صحبت می کنند . اکثر مردم این کشور پیرو مذهب پروتستان اند . فنلاند در چهاردهم دسامبر سال 1955 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .  این روز همه ساله به عنوان  روزملی دراین کشور گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1745 میلادی ارتش بونی ، پادشاه انگلستان ، از اسکاتلند عقب نشینی کرد .

در چنین روزی در سال 1756 میلادی نیروهای نظامی انگلستان تحت امر رابرت کلایو  ، منطقه فولتای هند را به اشغال خود در آوردند .

در چنین روزی در سال 1756 میلادی نخستین جلد از فرهنگ بزرگ بریتانیکا در اسکاتلند چاپ و منتشر شد .

در چنین روزی در سال  1877  نخستین شماره روزنامه واشنگتن پست  منتشر شد .

در چنین روزی در سال 1916 میلادی ارتش آلمان تحت فرماندهی ژنرال مکنسن بخارست را به اشغال خود در آورد .

در چنین روزی در سال 1917 میلادی کشتی تسلیحاتی فرانسه با نام مون بلان در هالیفاکس منفجر شد . بر اثراین انفجار 1639 نفر کشته و بیش از نه هزار نفر مجروح شدند .

در چنین روزی در سال 1921 میلادی قرار داد انگلیس ایرلند با نام آنگلو آیریش به امضای طرفین رسید . بر اساس  این قرار داد ایرلند حاکمیت خود را بر سرزمین اش اعلام داشت . همچنین بر اساس  این قرار داد قسمت تجزیه شده به نام ایرلند شمالی شکل گرفت .

در چنین روزی در سال 1938 میلادی پیمان عدم تجاوز میان دو کشور فرانسه و آلمان امضا شد . این پیمان ریبن تروپ بونت نام داشت .

در چنین روزی در سال 1954 میلادی سیمون دو بووار نویسنده بر جسته فرانسوی جایزه گنکور را در یافت داشت . سیمون دو بوار داستان پرداز و مقاله نویس اگزیستانسیالیست فرانسوی در پاریس چشم به جهان گشود . ماندارن ها مهم ترین اثر اوست که که به چند ین زبان از جمله فارسی ترجمه شده است .

در چنین روزی در سال 1956 نلسون ماندلا و 156 تن دیگر از فعالان سیاسی آفریقای جنوبی  به خاطر  فعالیت های سیاسی بر ضد نظام آپارتاید و نژاد پرستانه اقلیت سفید پوست حاکم در آفریقای جنوبی دستگیر شدند . وی در همین روز در در سال 1988 میلادی  به زندان ویکتور وستر در کیپ تاون منتقل شد . رهبر آفریقای جنوبی که از سال 1999 از سیاست کناره گرفته است، نماد جهانی صلح و دوستی است . وی در تمام طول عمر خویش در راستای مبارزه با استعمار و استثمار حرکت نموده است .او در حال حاضر قصد دارد  که باقیمانده عمر خود را به مبارزه بااستعمار آمریکا و بیماری ایدز صرف کند .

صدام در چنین روزی در سال 1990 میلادی اعلام کرد تمامی گروگان های خارجی موجود در این کشور را   آزاد خواهد کرد .

در چنین روزی در سال 1992 میلادی سیصد هزار هندو مسجد بابری را در هندوستان ویران کردند . دراین حمله 4 نفر جان باختند . منازعه بر سر بنای این مسجد همچنان میان مسلمانان و هندوها ادامه دارد و هنوز به نتیجه ای نرسیده است . تخریب کنندگان مسجد بابری مدعی اند که مسجد در محل معبد رام ساخته شده بوده است.

درچنین روزی در سال1499میلادی  آلفونسو دوحدا دریانورد و مکتشف اسپانیایی ونزوئلا را کشف کرد . او  نام این منطقه را ونزوئلا یعنی ونیز کوچک نهاد زیرا مردم برخی دهکده های آن همچون ونیزیها خانه های خود را روی آب ساخته بودند.

در چنین روزی در سال 1808 میلادی دوتزنبرگ نویسنده فلاندری  دیده به جهان گشود . "آینده" عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1886 میلادی کیلمر شاعر آمریکایی دیده به جهان  گشود . درختان مهمترین اثر ادبی اوست .

میردال جامعه شناس و اقتصاد دان معروف سوئدی در چنین روزی در سال 1898 میلادی به دنیا آمد . او در سال 1974 جایزه نوبل را از آن خود کرد .

در چنین روزی  در سال 1904 میلادی دنیس کوری نویسنده فرانسوی متولد شد . وی دختر دانشمند مشهور مادام کوری بود .

در چنین روزی شاردن نقاش مشهور فرانسوی در سن 80 سالگی در گذشت .

در چنین روزی در سال 1926 میلادی کلود مونه نقاش امپرسیونیست فرانسوی در سن 86 سالگی در گذشت . کلود مونه معجزه‌گری‌ است که زندگی را از محیط پیرامون خود استخراج نموده و به بوم خود منتقل می‌کند. شدت زندگی در آثار او برای همتایانش رشک برانگیز است. سزان در توصیف او چنین می‌گوید: « تنها یک چشم دارد؛ ولی خدایا چه چشمی!» .امپرسیونیست ها در آثار خود با استفاده از رنگ های در خشان و خالص سعی می کردند احساس خود وهمچنین  تاثیرات شخصی خود ، برگرفته از محیط اطراف را بر روی بوم منتقل سازند .