فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۵ اردیبهشت
    • 25 April
    • ٢٦ شوال

در چنین روزی در  سال 1267 هجری قمری  مدرسه  دارالفنون  به سبک مدارس اروپایی تاسیس شد.  این مدرسه   به فرمان امیر کبیر، صدراعظم ایران، بنیان نهاده شد.  دارالفنون نخستین تجربه ایرانیان درتاسیس مدارس  به سبک جدید و درقالبی منظم بود. این مدرسه ابتدا با شش استاد اتریشی دررشته‎های مهندسی، توپخانه، سواره نظام، معدن شناسی، طب، جراحی تشریح، علوم طبیعی و داروسازی آغازبه کارکرد. در دوره نخست این مدرسه یکصد و پنج نفر مشغول به تحصیل شدند .  مدت تحصیل این مدرسه  شش تا هفت سال و  تحصیل درآن  رایگان بود . در ارتباط با انگیزة تاسیس دارالفنون، دو دیدگاه متفاوت وجود دارد: برخی معتقدند که رفع مشکلات دولت و یا فراگیری بعضی علوم غیر متداول در جامعه وقت ایران انگیزة تاسیس بوده است .  بعضی دیگر معتقدند که دارالفنون، در راستای نیازهای  جامعه جدید ایرانی طراحی شده است. اشاعه علوم جدید ، دگرگونی در ساخت و نگرشهای فرهنگی ، بوجود آمدن قشرمتوسط  تحصیلکرده، ایجاد دوگانگی در کادر دیوان سالاری کشور و تضاد گرایشهای سنتی و نو، تحول در نگرشهای سیاسی و بوجود آمدن انتظارات تازه  سیاسی و اجتماعی از جمله  آثار تاسیس دارالفنون در ایران  است . دارالفنون دیری نپایید  و پس از چندی از میزان اعتبارات دولتی برای پرورش دانشجویان و کارشناسان علوم و فنون و پژوهشهای آزمایشگاهی کاسته شد و دارالفنون به یک مدرسة متوسطة معمولی تبدیل گردید. در دورة قاجار مدارس مختلف دیگری قبل و بعد از دارالفنون  چون  مدرسه عالی فلاحت ، مدرسه‌ حقوق، مدرسه طب،‌ دارالمعلمین عالی، مدرسه تجارت ، مدرسه عالی علم سیاسی ، مدرسه دامپزشکی تاسیس شد ند اما دارالفنون نخستین مدرسه به سبک غربی بود . 


به نوشته  تواریخ میلادی در چنین روزی  در سال 1926 میلادی رضا خان میرپنج به عنوان شاه پهلوی در ایران تاجگذاری کرد . رضا خان میرپنج فرزند عباسقلی خان سواد کوهی معروف به" داداش بیک"  در بیست و دو سالگی  به سلک نیروهای  قزاق در آمد  ودر این مسیر پیشرفت کرد . او در بیست سال آینده  دوره های مختلف نظامی را تا فرماندهی هنگ قزاقخانه ( آتریاد ) همدان طی کرد .  در سوم اسفند  سال 1299 هجری شمسی واحدهای قزاق مقیم قزوین به فرماندهی  رضاخان میر پنج وارد تهران شدند. کودتای سوم اسفند 1299 با توجه به تاثیرات فراوان آن بر حیات سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی ایران واقعه ای مهم و در خور توجه است. انگلیسی ها برای اجرای نقشه ای که کشیده بودند به دو چهره سیاسی و نظامی احتیاج داشتند و سرانجام در این میان سید ضیاء الدین طباطبایی مدیر روزنامه" رعد" و رضاخان میرپنج را برای این کار برگزیدند .  رضاخان سوادکوهی که چند سال قبل توسط" اردشیر جی" به  عوامل انگلستان ملحق شده  بود به عنوان عامل نظامی کودتا به ژنرال" آیرون ساید" معرفی   شد. در این میان   با کمک بانک شاهنشاهی و همکاری نظامی کلنل اسمایس ، کاظم خان سیاح مسعود خان کیهان  ، قوای نظامی و قزاق  سازماندهی شده و شرایط برای انجام کودتا و اشغال تهران فراهم شد . رضا خان در بهمن ماه همان سال در ملاقاتی با آیرون ساید توافق کرده بود که پس از فتح تهران توسط نیروهای قزاق مقام نخست وزیری به سید ضیاء الدین طباطبایی سپرده شود . برای اینکه رضا خان اطمینان حاصل کند که در تصرف تهران مشکلاتی وجود نخواهد داشت ژنرال انگلیسی به او اعلام کرد که احمد شاه در جریان این اقدام قرار دارد و نورمن سفیر انگلستان در تهران مشکلات احتمالی را مرتفع خواهد کرد . سرانجام در شب سوم اسفند 1299 کودتاچیان وارد تهران شده و نقاط حساس شهر را به اشغال خود درآوردند. با فتح تهران حکومت به دست کودتاچیان افتاد . فردای همان روز   سید ضیاء‏الدین طیاطبایی به عنوان نخست وزیر  رسما زمام امور را در دست گرفت. پست حساس وزارت جنگ با اندکی کشمکش در اختیار رضاخان سردار سپه قرارگرفت.  پس از آن   احمدشاه قاجار   حکم ریاست الوزرایی سید ضیاءالدین طباطبایی یزدی و سرداری سپه ژنرال رضاخان را صادر کرد. سید ضیا ء الدین پس از دست گرفتن قدرت بسیاری از شخصیت های سیاسی را دستگیر و به زندان افکند . از جمله این شخصیت ها آیت الله مدرس بود . سید ضیاء الدین چند روز پس از کودتا به حضور احمد شاه رفت و شاه که  نسبت به جان خود به شدت بیم داشت وی را به عنوان نخست وزیر کابینه جدید معرفی نمود .

 کابینه سید ضیاء عملا وظیفه یک محلل برای ورود کابینه رضا خان را ایفا نمود . پس از چندی مقام وزارت جنگ نیز به رضاخان  واگذار شد . به این ترتیب با حمایت انگلیسی ها ، وی  یک به یک پله های ترقی را پیمود و به تدریج به محکم کردن مواضع خود مشغول شد . اما در این مسیر رضا خان با حضور مبارزانی چون سید حسن مدرس نمی توانست به جولان گسترده بپردازد . در دوره  چهارم مجلس، رضاخان که در مقام وزارت جنگ بود،  کوشید امور دفاعى و اقتصادى را هم در اختیار گیرد . مدرس در دوازدهم  مهر 1301، در جلسه 148 دوره چهارم مجلس، نطقى علیه رضاخان ایراد کرد و بر برکناری او تاکید نمود.  طرح موهوم جمهورى خواهى نیرنگ دیگر رضاخان بود که مدرس آن را ضد استقلال و هویت ایران و رهاورد تصمیم انگلستان براى تمرکز قدرت در شخص رضاخان خواند و در جهت نابودى‏اش گام برداشت . سرانجام گروهى از نمایندگان وابسته،  به نیرنگ روى آوردند، مدرس را به بهانه آشتى با رضاخان در منزل قوام السلطنة نگاه داشتند و در غیاب وى سردار سپه با 92 راى مثبت مجلسیان قدرت را به دست گرفت .


در چنین روزی در سال 1842 میلادی آنتونیو فاگازارو نویسنده و شاعر مشهور ایتالیایی به دنیا آمد . «لیلا » عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روزی در سال 1874 میلادی مارکونی مخترع ایتالیایی به دنیا آمد . وی رادیو را اختراهع کرده است . مارکونی در سال 1909 میلادی جایزه نوبل را از ان خود کرد .

در چنین روزی در سال  1595 میلادی تاسو شاعر ایتالیایی و نمایشنامه نویس مشهور در سن 51 سالگی در گذشت .


در چنین روزی در سال  1960 میلادی امان الله امیر پادشاه افغانستان در سن 67 سالگی در گذشت  . وی بین سالهای 1919 میلادی تا 1928 میلادی بر این کشور حکومت می کرد .


در چنین روزی در سال 1792 میلادی برای نخستین بار در تاریخ آمریکا از گیوتین استفاده شد . به وسیله این وسیله اعدام ، برای نخستین بار یک راهزن اعدام گردید .

در چنین روزی در سال 1867 میلادی برای نخستین بار مرزهای توکیو برای تجارت خارجی باز شد .


در چنین روزی در سال  1898 میلادی آمریکا علیه اسپانیا( در خصوص حمله اسپانیا به کوبا ) اعلان جنگ کرد . پیشتر اسپانیا علیه این کشور اعلان جنگ کرده بود .


در چنین روزی در سال  1927 میلادی بر اثر شورش گسترده ریفکا یلن در مراکش  ،  اسپانیا بیست هزار نفر از نیروهای نظامی خود را به این کشور گسیل داشت .


در چنین روزی  در سال 1945 میلادی و در میانه جنگ جهانی دوم نیروهای نظامی دو کشور ایالات متحده آمریکا و شوروی سابق یکدیگر را ر رودخانه الب دیدار کردند .

در چنین روزی در سال   1953 میلادی دانشمندان ،  دی ان ای  را  به عنوان حامل صفات انسانی  به جامعه جهانی معرفی کردند .


در چنین روزی در سال 1976 میلادی   پرتغال صاحب قانون اساسی شد . همه ساله چنین روزی به عنوان روز انقلاب در پرتغال نیز گرامی داشته می شود .


در چنین روزی در سال 1993 میلادی مردم روسیه بوریس یلتسین را به عنوان رییس جمهور کشور روسیه انتخاب کردند .


درچنین روزی در سال1859میلادی «عملیات حفر کانال سوئز» با هدف اتصال  دریای مدیترانه به دریای سرخ آغاز شد .

درچنین روزی در سال 1945 میلادی  کشور ایتالیا از دست فاشیست رهایی یافت .در سال 1919 میلادی نهضت فاشیسم در ایتالیا با نام" نهضت پیراهن مشکی ها" در  ایتالیا به روی کار آمد . رهبر این نهضت را  که بعدها جنایات فروانی مرتکب شد، " بنیتو موسولینی" به عهده داشت . موسولینی سه سال بعد نخست وزیر ایتالیا شد و رسما سیستم تک حزبی را در این کشور پایدار نمود .موسولینی در سال 1883 میلادی به دنیا آمد . وی پس از طی تحصیلات مقدماتی به  روزنامه نگاری پرداخت؛  اما این امر او را اقناع نکرد و خواست که به طور عملی وارد حوزه سیاست شود. به همین دلیل تصمیم گرفت که اندیشه های خود را در قالب یک حزب سیاسی عملی سازد .
او در این دوره دست به تاسیس یک حزب ناسیونالیست افراطی زد که  اعضای آن تمامی لباس سیاه به تن داشتند و مشغول به انجام اعمال تروریستی بودند . موسولینی در سال 1922 به مقام نخست وزیری ایتالیا رسید و در دوران زماداری خود کشورهای اتیوپی و آلبانی را متصرف شد . وی همچنین به یاری "ژنرال فرانکو" در اسپانیا شتافت و با هیتلر پیمان مودت منعقد ساخت و به این ترتیب پایه های فاشیسم را طرح ریخت . فاشیسم موسولینی بر چند اصل استوار بود که از میان آنها می توان به وجود دیکتاتوری  ایدئولوژی و سیطره آن برفرد فرد   اعضای حزب ،  مقابله  با کمونیسم ، سوسیالیسم واندیشه های  چپ گرایانه   ،  مقابله با اندیشه های مردم سالارانه ، آزادی بیان و پلورالیسم ، ایجاد وضعیت ترور و وحشت از طریق نظامی گری و سازماندهی توده ها در سازمانهای میلیتاریستی ،  مقابله با  یهودیان و یهودی زدایی از جامعه ،   ایجاد  ناسیونالیسم افراطی  ،  مخالفت با فرد گرایی و اعتقاد مفرط به روحیه جمع گرایی اشاره کرد. " فرانتس نویمان" می گوید: نهضت قاشیسیتی-نازى در طبقه متوسط اضطراب بر می انگیخت و آن اضطراب را در مجرای ویرانگری می انداخت. موسولینی پس از اتمام جنگ جهانی دوم به هنگام فرار به سویس به دست  مبارزان ایتالیایی  گرفتار آمد و در بیست و هشتم آوریل اعدام شد .