فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۳ اردیبهشت
    • 13 May
    • ١٥ ذوالقعده


در چنین روزی در سال 1857 میلادی سر رونالد راس مرض شناس و پزشک مشهور انگلیسی به دنیا آمد . او در سال 1902 میلادی به دلیل کشفیات فراوانش در حوزه علم پزشکی جایزه نوبل را از آن خود کرد .


در چنین روزی در سال 1882 میلادی جرج براک از مشهورترین نقاشان کوبیست فرانسوی به دنیا آمد . دوچرخه عنوان مهمترین اثر اوست . براک را از سردمداران کوبیسم در جهان می شاسند .

در چنین روزی در سال 1956 میلادی فاجف از مشهور ترین نویسندگان روسی دار فانی را وداع گفت . محافظ جوان عنوان مهمترین اثر اوست . وی به سن پنجاه و چهار سالگی خودکشی کرد .


در چنین روزی در سال 1961 میلادی بازیگر مشهور سینما گری کوپر در گذشت . وی دوبار جایزه اسکار بهترین بازیگری را از آن خود کرد. شب طولانی عنوان مهمترین فیلمی است که او در آن خوش در خشیده است . وی در شصت سالگی در گذشت .

در چنین روزی در سال 1968 میلادی بیش از یک میلیون فرانسوی علیه سیاست های دو گول و پمپیدو دست به تظاهرات زدند .


درچنین روزی در  سال 1483 میلادی  مارتین لوتر کشیش مذهبی آلمانی به دنیا آمد  . وی جنبشی را در اروپا راه اندازی کرد که به جنبش اصلاح دینی در تاریخ غرب مشهور شده است . او این جنبش را در سال 1517 میلادی به راه انداخت  . در آن زمان کلیسا معتقد بود  هر کس می ‏تواند با پرداخت مقدارى پول خود را از مجازات باز خرید نموده و نجات دهد . مارتین لوتر با این ایده به مخالفت‏برخاست و با ارائه اعلامیه‏اى مشتمل بر نود و پنج  ماده در برابر کلیسا و پاپ قیام نمود . یکى از اصول مهم او  احیای  ایمان به زعم خود بود .   و ی معتقد بود «کتاب مقدس‏» تنها منبع ایمان مسیحى است . هدف لوتر این بود که کلیسا را بر اساس تعالیم اصلى کتاب مقدس اصلاح نماید . بدین سبب نهضت وى «اصلاح انجیلى‏» نام گرفت . لوتر حاکمان آلمان را تشویق نمود که در برابر پاپ ایستادگى نموده و مردم را به پذیرش اصلاح انجیلى مجبور نمایند . قیام لوتر به پیدایش کلیساهاى مختلف «پروتستانى‏» در کشورهاى اروپاى شمالى نظیر «آلمان‏» ، «نروژ» ، «سوئد» ، «دانمارک‏» و «فنلاند» انجامید . زیرا دیرى نپایید که وحدت بین لوترى‏ها از هم پاشید و با این جدایى حرکت اصلاح نیز از هم گسست . و برخى از پیروان او کلیساهاى خاصى را ایجاد نمودند . به عنوان مثال، زوینگلى، (zwingli) م . 1531، در مساله حضور حضرت مسیح علیه السلام در عشاى ربانى با لوتر اختلاف پیدا نمود . و در سال 1519م کلیساى ویژه‏اى را در «زوریخ‏» تاسیس نمود . نهضت اصلاحى لوتر و شاخه‏هاى جدا شده آن در طول قرن شانزدهم تاثیرات زیادى در کلیساهاى «سویس‏» ، «فرانسه‏» ، «انگلیس‏» ، «آفریقاى جنوبى‏» و در نهایت «ایالات متحده آمریکا» ، به وجود آورد . به گونه‏اى که هم اکنون بسیارى از مسیحیان آمریکا، پروتستان هستند . جنبش اصلاحى دیگرى که در برابر «اصلاح انجیلى‏» به وجود آمد «اصلاح کاتولیکى متقابل‏» نام گرفت . کلیساى کاتولیک چون بسیارى از اشکالات وارده توسط مصلحان را به جا مى‏دانست، و از طرفى مصلحان بر اثر انگیزه اصلاحى خود عناصر مهمى از ایمان مسیحى را به فراموشى سپرده بودند، تحول جدیدى را به وجود آورد که هدف آن اصلاح کلیساى کاتولیک از درون بود . این اصلاح که بعد از دعوت پاپ براى برگزارى شورایى در شهر «ترنت‏» بوجود آمد، به بیشتر تخلفات مورد سرزنش لوتریان، پایان بخشید . و بر تعالیم کاتولیکى سنتى تاکید ورزید . این نهضت در کشورهایى مانند: «اسپانیا» ، «لهستان‏» و «ایرلند» که اکثریت آنها کاتولیک بودند، ادامه یافت . (منبع : ابوالفضل روحی ، واژه شناسی اصلاحات ، مجله رواق اندیشه ، شماره ده ،  )

درچنین روزی در  سال 1830 میلادی  کشور اکوادر به استقلال دست یافت . این کشور پیشتر از مستعمرات اسپانیا بود .

در چنین روزی در سال 1358 پس از پیروزی انقلاب اسلامی معاهده کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران ملغی اعلام گردید . حسنعلی منصور در دوران انقلاب سفید شاه دومین نخست وزیر عصر انقلاب سفید شد . در همین دوره بود که طرح  لایحه کاپیتولاسیون (حق قضاوت کنسولی) به اتباع آمریکایی مطرح شد . حسنعلی منصور با جدیت   تمام ننگین ترین لایحه تاریخ ایران را به مجلس برد تا آن را به تصویب برساند . وی علیرغم مخالفت های مردمی و همچنین بیانات حضرت امام خمینی ره  در این زمینه تلاش های بسیاری کرد و سرانجام آن را به تصویب رساند . تصویب کاپیتولاسیون خشم مردم را برانگیخت . امام خمینی ره هم  در حضور هزاران نفر از مردم قم وتهران که از ساعاتى پیش در منزل و کوچه‏هاى اطراف منزل امام اجتماع کرده بودند  بیانات تاریخى خود را علیه کاپیتولاسیون ایراد کرد.

امام ره  سخنان خود را پس از نام خدا با آیه انا لله و انا الیه راجعون آغاز کردند و فرمودند : من تاثرات قلبی خودم را نمی توانم اظهار کنم ، قلب من در فشار است . از روزی که مسایل اخیر را شنیدم، خوابم کم شده ، ناراحت هستم ...  ایران دیگر عید ندارد، عید ایران را عزا کردند...عزا کردند و چراغانى کردند، عزا کردند و دسته جمعى رقصیدند، ما را فروختند، استقلال ما را فروختند، باز هم چراغانى کردند، پایکوبى کردند...عزت ما پای کوب شد ، عظمت ایران از بین رفت ...آقایان! من اعلام خطر می کنم . ای ارتش ایران! من اعلام خطر می کنم . ای بازرگانان ایران! من اعلام خطر می کنم . ای علمای ایران ! من اعلام خطر می کنم . ای علمای ایران ! ای مراجع اسلام من اعلام خطر می کنم . ای فضلا ! ای طلاب ! ای حوزه های علمیه ! ای نجف ! ای قم ! ای تهران ! ای شیراز! من اعلام خطر می کنم والله گناهکار است کسی که داد نزند ، والله مرتکب کبیره است کسی که فریاد نزند .   سخنان تکان دهنده، متاثر کننده و مقطع امام، هر بار با فریاد شیون و زارى مردم حاضر همراه مى‏شد. حسنعلی منصور سرانجام در سال 1343 ه ش تاوان کار خود را  به دست گروه فداییان اسلام پس داد .


در چنین روزی در سال 1381 ه ش حجه الاسلام والمسلمین استاد کاظم شامنه چی از فضلای حوزه علمیه دیده از جهان فروبست. از ایشان آثار متنوعی در حوزه علوم اسلامی به جای مانده است.


در چنین روزی در سال 1378 ه ش آقای خاتمی رییس جمهور با هدف گسترش روابط میان کشور های عربی اسلامی سفر خود را  به چندین کشور عربی اسلامی آغاز کرد .