فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۷ تیر
    • 18 July
    • ٣ صفر

رابرت هوک فیزکدان انگلیسی در چنین روزی در سال 1635 میلادی به دنیا آمد . میکرو گرافی عنوان مهترین اثر اوست .

گیلبرت وایت در چنین روزی در سال 1720 میلادی دیده به جهان گشود . وی بنام پدر طبیعت گراهای انگلستان مشهور است .


تاکری در چنین روزی در سال 1811 در انگلستان به دنیا آمد . او رمان نویس دوره ویکتوریا در انگلستان است و مهمترین اثر وی" بازار خودبینی "نام دارد .

این فیزکدان هلندی در چنین روزی در سال 1853 به دنیا آمد . وی در سال 1902 بر نده جایزه نوبل در رشته فیزیک شد .


هاولس من،  نویسنده انگلیسی در چنین روزی در سال 1865 دیده به جهان گشود . وی چندین نمایشنامه هم به رشته تحریر در آورده است .  مهمترین اثر او "ویکتوریا رجینا" نام دارد .


این آهنگساز هلندی در سال 1894 میلادی در چنین روز ی دیده به جهان گشود . اثر موسیقایی مشهور " سه آواز برای چینی ها" عنوان یکی از زیباتر ین آثار اوست .


این نمایشنامه نویس آمریکایی در چنین روزی در سال 1906 به دنیا آمد . وی در سال 1961 جایزه معتبر ادبی "مریت گلدن بوی" را ازآن  خود کرد .

این شاعر روس در چنین روزی در سال 1933 به دنیا آمد . "ایستگاه براتسک "عنوان یکی از مشهورترین آثار اوست .

پتراک ، این شاعر ایتالیایی در چنین روزی در سال 1374 میلادی دار فانی را وداع گفت . وی به هنگام مرگ نود و شش سال داشت .

این نویسنده و کشیش آمریکایی در سال 1899 در چنین روزی  چشم از دنیا فرو بست .

درچنین روزی درسال 1367 ه ش قطعنامه آتش بس میان جمهوری اسلامی ایران وعراق امضا شد،  پذیرش این قطعنامه از سوی جمهوری اسلامی ایران انعکاس ویژه ای درمحافل سیاسی و خبری جهان داشت . درواقع  این هشتمین قطعنامه ای بود که شورای امنیت  از ابتدای تجاوز رژیم بعث عراق به جمهوری اسلامی ایران صادر کرده بود . شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیست ونهم تیر ماه 1366 در جلسه شماره 2750 خود طرح قطعنامه ای را که قبلامطرح شده بود ،  به اتفاق آراء به تصویب رساند . شورای  امنیت سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی عمیق از ادامه در گیری میان جمهوری اسلامی  ایران و عراق و با ابراز تاسف از بمباران شهر ها و مناطق مسکونی و بویژه بکار بردن سلاحهای شیمایی از سوی  رژیم بعث  عراق بر خلاف تعهدات پروتکل 1925 ژنو ، ضمن تایید مفاد قطعنامه 582 خود، تصمیم گرفت در قطعنامه 598 به مخاصمات ایران و عراق پایان دهد . دراین قطعنامه بر فرستادن یک گروه ناظر بر آتش بس ، عقب نشینی نیر وها تا مرز ها  ، آزادی اسرای جنگی و تلاش برای بازسازی خرابی های ناشی از جنگ تاکید شده  است  . این شورا همچنین از دبیر کل سازمان ملل می خواهد را ههای افزایش ثبات در منطقه را مورد مداقه قرار دهد . پس از انتشار متن قطعنامه رهبر کبیر انقلاب اسلامی ،امام خمینی  ره در پیام مهمی با پذیرش این قطعنامه در بخشی از آن اظهار داشتند :"و اما در مورد قبول قطعنامه که حقیقتا مساله بسیار تلخ و ناگواری برای همه و خصوصا برای من بود ، این است که من تاچند روز قبل معتقد به همان شیوه دفاع از مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و کشور و انقلاب را در اجرای آن می دیدم ، ولی به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلا خودداری می کنم و به امید خداوند در آینده روشن خواهد شد و با توجه به نظر تمامی کارشناسان سیاسی و نظامی سطح بالای کشور که من به تعهد و دلسوزی و صداقت آنان اعتماد دارم ،  با قبول قطعنامه و آتش بس موافقت نمودم و در مقطع کنونی آن را به مصلحت انقلاب ونظام می دانم و خدا می داند  که اگر نبود انگیزه ای که همه ما و عزت و اعتبار ما باید در مسیر مصلحت اسلام ومسلمین قربانی شود ، هرگز راضی به این عمل نمی بودم و مرگ وشهادت برایم گواراتر بود اما چاره چیست  . همه با ید به رضایت حق تعالی گردن نهیم .... دیروز روز امتحان الهی بود که گذشت و فردا امتحان دیگری است که پیش می آید  ."(1) پس از پذیرش رسمی قطعنامه از طرف ایران ، آتش بس میان طرفین از تاریخ بیست ونه مرداد 1367 بر قرار شد . در همین حال ، دکوئیار ، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد ، یک روز قبل از پذیرش  قطعنامه از سوی ایران به طور رسمی اعلام کرد:"پاسخ عراق به نامه 14 اوت 1991 من پاسخی محتوایی نیست، لذا من ناچارم به توضیحاتی که قبلا توسط عراق ارائه شده است ، تکیه کنم. این یک واقعیت است که توضیحات عراق کافی نیست، بنابراین ،رویداد برجسته ای که تحت عنوان موارد نقض بدان اشاره کردم همانا حمله 22 سپتامبر 1980 ( 31 شهریور 1359 ) علیه ایران است که بر اساس منشور ملل متحد ، اصول و قوانین شناخته شده بین المللی یا اصول بین المللی قال توجیه نیست و موجب مسئولیت مخاصمه است ."(2 )

(1) صحیفه نور ، جلد بیست ، صص 238 تا   241 . (2 ) روز نامه کیهان ،

بنا بر برخی  روایات مشهور  در چنین روزی در سال 57 هجری قمری حضرت امام محمد باقر(ع) معدن علم  و حلم و در یای جود وکرم  در مدینه به دنیا آمدند . پدر بزرگوارشان ، حضرت على بن الحسین ، زین العابدین ع ، و مادر مکرّمه شان، فاطمه معروف به امّ عبدالله  دخترامام حسن مجتبى است.مورخین شهادت امام باقرع  را د ر روز دوشنبه 7 ذیحجّه سال 114 هجرى قمرى در 57 سالگى، به دستور هشام بن عبدالملک خلیفه اموى روایت کرده اند . مزار شریف آن حضرت  در مدینه در قبرستان بقیع است .امام  باقر ع در واقعه  کربلا حضور داشتند  و در  آن زمان سه سال و شش ماه و ده روز از سنّ مبارکش گذشته بود. حضرت باقرع ، معروف به باقر العلوم یعنی "شکافنده علم ها"،  به علم و دانش و فضیلت و تقوا معروف بود و پیوسته مرجع حلّ مشکلات علمى مسلمانان به شمار می رفت.  آن حضرت در دوره امامت شان  بر آن شد ند تا انحراف حاکمان و دورى آنان از حقایق اسلام را به مردم بفهماند و براى مسلمانان آشکار سازند .امام محمّدباقرع  در دوران امامت خود، به نشر و پخش معارف دین به ویژه فقه و احکام اسلامى پرداخت و ضمن حلّ مشکلات علمى به تعلیم و تربیت شاگردانى فاضل و آگاه مانند: محمّد بن مسلم، زرارة بن اعین، ابونصیر، هشام بن سالم ، جابربن یزید ، حمران بن اعین و بُرید بن معاویه عجلى، همّت گماشت.آن حضرت در فضل و فضیلت، زهد و تقوا، اخلاف و معاشرت، سر آمد بزرگان بنى هاشم در عصر خود بود. حوزه علمیه ایشان  براى صدها دانشمند و محد ّث که تربیت کرده بود پایگاهى مهّم به شمار می آمد. جابر جعفى می گوید: «ابوجعفر هفتاد هزار حدیث براى من روایت کرد.» .
امام  باقر ع  با پنج خلیفه از خلفاى بنی امیه ؛ ولید بن عبدالملک ،  سلیمان بن عبدالملک ، عمر بن عبدالعزیز ،  یزید بن عبدالملک و هشام بن عبدالملک هم عصر بودند .  امام در  زمان خود مرکز علمى اسلامى را  پی ریزى کردند  که در زمان فرزند بزرگوارش امام جعفر صادق ع  به ثمر  رسید. روش کارسیاسی  پیشوایان ما به ویژه امام سجّاد و امام باقرع  که در اوضاع فشار و خفقان به سر می بردند به شیوه مخفى بود. بدین گونه که ایشان با گردآوری شیعیان و تجهیز آنان به علم ودانش ، آنان را در برابر جور و فساد حکام روز آگاه می ساختند . همین کارهاى پنهانى، گاهى که آشکار می شد، خلفا را به شد ت بر می انگیخت . سرانجام، امام باقرع  که پیوسته مورد خشم و غضب خلیفه وقت، هشام بن عبدالملک بود، به وسیله ایادى او مسموم شد و در سال 114 هجرى به شهادت رسید. پیکر مطهر  آن بزرگوار، کنار قبر پدر بزرگوارش، در قبرستان بقیع، به خاک سپرده شد.

درچنین روزی در سال370هجری قمری  ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا  ، معروف به شیخ الرییس پزشک ، ریاضیدان ، فیلسوف و منجم ایرانی  در خرمثین از توابع بخارا به دنیا آمد . وی در هجده سالگی    چنانکه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربیست و یک سالگی دست یه تالیف و تصنیف زد . در بیست و دو سالگی پدرش در گذشت و ابن سینا متصدی شغل او شد . او بعد ها به علت  نابسامانی اوضاع سیاسی بخارا ، این شهر را ترک گفت  و به گرگانج  نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوی همان هنگام از او خواست که به غزنه رود اما بوعلی خواسته او را نپذیرفت . ابن سینا در بازگشت به گرگان با ابو عبید جوزجانی آشنا شد و هم در این سفر کتاب المختصر الاوسط ، کتاب المبدا والمعاد و مقداری از کتب قانون و نجات را تالیف کرد .حکیم  ابو علی  سینا در حدود 405 ه ق به ری رفت و در اوایل سال بعد به قزوین عزیمت کرد و از آنجا با سفر به همدان در این شهر  رحل اقامت گزید و نه سال در آن شهر ساکن بود تا اینکه در میان دیلمیان به وزارت رسید . بر اثر سعایت معاندان شیخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در این مدت چند کتاب و رساله مهم تالیف کرد . ابن سینا تا آخر به در خدمت علاء الدوله کاکویه بود تا آنکه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پیکر او در همدان  مدفون است . در مشرق زمین فلسفه یونانی هیچگاه مفسری با عمق و دقت ابن سینا نداشته است . وی  آرای  آنان را با نظرات یکتا پرستی اسلام در هم می  آمیخت و به این طریق در فلسفه مشا مباحثی آورد که در اصل یونانی آن سابقه ای نداشته است . او در حوزه علم طبابت نیز استادی حاذق و طبیبی عالم بود به گونه ا ی که بسیاری از بیماری های صعب العلاج آن دوران را درمان می کرد . وی  در حوزه نجوم و ریاضی نیز صاحب رای است .