فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۶ اردیبهشت
    • 16 May
    • ١٨ ذوالقعده


در چنین روزی در سال 1763 میلادی واکلین یکی از شیمیدانان بر جسته جهان به دنیا آمد . وی توانست در طول عمر خویش دو عنصر کرومیوم و بلیوم را کشف کند .

درچنین روزی در سال 1502 میلادی کشور اسپانیا  هندوراس را به اشغال خویش در آورد .

در چنین روزی در سال 1879 میلادی بر اثر معاهده گاندمارک میان دو کشور روسیه و انگلستان ،  دولت افغان ایجاد گردید .


درچنین روزی در  سال 1898 میلادی بزرگترین  گردباد  جهان در استرالیا به وقوع پیوست . این گرد باد امواج در یا را بیش از پانصد متر به هوابرده بود

در چنین روزی در سال 1948 میلادی نیروهای مصری وارد غزه شدند .

در چنین روزی درسال 1984 میلادی گینه بیسائو صاحب قانون اساسی شد .


در چنین روزی در سال 1989 میلادی میخاییل گورباچف رهبر اتحاد ماهیر شوروی سابق به دیدار یا دنگ شیائو پینگ پرداخت .  گورباچف در جهت تحکیم پایه های ارتباطی دو کشور و پس از سی سال  رسما با دنگ شیائوپینگ در پکن دیدار کرد .


درچنین روزی در  سال 1916 میلادی کشور های  بریتانیا و  فرانسه  کشورهای عربی را میان خود تقسیم کردند . این قرار داد به قرار داد سایکس مشهور شده است .


در چنین روزی در سال 439هجری قمری حکیم ابوالفتح عمربن خیام نیشابوری ،  که  بیشتر شهرت  او در جهان غرب به سبب سرودن رباعیات زیبای اوستکه توسط فیتز جرالد انگلیسی ترجمه شده است ، دیده به جهان گشود . وی  منجم  و شاعرگرانقدر دوره سلجوقی است . ابوحفض یا ابوالفتح  از برجسته ترین حکما و ریاضیدانان جهان نیز است . او که پدرش خیمه دوز بود بعدها  به خیام معروف شد . کمتر می نوشت و شاگرد می پذیرفت  و بیشتر  سفر می کرد . آن عالم بزرگوار به دلیل مهارت بسیار در نجوم  از سوی ملکشاه  سلجوقی  به دربار  فراخوانده شد . ملکشاه به او بسیار  احترام می گذاشت و خیام نزد او قرب و منزلت ویژه ای داشت .  او بنا به خواست ملکشاه در ساخت رصدخانه ملکشاهی و اصلاح تقویم همکاری داشت . حاصل کارش در این زمینه تقویم جلالی  است که هنوز اعتبار و رواج دارد . حدود دوازده اثر از خیام در علم و فلسفه به جای مانده است ، اما همین آثار اندک ،  وی را در سراسر جهان به شهرت رسانده است . از مهمترین آنها کتاب جبر اوست که بهترین اثر در نوع خود در ریاضیات است . از دیگر آثار او می توان به رساله فی شرح ما اشکال من مصادرات اقلیدس  ، رساله فی براهین علی المسائل الجبر و المقابله (جبر خیام) ، میزان الحکم رساله الکون و التکلیف ، الجواب عم ثلاث مسائل اضیاء العقلی ، رساله فی الوجود ، رساله فی کلیه الوجود ، نوروزنامه و کتاب الزیج الملکشاهی  که به رومی نیز ترجمه شده است.  او در رباعیات خود به مفاهیمی چون  شک و حیرت ،  مرگ ،  اغتنام لحظات عمر و شاد زیستن به دلیل اندک بودن زمان عمر می پردازد . البته شک وتردید جدی در باره این رباعیات وجود دارد . برخی از پژوهشگران معتقد ند از خیام معروف نیشابوری نیست. گروهی براین رای پای می فشارند که تعداد اندکی از وی است و دیگران به نام وی ساخته اند . جمعی می گویند که اندیشه هایی مانند  دم غنیمتی ، خوش باشی و جبر گرایی که برمحمل رباعیات حمل می شود  به دلیل مغایرت  با اندیشه ای که عمر خیام نیشابوری در آثار دیگرش  معرفی می کند نمی تواند از یک نفر باشد لذا چنین بافت فکری رادر رباعیات جهانی شده از آن وی نمی دانند. به هر حال  وی در سال 517  ه.ق چشم از جهان فرو بست .  وی را درزادگاهش نیشابور به خاک سپردند. برای تغییر ذائقه و آشنایی با رباعیات خیام بد نیست که چند فقره را زمزمه کنیم:
ابر آمد و باز بر سر سبزه گریست                     بی باده ارغوان نمی باید زیست 
  این سبزه که امروز تماشاگه ماست                   تا سبزه خاک ما تماشاگه کیست 

امروز ترا دسترس فردا نیست                          و اندیشه فردات بجز سودا نیست  
ضایع مکن این دم ار دلت شیدا نیست                  کاین باقی عمر را بها پیدا نیست 

هر ذره که در خاک زمینی بوده است                پیش از من و تو تاج و نگینی بوده است 
گرد از رخ نازنین به آزرم فشان                      کانهم رخ خوب نازنینی بوده است 

هرسبزه که برکنار جوئی رسته است              گویی ز لب فرشته خویی رسته است 
   پابر سر سبزه تا بخواری ننهی                 کان سبزه ز خاک لاله رویی رسته است 


خواجه نصیر الدین طوسی در یازدهم جمادی الاول سال 597 ه ق دیده به جهان گشود . نامش را محمد گذاردند و بعدها به  القابی نظیر نصیر الدین ، محقق  طوسی ، استاد البشر و خواجه شهرت یافت . وی پس از فراگیری مقدمات  علوم در شهر طوس ،  در نزد نورالدین علی بن محمد شیعی به فراگیری علوم مختلف پرداخت . محمد  در شهر طوس به نزد استادش نصیر الدین عبد الله بن حمزه لباس مقدس عالمان دین را به تن کرد و بعدها توانست کتاب قانون ابن سینا را نزد قطب الدین مصری شافعی بیاموزد . وی پس از آن به ری شتافت و با دانشوران بزرگی چون میثم بن علی میثم بحرانی محشور شد  . او سپس  به عراق رفت و در آنجا به تکمیل یافته های علمی خود پرداخت . پس از آنکه اسماعیلیان به عنوان فرقه ای موثر و سیاسی فعالیت خود را در قلاع مختلف ایران آغاز نمودند ، خواجه را به سوی  خویش خواندند .  نصیر الدین طوسی حدود 26 سال در قلاع اسماعیلیه به سر برد و در این دوران لحظه ای از تلاش های علمی خویش بازننشست . او در این مدت کتاب هایی چون شرح اشارت ابن سینا ، تحریر اقلیدس ، تولی و تبری  و اخلاق ناصری را به رشته تحریر در آورد . خواجه  همچنین پس از آنکه هلاکو خان مغول تاج و تخت اسماعیلیلان را برچید ، با تدبیر و درایت عالمانه اش  توانست از به آتش کشیده شدن کتابخانه بزرگ حسن صباح در قلعه الموت به دست مغولان جلوگیری نماید . او در سال 656 ه ق رصد خانه مراغه را تاسیس کرد و همچنین دست به تجهیز کتابخانه این  رصدخانه عظیم زد . خواجه در دوران تدریس خود شاگردان بسیاری را نیز تربیت کرد که از میان آنها می توان به علامه حلی ، قطب الدین شیرازی ، ابراهیم حموی جوینی ، اثیر الدین اومانی و مجد الدین طوسی اشاره کرد . خواجه عظیم الشان در علوم مختلف دوران خود در صدر علما قرار داشت . وی در ریاضیات ، فلسفه  ، کلام ، اخلاق و ادبیات از سرآمدان دهر بود و دوست و دشمن بر این امر اذعان داشتند .   غیر از کتبی که از آن یاد شد ،  وی کتب مختلفی را به رشته تحریر در آورد که از میان آنها می توان به قواعد العقاید ، اوصاف الاشراف ، تحریر اقلیدس ، تحریر مجسطی ، اساس الاقتباس ، زیج ایلخانی ، اثبات الجواهر ، اثبات اللوح المحفوظ ، اشکال الکرویه ، شرح اصول کافی ، رساله ای در کلیات طب و تجرید الهندسه اشاره کرد . آن عالم ربانی سرانجام در چنین روزی در سال 673 ه ق پس ا زعمری تلاش در جهت احیای علوم و معارف اسلامی دیده از جهان فروبست .


در چنین روزی در سال 1905 میلادی هربرت ارنست بیتز یکی از نوینسندگان برتر آمریکایی دیده به جهان گشود .« عشق لیدیا » عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روزی در سال 1918 میلادی خوان رولفو یکی از مشهور ترین نویسندگان مکزیکی متولد شد . «پدرو پلارمو»  عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روزی در سال 1944 میلادی جرج اید یکی از مشهورترین نویسندگان آمریکایی در گذشت . وی علاوه بر نگارش رمان به نویسندگی در حوزه نمایشنامه نیز علاقه داشت . او در هفتاد و هشت سالگی در گذشت .


درچنین روزی در  سال 1830 میلادی ،  ژان باتیست فوریه ریاضیدان و فیزیکدان فرانسوی در گذشت . وی به هنگام مرگ شصت و دو سال داشت .  نظریه ریاضی هدایت حرارت عنوان مهمترین اثر این دانشمند است .

در چنین روزی در سال 1606 میلادی دو هزار تن از خارجیان حاضر در کشور روسیه به طرز فجیعی به قتل رسیدند .