فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۳۱ اردیبهشت
    • 21 May
    • ٢٣ ذوالقعده

همه ساله چنین روزی به عنوان روز توسعه فرهنگی در کشور های مختلف جهان گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال1991 میلادی راجیو گاندی یکی از رهبران هندوستان در این کشور به دست  مخالفان ترور شد .


در چنین روزی در سال 1786 میلادی کارل ویلهلم شل شیمیدان مشهور سوئدی در گذشت . وی کلر ، منگنز و گلیسیرین را کشف کرده است .


در چنین روزی در سال 1361 ه ش دانشگاه آزاد اسلامی تاسیس شد . پس‌ از پیروزی‌ انقلاب‌ اسلامی‌ ،  وضعیت اجتماعی‌، فرهنگی‌ و اقتصادی‌ کشور وارد دوران‌ تازه‌ای‌ شد و همین امر باعث شد که در حوزه تحصیلات عالیه  ،  دانشگاه آزاداسلامی با اهداف بزرگی همچون تربیت نیروی متخصص برای آینده کشور قدم به عرصه آموزش عالی بگذارد .  سیاست‌ کلان‌ دانشگاه‌ آزاد اسلامی‌ ‌، از بدو تأسیس‌ بر محور دستیابی‌ به‌ استانداردهای‌ مطلوب‌ آموزشی‌ بود  و بر همین‌ اساس‌ در این مسیر تلاش کرد تا با افزودن رشته های تحصیلی خود و همچنین افزایش دوره های تحصیلات تکمیلی گام مهمی را در حوزه آموزش در کشور بردارد .


در چنین روزی در سال 309 هجری قمری  حسین بن منصور بیضاوی مشهور به حلاج  از بزرگان عرفا و صوفیه به دستورحامد بن عباس وزیر مقتدر عباسی کشته شد. وی در بیضا درفارس فعلی به دنیا آمد و مدتی تحت تعلمیات عارفانه سهل بن عبدالله تستَری قرار گرفت . او بعدها با جمعی از صوفیه عصر خود محشور شد که از میان آنها می توان به جنید بغدادی اشاره کرد . حلاج همچنین سالهای چندی از عمر خود را درزندان سپری کرد . گفته اند خلیفه عباسی به دلیل برخی مخالفت های سیاسی و همچنین مخالفت برخی علمای دینی با اندیشه های وی  ،  پس از زدن هزار تازیانه بر وی ، حلاج را بر دار کرد، دستان  و پاهای او را برید و جسدش را سوزاند و خاکسترش را در دجله ریخت ." التوحید" ، "الجواهر الکبیر" ، "الوجود الاول" و" الوجود الثانی"   از جمله مهمترین آثار اویند . گویند زمانی که او را دار زدند مردم بر جنازه او سنگ بسیار می زدند . شبلی  نیز به خاطر دور نماندن از قافله مردم تکه گلی کوچک به سوی  منصورپر تاب کرد. از جنازه منصور آهی برخاست بلند . گفتند : این چه سر است؟ از این همه سنگ هیچ نگفتی . از گلی اندک آه کردنت چیست ؟ گفت : آنها که نمی دانند معذورند . از شبلی عجبم آمد که می داند من کیستم . نمی باید می انداخت و انداخت . رابعه از آنجا عبور می کرد چون یار دیرین خود بر سر دار دید سخت گریست و گفت : محکمتر زنید این حلاج رعنا را که دیگر اسرار عرش ما فاش نکند. آخرین سخن حسین بن منصور این بود : آنانکه از مومنان بودند و بر گفتار من ایمان آوردند  رستگار می شوند.  پس به خاطر این سخن زبان او ببریدند و هنگام نماز شام سر از تن او جدا کردند در هنگام سر بریدن تبسمی کرد و جان بداد . مردمان خروش و شیون کردند . آن هنگام از یک یک اندام منصور آواز می آمد "انا الحق " و در وقت سر بریدنش هر قطره خونی که بر زمین می افتاد نقش الله ظاهر می گشت . بایزید گفت : چون او را دار زدند . دنیا بر من تنگ آمد . برای دلداری خویش شب تا سحر زیر جنازه بر دار آویخته اش نماز کردم . چون سحر شد و هنگام نماز صبح هاتفی از آسمان ندا داد که ای بایزید از خود چه می پرسی ؟ پاسخ دادم : چرا با او چنین کردی ؟ باز ندا آمد : او را سری از اسرار خود بازگو کردیم . تاب نیاورد و فاش ساخت . پس سزای کسی که اسرار ما فاش سازد چنین باشد.  نقل است : حسین بن منصور حلاج می گفت : تاپنجاه سالگی هیچ مذهبی نگرفتم  از هر مذهبی آنچه دشوار تر بود  بر نفس خود اختیار کردم . تا امروز نماز نکرده ام مگر به هر نمازی غسل توبه ای کرده باشم. نقل است عقربی دیدند سیاه و بزرگ که گرد او می گردید . مریدان قصد کشتن کردند . منصور گفت : دست از او بردارید که دوازده سال تمام است که ندیم ماست و بر گرد ما می چرخد .


در چنین  روزی در سال 717 ه ق ( 1317 میلادی ) ،  رشید الدین فضل الله همدانی وزیر ابوسعید بهادر ایلخان مغول از وزارت وی برکنار شد . ابوسعید بعدها وی را به قتل رساند . خواجه رشید الدین فضل الله همدانی از مفاخر علمی ایران در سال 645 ه ق به دنیا آمد . او در دوران سلطنت  سلطان محمود ( غازان ) و محمد خدا بنده ( الجایتو ) مقام صدارت داشت اما در اوایل سلطنت   سلطان ابوسعید بهادرخان بر اثر سعایت بدخواهان ازمقام صدارت خلع و سرانجام در شهر تبریزبه قتل رسید . جامع التواریخ ، درباره تاریخ ایلخانان و انساب قبایل مغول ، الاحیاء و الآثار ، توحیدات ، مفتاح التفاسیر و مکاتبات رشیدی از جمله معروف ترین آثار اوست .