فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۵ اردیبهشت
    • 15 May
    • ١٧ ذوالقعده


همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی خانواده در کشو رهای مختلف گرامی داشته می شود . خانواده به عنوان یکی از مفاهیم بنیادین در دین اسلام همواره مورد توجه  ائمه هدی علیهم السلام قرار داشته است . حفظ خانواده و صیانت از آن در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز مورد اشاره قرار گرفته است  . چندی پیش با همین هدف و به منظور تحقق اصل دهم قانون اساسی و در راستای اهداف توسعه ای ، سیاست گذاری و هماهنگی دستگاههای ذیربط و نظارت بر تصمیمات خانواده ، طرح  تشکیل   شورای عالی خانواده به ریاست رییس جمهور یا معاون آن ، از  تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی گذشت  . این شورا متشکل از 20 عضو و اعضای آن عبارتند از : رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ، وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری ، وزیر بهداشت و درمان ، وزیر آموزش و پرورش، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، وزیر کشور ، وزیر کار و امور اجتماعی ، روسای سازمان های تربیت بدنی ، بهزیستی ، صدا و سیما ، مشاور رییس جمهور در امور جوانان، رییس مرکز مشارکت زنان ، دو نفر از قوه قضاییه ، دو نفر از نهادهای غیردولتی  و سه نفر از اعضای کمیسیون های فرهنگی ، اجتماعی و حقوقی قضایی مجلس شورای اسلامی خواهند بود.همچنین آیین نامه اجرایی این شورا ، توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دستگاههای ذیربط طرف مدت شش ماه به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.


در چنین روزی در سال 1845 میلادی متسینکوف جانورشناس و پزشک و محقق مشهور اتحاد جماهیر شوروی سابق به دنیا آمد . وی به سال 1908 میلادی جایزه نوبل را از آن خود کرد .


در چنین روزی در سال 1859 میلادی پیر کوری فیزیکدان نابغه فرانسوی به دنیا آمد . او به همراه همسر دانشمندخود ماری کوری  توانست در حوزه عناصر رادیو اکتیو در طبعیت به تحقیق و تفحص بپردازد . وی به سال 1903 میلادی جایزه  نوبل را از آن خود کرد .


در چنین روزی در سال 1862 میلادی شنویتزلر نمایشنامه نویس و نویسنده بر جسته اطریشی به دنیا آمد . لاروند عنوان مهمترین اثر اوست .

جان وال   فیلسوف مشهور فرانسوی  در چنین روزی در سال 1888 میلادی دیده به جهان گشود .


در چنین روزی در سال 1891 میلادی بولگاکف نویسنده بر جسته روس به دنیا آمد . اونمایشنامه نیز می نگاشت . برف سیاه عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1894 میلادی ژان رنوار کارگردان مشهور فرانسوی متولد شد . بشر احمق عنوان مهمترین اثر هنری اوست .


در چنین روزی در سال 1886 میلادی امیلی دیکنسون از شاعران بنام آمریکایی در پنجاه پنج سالگی دار فانی را وداع گفت . از وی آثار و مجموعه شعرهای  متفاوتی به جای مانده است .


در چنین روزی در سال 756 میلادی  عبدالرحمان اول امیر کردوای  اسپانیا شد .این از نخستین تصرفات مسلمانان در اروپا بود .   گفته می شود در سال 1492 میلادی مسلمانان آخرین منطقه تحت حکومت خود را با غرناطه  ازدست دادند و مسیحیان قدرت را در سراسر اروپا در دست گرفتند . مسلمانان که در اروپا قدرت واحده بودند مورد تهاجم هر از گاه مسیحیان قرار می گرفتند ولی مسیحیان توان رویارویی با آنان را نداشتند . در این میان  پس از گذشت چندی مسیحیان اروپا روز به روز متحد تر می شدند ولی روسای  کشور های مسلمان کوس جدایی  سر می دادند . به همین دلیل دولت های کوچک  مسلمان اندلس،یکى پس از دیگرى در برابر مسیحیان وادار به تسلیم شدند و مسلمانان به سوى جنوب اندلس عقب نشینی کردند . آخرین دولتی که در مقابل مسیحیان مقاومت می کرد ‏دولت بنى نصر بود . شهر غرناطه پایتخت این دولت و مهمترین شهر اسلامى اندلس ، مدتها در برابر مسیحیان ایستادگى کرد.  اختلافات داخلى،مهمترین عامل ضعف مسلمانان در این برهه  در برابر قدرت در حال افزایش مسیحیان بود.دولت‏بنى نصر به تنهایى مى‏بایست در برابر دو دولت قدرتمند مسیحى اسپانیا یعنى کاستیل و آراگون ایستادگى مى‏کرد.با اتحاد این دو دولت و تشکیل دولت واحد اسپانیا کار بر مسلمانان سخت‏تر شد.دولت‏بنى نصر در آخرین روزهاى حیات خود،دست کمک به سوى دولت عثمانى دراز کرد.این دولت حتی به امید حفظ حیات خود،درصدد مصالحه با دولت مسیحى اسپانیا بر آمد.براى این منظور معاهداتى میان طرفین ‏منعقد شد اما دولت اسپانیا به هیچیک از معاهدات خود وفادار نماند.بنى نصر بار دیگر با توسل به جنگ کوشیدند موقعیت‏خود را حفظ کنند.در جنگهایى که در گرفت،سر انجام در سال 898 ه. ق  دولت‏بنى نصر شکست‏خورد و شهر غرناطه سقوط کرد.


در چنین روزی در سال 1672 میلادی برای نخستین بار در تاریخ ، ایالت ماساچوست آمریکا قانون رعایت حق مولف یا کپی  رایت  را به مرحله اجرا گذاشت .

در چنین روزی در سال 1796 میلادی نیروهای نظامی فرانسوی با حمله به رم میلان را به اشغال خود در آوردند .

در چنین روزی در سال 1896 میلادی بر اثر یک گردباد وحشتناک در تگزاس آمریکا بیش از هشتاد تن جان خود را از دست دادند  .

در چنین روزی در سال 1955 میلادی اطریش به استقلال دست یافت . 


ثقه الاسلام تبریزی ازعلمای طراز اول ودانشمند بنام ایران و ازآزادیخواهان ومشروطه طلبان نام آوراست. آن شادروان در عاشورای سال 1330 ه  ق (چنین روزی در سال 1290 ه ش ) به دست سربازان تزاری شهید شد. آقا میرزا علی آقا فرزند میرزا موسی از نوادگان میرزا محمد شفیع که در عصر نادرشاه افشار  مستوفی آذربایجان بود، در سال 1277ه. ق  در شهر تبریز متولد شد . وی تحصیلات مقدماتی خود را  در مکتب در سی پدر در کورکن آغاز کرد و به سال 1300 ه ق  عازم عتبات شد . وی پس از کسب درجه اجتهاد به تبریز بازگشت . آن عالم ربانی بعد ها از طرف مظفرالدین شاه صاحب لقب ثقه‏الاسلام تبریز شد . ثقه الاسلام کتابخانه نفیسی فراهم آورده بود که در آن انواع کتب خطی و چاپی موجود بود . ازسرنوشت کتابخانه ثقه الاسلام اطلاع صحیحی در دست نیست . آن شهید والا مقام   به علت نفوذ در جامعه در حل اختلاف بین اعضای انجمن ایالتی آذربایجان بسیار کوشید و انشعاب و اختلاف مشروطه خواهان را برطرف نمود. وی در سال 1326 ه ق  همکاری خود را با انجمن ایالتی آذربایجان آغازکرد. بعدها با سيطره روس ها بر نقاط مختلفی از کشور ، ثقه‏الاسلام از ظلم و ستم نیرو های نیکلای دوم امپراطور بر مردم تبریز شکایت کرد ولی شکوه او سودی نبخشید . این روحانی بزرگوار پس از آن  شدیداً به کنسول روس اعتراض کرد .  روسها در محرم سال 1330  ه ق  شهر تبریز را تصرف نمودند. عده‏ای از بزرگان شهر به ثقه‏الاسلام پیشنهاد کردند که شهر را ترک کند ولی وی جواب داد من کار خود را به خدا واگذار کردم و مردم شهر را تنها نگذاشت .  در هفتم محرم 1330 ه ق  بازداشت مبارزان آغاز شد و شخص ثقه‏الاسلام  را با حیله و تزویر بازداشت نموده پس از دو روز شکنجه و محاکمه سرانجام در ظهر عاشورای 1330 قمری در میدان مشق  این مبارز راه استقلال را همراه شیخ سلیم، ضیاالعلما، حاج محمدقلی خان، صادق الملک ابراهیم قفقایچی و حسن و قدیر پسران علی مسیو را بدار آویختند و جسد این انسان وارسته را در محوطه گورستان سرخاب که اکنون مقبره الشعرای تبریز است به خاک سپردند.


در چنین روزی در سال 1263 هجری قمری  حاج ملا محمد تقی برغانی قزوینی از علمای بزرگ قرن سیزدهم هجری قمری به شهادت رسید. وی علوم ابتدایی را در زادگاهش آموخت و بعد ها به سلک شاگردان کاشف الغطاء در آمد . وی بخش مهمی از زندگانی خود را به تدریس و تالیف کتاب صرف کرد و توانست آثار چندی از خود به یادگار گذارد که "عیون الاصول "، "مجالس المتقین" و" منهج الاجتهاد"  ازمهمترین آثار اویند . وی به دست چند تن از طرفداران باب ( فرقه بابیه در عصر ناصر الدین شاه ) به در جه شهادت نایل آمد .

همه ساله چنین روزی به عنوان روزبزرگداشت فردوسی در ایران گرامی داشته می شود. حکیم ابوالقاسم منصوربن فردوسی طوسی در سال 329 هجری در قریه ی باژ از توابع توس در خاندانی از طبقه دهقانان به دنیا آمد. از ایام جوانی شروع به سرایش یکی از بزرگترین شاهکارهای زبان و ادبیات پارسی یعنی شاهنامه کرد. منبع اصلی سرایش او شاهنامه منثور ابو منصوری بود که فردوسی پاره ای داستانهای منفرد، چون اخبار رستم و اخبار اسکندر را به  آن اضافه نمود و به ویرایش کلی این داستانها پرداخت تا کل آن را در اثری منسجم و یکپارچه به نام شاهنامه گرد آورد که به حق به پاس زحمت سی ساله اش به نام شاهنامه فردوسی نامیده می شود.  این کتاب بنا به عرف زمان به سلطان محمود غزنوی تقدیم گردید. لیکن شاهنامه به مذاق سلطان ترک تبار خوش نیامد که کتاب را همه تمجید از ایران و ایرانی دید و سلطان غزنوی محمود نامه می خواست و فردوسی شاهنامه سروده بود. این اختلاف باعث شد که شاعر غزنین را ترک گوید و از هرات به تبرستان و از آنجا به خراسان باز گردد، و به سال 411 هجری در زادگاه خویش در گذشت. کتاب وی که سند، شناسنامه و هویت ملی ایرانیان است، در روزگاری که استقلال ایرانیان از میان رفته بود و هویت آنان برباد بود، آبروی دوباره  به عنصر ایرانی بخشید تا بتواند دوباره عزت نفس خود را به دست آورد و به ابراز وجود بپردازد به این سبب کتابش با آنکه سالها بعد، مورد توجه دربارها قرار نگرفت، توسط مردم و ضبط سینه به سینه  و نقل نقالان و پدید آوردن افسانه ها و ترانه ها توسط مردم حفظ شد و بعدها نسخ متعددی از کتاب وی تهیه شد. در سالهای آغازین قرن معاصرکه رویکردی تازه به ادبیات گذشته ایران توسط دانشمندان معاصر و مستشرق صورت پذیرفت شاهنامه نیز مورد باز خوانی قرار گرفت و بسیاری ظرافت ها و نکات تازه در آن پیدا شد که هنوز هم عرصه پژوهش در شاهنامه بسیار فراخ  است. اگر چه شخصیت های زیادی چون؛ تقی زاده، دکتر ذبیح اله صفا، علامه مینوی، دکتر جلالی خالقی مطلق و دهها ادیب بزرگ دیگر در دوره ی معاصر در شناخت بیشتر از شاهنامه چراغ راه بوده اند. شاهنامه برای شناخته شدن هنوز نیاز به همت جمعی دارد به خصوص که بنیادی که متولی تحقیق و تفحص مختص شاهنامه باشد امروز وجود ندارد و بنیاد شاهنامه که در سالها قبل تشکیل شده بود تعطیل شده است. همچنین با گذشت سالها هنوز متنی نهایی و قابل قبول برای اکثر شاهنامه شناسان تهیه نشده است، البته زحمات دکتر جلال خالقی را در این زمینه نباید فراموش کرد که وی متنی موفق از شاهنامه ارایه کرده است.

در چنین روزی در سال 1352 ه ش فیلسوف معاصر و حکیم عالیقدر مهدی الهی قمشه ای دار فانی را وداع گفت. حکیم میرزا مهدى الهى قمشه‏اى در سال  1319 ه ق. مطابق با 1281 ه ش دیده به جهان گشود. آن عالم ربانی از بزرگان حوزه حکمت و فقاهت به شمار می رود. ایشان پس از طی مقدمات علوم از استادان بزرگی چون  ملا ابوالحسن قمشه‏اى (پدربزرگوارشان)، ملا محمد هادى فرزانه قمشه‏اى، حسن امین جعفرى، شیخ محمد حکیم خراسانى، شهید آیت الله سید حسن مدرس، آقا بزرگ حکیم (میرزا عسکرى شهید)، حاج آقا حسین قمى، شیخ اسدالله یزدى، حاج ملا محمد على معروف به فاضل، حاج شیخ حسن برسى، حاج میرزا حسن فقیه سبزوارى، میرزا مهدى اصفهانى و حکیم محمد طاهر فقیه نصیرى  بهره بردند . ایشان همچنین در طول عمر پر برکتشان شاگردان بسیاری تربیت کردند که از میان آنها می توان به حضرات آیات عبدالله جوادى آملى و حسن حسن‏زاده آملى اشاره کرد . ایشان همزمان با تحصیلات حوزوی به تحصیل در دانشگاه مشغول بودند وتوانستند تا اخذ در جه  دکترا از دانشگاه تهران پیش روند . از میان آثار علمى ایشان می  توان به  حاشیه و توضیحات بر تفسیر ابوالفتوح رازى، ترجمه قرآن به زبان شیوا و نثرى زیبا و امروزین، ترجمه صحیفه سجادیه، ترجمه مفاتیح الجنان، حکمت الهى (دو جلد)، شرح فصوص الحکم فارابى، مشاهدات العارفین فى اصول السالکین، رساله در فلسفه کلى، رساله در سیر و سلوک، رساله در مراتب ادراک، حاشیه بر مبدا و معاد ملاصدارى شیرازى و دیوان اشعار اشاره کرد .