فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۷ اردیبهشت
    • 27 April
    • ٢٨ شوال

درچنین روزی درسال  473هجری قمری  ، ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی به دنیا آمد . وی ازاوایل جوانی به سوی دربار غزنوی جذب شد و برخی ازسلاطین آن سلاله را مانند بهرامشاه دراشعارش مدح کرد . دیوان سنایی که عمده اشعارش را تا سی هزاربیت نوشته اند و امروزه نسخه چاپی آن بالغ برچهارده هزاربیت است ، حاوی قصاید ، غزلیات ورباعیات محکم ومتین و اشعار پخته وروان است . همچنین استادی وبلاغت اودرمثنوی سرایی مخصوصا درحدیقه ظاهر است. به طورکلی می توان سنایی را ازنخستین شاعران نامی اهل تصوف ایران دانست . سنایی چند ین مثنوی چون حدیقه الحقیقه وطریق التحقیق وسیرالعباد الی المعاد یا کنوزالرموزرا سروده وبنا به اقوال دیگرمثنوی های دیگری هم مانند کارنامه ، عشق نامه ، عقل نامه ، غریب نامه و عوف نامه درکارنامه خود دارد .  سنایی در سال 545 ه ق درغزنین دیده  ازجهان فروبست .

غزلی را از وی می خوانیم  :

ساقیا دل شد پر از تیمار پر کن جام را             بر کف ما نه سه باده گردش اجرام را 
تا زمانی بی زمانه جام می بر کف نهیم             بشکنیم اندر زمانه گردش ایام را 
جان و دل در جام کن تا جان به جام اندر نهیم      همچو خون دل نهاده ای پسر صد جام را 
دام کن بر طرف بام از حلقه‌های زلف خویش      چون که جان در جام کردی تنگ در کش جام را 
چرخ بی آرام را اندر جهان آرام نیست               بند کن در می پرستی چرخ بی آرام را


در چنین روزی در سال 1909 میلادی  یگانهای   ارتش روسیه  وارد تبریز شدند . این یگانها با هدف محافظت از اتباع خود وارد این شهر شدند و عملا ایران را مورد تهاجم خود قرار دادند .


در چنین روزی در سال 1820 میلادی   هربرت اسپنسر اندیشمند انگلیسی به دنیا آمد . او یکی از بزرگترین اندیشمندان در حوزه های مختلف علوم انسانی به ویژ] فلسفه بود . استاد شهید مطهری در اصول فلسفه و روش رئالیسم در باره اندیشه فلسفی او می نویسد:  فولکیه در کتاب فلسفه عمومى یا ما بعد الطبیعه ترجمه دکتر یحیى مهدوى مى‏گوید : به نظر اسپنسر  همینکه چند قانون علمى تحت‏یک قاعده کلى‏تر در آمد آن قاعده را باید قاعده فلسفى نامید از مقایسه اصول تکامل داروینیسم که مستقیما محصول تجربه است و علمى و زیست‏شناسى است با اصول تکامل هربرت اسپنسر که یک سلسله استنباطات کلى‏تر است از محصولات علمى مفهوم مدعاى اسپنسر روشن مى‏شود حقیقت اینست که همان طور که در پاورقیهاى جلد دوم اصول فلسفه گفته‏ایم محدود کردن الهامات فکرى بشر به آنچه که از راه حس و تجربه مى‏رسد مستلزم اینست که نه تنها فلسفه نداشته باشیم بلکه علم یعنى آن چیزى که اسپنسر آنرا درجه دوم معرفت نامیده است نیز نداشته باشیم تفصیل مطلب را از آنجا باید جستجو کرد خود هربرت اسپنسر متوجه شده است که تعمیم دادن تجربیات محدود زمینى به همه جهان بدون اتکا به یک قاعده غیر تجربى گزافى بیش نیست مى‏گوید: این حکم که بر جریان امر عالم و سیر تکاملى جهان مى‏کنیم البته نظر به تجارب و مشهودات ما است و تا اندازه‏اى صادق است که مشاهدات و تجربیات ما مى‏تواند فرا بگیرد یعنى راجع به جهانى است که در آن زیست مى‏کنیم و به حس و شهود ما در مى‏آید و براى مدتى از گذشته و آینده که حس و تعقل ما از روى قرائن و امارات مى‏تواند بر آن احاطه کند و گرنه حکم مطلق نمى‏کنیم (سیر حکمت در اروپا).


در چنین روزی در سال 1937 میلادی    آنتونیو گرامشچی فیلسوف مشهور  ایتالیایی در چهل شش سالگی  در گذشت . وی در حوزه فلسفه سیاسی مطالعات در خوری انجام داده است

درچنین روزی در سال1961میلادی  کشورسیرالئون از  انگلستان مستقل شد و به استقلال کامل دست یافت .


در چنین روزی در سال 1521 میلادی فردینان ماژلان ، دریانورد اروپایی در گذشت . وی  از کاشفان اقیانوس آرام بود . او  برای نخستین بار توانست از اقیانوس اطلس به اقیانوس آرام راه یابد و نام  ماژلان را براین تنگه نهاد .


در چنین روزی در سال 1737 میلادی  ادوارد گیبون از جمله مشهور ترین مورخان و اندیشمندان غربی به دنیا آمد . وی تاریخ انحطاط اندیشه های روم را به رشته تحریر در آورده است .


در چنین روزی در سال 1976 میلادی   صندوق پول عربی در ابوظبی آغاز بکار کرد.


درچنین روزی در  سال1357هجری شمسی ، بر اثر یک کودتای نظامی در افغانستان  نورمحمد ترکی قدرت را به دست مارکسیست ها سپرد . افغانستان تا سال 1989 میلادی در تصرف مارکسیست ها بود . در همین دوره  مبارزه  مردم مسلمان افغانستان علیه اشغال‏گران ابعاد گسترده تری یافت . افغانستان به عنوان یک منطقه سوق‏الجیشى، از مدت‏ها پیش مورد توجه روس‏ها و پس از آن مد نظر شوروى  بوده است.  جلوگیرى از سقوط رژیم دست‏نشانده کابل  ،  تثبیت نفوذ در افغانستان ، دست‏رسى مستقیم به آب‏هاى گرم اقیانوس هند و دریاى آزاد بر اساس وصیت پطرکبیر ،  ممانعت از نفوذ اسلام  به کشورهاى تحت نفوذ  شوروى و  موقعیت‏سوق الجیشى افغانستان به دلیل قرارگرفتن آن در مجاورت منطقه نفت‏خیز خاورمیانه  از جمله اهداف مارکسیسم و شوروی سابق برای نفوذ در   افغانستان بود .