فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۶ آذر
    • 26 November
    • ٢٤ جمادي الاولي

درچنین روزی در  سال1322هجری شمسی کنفرانس سران سه کشورآمریکا، انگلستان و شوروی سابق درتهران برگزارشد. در این نشست  که برای نخستین بار در تهران برگزار می شد ، روزولت، استالین و چرچیل رهبران سه این کشور به بحث درباره   خط مشی مشترک شان پس از جنگ جهانی دوم پرداختند  . در پایان این کنفرانس تهران، که چهار روز ادامه داشت  اعلامیه مشترکی از سوی  روزولت، چرچیل و استالین صادرشد که طی آن  لهستان تحت نفوذ شوروی قرار می گرفت  و قسمتی از آلمان به لهستان داده می شد .  جزایر واقع در شمال ژاپن و همچنین منطقه  بالکان  نیز در این نشست مورد توجه افراد یاد شده قرار گرفت .  در اعلامیه پایانی مذاکرات، رهبران مذکور  بر  استقلال و حاکمیت ایران  تاکید کرده ، قول دادند  که پس از جنگ نظامیان سه کشور  فی الفورایران  را ترک  گویند.

در چنین روزی در سال 1912 میلادی اوژن یونسکو به دنیا آمد . یونسکو ،   نویسنده ونمایشنامه نویس فرانسوی و  رومانی الاصل یکی ازمهمترین نمایشنامه نویسان نو گرای فرانسوی است که در گسترش نگاه نو در جهان نمایشنامه نویسی و تئاتر گام مهمی برداشت. جهان یونسکو پر است از مفاهیم پوچ گرایانه ( ابزورد) و گروتسک . گاهی اندیشه او به سمت پوچ گرایی سیلان می یابد و او این کار را گاه از طریق فرم و گاه از طریق محتوا پیش می برد . شکست های زبانی در میان آثار او به خوبی نمودار است . آوازه خوان طاس ،  صندلی ها ، درس ، کرگدن و تشنگی و گشنگی   مهمترین آثار نمایشی این نویسنده اند.  

در چنین روزی در سال 1731 میلادی ویلیام کوپر شاعر انگلیسی به دنیا آمد . وی بیشتر به خاطر مجموعه شعر" در ختان تبریزی"   و" وظیفه" در جهان ادبیات مشهور شده است .

در چنین روزی در سال 1922 میلادی در مصر ، ورودی مقبره فرعونی به نام  توتانخامن توسط  باستانشناس ،  هاوارد کاتر،  کشف شد   . توتانخامن در کودکی  به  پادشاهی رسید و  در نه سالگی از فراعنه مصر شد . وی  در سن نوزده سالگی  مرد .

در چنین روزی در سال 1940 میلادی  نیروهای نازی ،  پانصد هزار یهودی را در  ورشو تحت  محاصره خود در آوردند  .

در چنین روزی در سال 1949 مجلس سنای هند قانون  اساسی کشور را تصویب  کرد . این کشور دو ماه بعد به عنوان یکی از جمهوری های مشترک المنافع  انگلستان شد .

در چنین روزی در سال 1965 میلادی فرانسه ، به عنوان سومین کشورجهان  وارد معادلات  فضایی شد . این کشور به عنوان سومین کشور جهان  نخستین ماهواره خود را با نام  د یا مانت ای ،  به فضا پرتاب کرد .

در چنین روزی در سال 1857 میلادی فردینان دو سوسور زبانشناس سویسی  دیده به جهان گشود ." در سهایی در زبانشناسی عمومی " عنوان مهمترین  اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1894میلادی هنریج هرتز فیزیکدان  آلمانی  دار فانی را وداع گفت . هرتز نامی آشنا در علم فیزیک است . او ازنوجوانی به فیزیک و مکانیک علاقمند شد . وی  با کشف اشعه الکتریسیته پایه گذار اختراعات و اکتشافات بسیارارزنده درزمینه فیزیک و ریاضی شد. نام او امروزه  واحد شمارش در فیزیک موج است  .

درچنین روزی در سال 1038هجری قمری  شاه عباس اول صفوی در گذشت . شاه عباس در سال 1587 میلادی ( اول رمضان 978 ه ق )  شاه عباس کبیر در هرات به دنیا آمد .وی دربیست و چهارم جمادی الاول  سال  1038  ه ق ( 1629میلادی ) در بهشهر کنونی در گذشت و ظاهرا در کاشان مدفون شده است . گویا پیکر او را بعدها به یکی از اماکن متبرکه انتقال داده اند .  شاه عباس بین سالهای  1038 – 996 ه.ق. (1588 تا 1629 میلادی  ) بر ایران حکومت کرد . شاه عباس کبیر به یاری مرشد قلیخان استاجلو در سن هجده سالگی به سلطنت رسید .  وی پادشاهی سیاستمدار و قدرت طلب بود  و پس از روی کار آمدن در صدد مهار  امرای قزلباش بر آمد ، بسیاری از آنان قلع و قمع کرد و نهایتا حکومت خود را در حوزه داخلی مستحکم تر ساخت . شاه عباس همچنین در حوزه سیاست خارجی بر کنش متقابل و ایضا سیاست تنش زدایی اعتقاد داشت . وی به همین منظور  با  عثمانیان صلح  کرد و پس از احساس آرامش در جبهه غربی کشور به جنگ با ازبکان در خراسان شتافت که به مشهد وسبزوار تجاوز کرده بودند . اما پس از آن به جنگ به عثمانی ها رفت و با شکست آنان تبریز و برخي مناطق را از اشغال آزاد کرد. اوبه دلیل خود سرشدن  قرلباش ها  در تشکیلات نظامیان ایران سپاه قوللر(خواجگان خاص ) و شاهسون ایجاد کرد وبه یاری  برادران شرلی از انگلستان  سلاح گرم  را به میان سربازان ایرانی آورد . حس کشور گشایانه او بعدها وی را بر آن داشت که تصرفات خود را افزایش دهد به همین منظور با انجام عملیات نظامی مختلف  مناطقی از قفقاز و آناتولی و عراق  عرب را از تصرف عثمانیها خارج کرد . وی در دوره خود در حوزه اقتصاد نیز تلاش های فراوانی کرد و در نتیجه روابط اقتصادی فراوان با اروپاییان برقرار کرد . او در سال هزار هجری قمری پایتخت خود را از قزوین به اصفهان منتقل کرد  . شاه عباس با استفاده از رقابت اروپایی ها در خلیج فارس ، توانست بندر گمبرون ( بندر عباس ) و جزیره هرمز را از اشغال پرتغالی ها خارج کند .   هم اینک عمارت چهل ستون ، مسجد شاه ، عالی قاپو و میدان نقش جهان از آثار او در اصفهان هستند . شاه عباس اول براى جلب رضایت ارامنه جلفا و مسیحیان دیگرى که در پایتخت ایران به سر می بردند و به دلیل ملاحظات سیاسى در سال 1023 هـ ق به ساختن کلیساى بزرگى در جلفا همت گماشت. او سرانجام در  سال 1038 ه ق در گذشت . از نقاط تاریک سلطنت وی کشتن فرزندش صفی میرزا و نابینا کردن فرزند دیگرش خدابنده است . پس از مرگ صفی میرزا وی به سختی آزرده شد و هنگام مرگ وصیت کرد پسر صفی میرزا موسوم به سام میرزا به سلطنت برسد .

درچنین روزی در  سال 1326هجری قمری، میرزا نصرالله ملک المتکلمین یکی از مبارزان برجسته  در عرصه مشروطیت و همچنین نویسنده مشهور دوره قاجار کشته شد. در حوزه ادبیات مشروطه نام ملک المتکلمین مشهور است. او از مریدان سید جمال الدین اسد آبادی بود و در مسیر اندیشه های سید یعنی آگاهی بخشی جامعه مسلمان نقش ویژه ای ایفا کرد . او در مسیر مبارزات مشروطیت گام های کلانی برداشت. پس از به توپ بستن مجلس و آغاز استبداد صغیر میرزا جهانگیر خان و ملک المتکلمین جزء نخستین کسانی بودند که توسط قزاق ها دستگیر و در باغشاه به وضع فجیعی کشته شدند .

عباس مروی از گروه شاعران فارسی گوی پس از اسلام در چنین  روزی در سال 815 قمری دار فانی را وداع گفت .