فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۷ اردیبهشت
    • 7 May
    • ٩ ذوالقعده


در چنین روزی در سال  1370 ه ش مهرداد اوستا شاعر و قصیده سرای برجسته ایرانی دیده از  جهان فروبست . محمد رضا رحمانی مشهور به  مهرداد اوستا در بیستم بهمن سال 1308 ه ش در بروجرد دیده به جهان گشود . وی پس از طی تحصیلات ابتدایی وارد دانشکده  معقول و منقول شد و در همین دانشکده  کارشناسی ارشد خود را در رشته  فلسفه ی تحلیلی در یافت کرد .
او از سال 1332 کار جدی در حوزه ادبیات را آغاز کرد و به انتشار کتب ادبی و تصحیح برخی از کتب قدیمی پرداخت . وی از  برجسته ترین قصیده سرایان ایرانی است که توانست با نگاهی نوگرایانه  قالب قصیده را به شعر جدیدپیوند بزند . از او آثار بسیاری به جای مانده است که از میان آنها می توان به تصحیح برخی از دواوین گذشتگان ،  شراب خانگی ترس محتسب خورده  مجموعه اشعار "از کاروان رفته"؛ عقل و اشراق؛  امام حماسه ای دیگر ،   تیرانا و... اشاره کرد . وی بر اثر سکته قلبی در هفدهم اردیبهشت سال 1370 ه ش در گذشت .


در چنین روزی در سال 1349 ه ش بدیع الزمان فروزانفر نویسنده مشهور ایرانی در گذشت .  محمد حسین ، بدیع الزمان فروزانفر ،در بشرویه متولد گردید ، مقدمات علوم را در زادگاه خویش فرا گرفت و آنگاه برای تحقیق و تتبع در شعر و ادب و منطق و حکمت به مشهد رفت و در محضر ادیب نیشابوری معلومات خویش را تکمیل کرد .وی بعدها  به تهران مسافرت کرد و
وچندی بعد  بتدریس در دانشکده  حقوق و دارالمعلمین مرکزی گماشته شد . در همین دوره   کرسی ادبیات فارسی دانشگاه تهران بوی محول شد  .فروزانفر از اعضای پیوسته فرهنگستان ایران بود .از آثار مهم او میتوان : « تصحیح معارف بهاء ولد » ، « تصحیح فیه مافیه » ، « سخن وسخنوران » ، « مآ خذ قصص مثنوی » و « تصحیح دیوان شمس تبریزی » را نام برد . ( به نقل از آی کتاب دات کام )


در چنین روزی در سال 1360 ه ش رژیم بعث عراق با همدستی حزب منحله دموکرات زندان دوله تو را بمباران کرد . دموکراتها، که درگیر مشکلات اقتصادی و سیاسی شده بودند ، تصمیم گرفتند  منطقه را ترک کنند و به آن سوی مرز بروند. برای از بین بردن زندانیان قرار بر این نهادند که هواپیماهای عراق زندان دوله تو را بمباران و زندانیان را قتل عام کنند. در این بمباران بیش از170تن ازبرادران کرد سپاه و جهاد سازندگی ، به درجه شهادت نایل آمدند .


در چنین روزی در سال 1362 ه ش دادستانی تهرانی حزب توده را در کشور منحل اعلام کرد . پس از اعلام انحلال حزب توده در ایران ، اعضای آن دستگیرشدند .  حزب توده به عنوان  حزبی   که اندیشه های کمونیستی شوروی سابق را در کشور منتشر می ساخت  از سالها قبل مشغول به فعالیت بود . این حزب پس از تبعید رضا خان تاسیس شده بود  .


درچنین روزی درسال 394هجری قمری حکیم ابومعین ناصرخسرو قبادیانی ملقب به حجت شاعرمتفکروادیب پرآوازه ایرانی درقبادیان بلخ متولد شد. سفرنامه ، زاد المسافرین ، وجه الدین ، خوان اخوان ، دلیل المتحیرین ، روشنایی نامه ، گشایش و رهایش
و جامع الحکمتین از جمله آثار معروف این حکیم دانشمند است . وی بالغ بر هفت سال از عمر خویش را در شهر های مصر و همچنین مکه ، مدینه ، دمشق ، بصره و دیگر بلاد به سر برد . حکیم ابومعین ناصر بن خسرو قبادیانی ‌ تا حدود چهل سالگی در بلخ و در دستگاه دولت غزنویان و سپس سلجوقیان به سر برد ولی اندک اندک آن محیط را برای اندیشه خود تنگ یافت و در پی درک حقایق به این سوی و آن سوی سفر کرد تا این که در چهل سالگی به دلیل خوابی که دیده بود عازم کعبه شد و پس از یک سفر هفت ساله که چهار بار سفر حج و سه سال اقامت در مصر مرکز خلافت فاطمی را در خود داشت به مذهب اسماعیلیه گروید و به عنوان حجت جزیره خراسان راهی موطن خود شد.  ناصرخسرو در باقی عمر خویش  اگر چه به دلیل سعایت حاسدان  از هر نوع آسایشی محروم شد اما شعرش پشتوانه‏ای یافت که در ادبیات فارسی بی‏نظیراست. متعصبان آن روزگار حضور ناصرخسرو در بلخ را برنتافتند و او را با تهمتهای بد دین، قرمطی، ملحد و رافضی از آن سرزمین به نیشابور و مازندران و سپس یمگان بدخشان آواره کردند. او سرانجام در سال 481 ه ق قمری دار فانی را وداع گفت . ناصرخسرو انسانی است که هنرو زبان خویش را برای اندیشه و عقیده ای محکم به کار برد و از آن حربه ای ساخت برای نبرد با پلیدی و پلیدان و جباران . شعر ناصرخسرو  بیش از آثارمنثور وی علاقمند دارد و عمده شهرت را نیزمدیون قصاید فخیم و وزین و پر محتوای  خویش است . ناصر خسروآدمی را به خویش فرارونده از تنگنای دنیا می خواند. این فراروی مستلزم برخوداری شایسته از  آگاهی  و علم و جهاد بی امان با عوامل بازدارنده است. 

                           نکوهش مکن چرخ نیلوفری را      برون کن ز سر باد  خیره ‌سری را 
                          بری دان از افعال چرخ برین را   نشاید ز دانا نکوهش بری را
                          همی تا کند پیشه، عادت همی کن  جهان مر جفا را، تو مر صابری را 
                          هم امروز از پشت بارت بیفگن    میفگن به فردا مر این داوری را   
                         چو تو خود کنی اختر خویش را بد   مدار از فلک چشم نیک اختری را 
                        به چهره شدن چون پری کی توانی؟  به افعال ماننده شو مر پری را  
                         بدیدی به نوروز گشته به صحرا   به عیوق ماننده لاله‌ی طری را  
                       اگر لاله پر نور شد چون ستاره    چرا زو نپذرفت صورت گری را؟   
                     تو با هوش و رای از نکو محضران چون   همی برنگیری نکو محضری را؟  
                         نگه کن که ماند همی نرگس نو   ز بس سیم و زر تاج اسکندری را  
                         درخت ترنج از بر و برگ رنگین   حکایت کند کله‌ی قیصری را 
                           سپیدار مانده‌است بی‌هیچ چیزی   ازیرا که بگزید او کم بری را
                            اگر تو از آموختن‌سر بتابی     نجوید سر تو همی سروری را 
                              بسوزند چوب درختان بی‌بر     سزا خود همین است مر بی‌بری را      
                           درخت تو گر بار دانش بگیرد    به زیر آوری چرخ نیلوفری را   

درچنین روزی در  سال1840میلادی پیوترایلیچ چایکوفسکی یکی از مشهور ترین آهنگسازان روس به دنیا آمد. وی علیرغم تحصیلات خود در رشته حقوق علاقه بسیاری به نوازندگی داشت. نخستین بالت او دریاچه قو نام دارد که برای وی شهرتی جهانی به همراه داشت. از آثار دیگر او می توان به سمفونی پنج و شش، اورتور 1812 اپوس 49، فراچسکاداریمنی، دختر زیبای خفته، اوژن اونگین و خانم پیک اشاره کرد.

در چنین روزی در سال 1833 میلادی یوهان برامس یکی از مشهور ترین آهنگسازان آلمانی دیده به جهان گشود. وی موسیقی را پس از فراگیری در نزد پدر خود در شهرهای مختلف آموخت. او در سال 1863 به ریاست هنرسرای عالی موسیقی وین برگزیده شد. وی تا پایان عمر خویش از دانشگاههای معتبر آلمان درجات معتبر علمی دریافت داشت. کنسرتوی پیانو شماره 1، سمفونی شماره 1 ، سمفونی شماره 2 ، اورتور جشن آکادمی و اورتور تراژیک اپوی 81 از مهمترین آثار اویند .

درچنین روزی در  سال1866میلادی، آلفرد نوبل دانشمند و شیمیدان سوئدی، دینامیت را اختراع کرد. این اختراع پشیمانی ابدی را برای وی به ارمغان آورد. وی تمام ثروت ناشی از این اختراع را برای پیشرفت علوم و اهدا جایزه به برگزیدگان علمی ادبی مصرف کرد.

درچنین روزی در  سال1895میلادی  الکساندرپاپوف  دستگاه ضبط صوت را اختراع کرد

در چنین روزی در سال 2000 میلادی ولادیمیر پوتین در نخستین انتقال دموکراتیک قدرت در روسیه به عنوان رییس جمهور این کشور تعیین گردید .

در چنین روزی در سال 1470 میلادی فرناندو دوماژلان دریانورد  مشهور پرتقالی به دنیا آمد . وی در طول عمر خویش با انجام سفرهای مختلف دریایی دست به کشفیات گستدره ای در نقاط مختلف جهان زد .