فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۹ اردیبهشت
    • 28 April
    • ١٩ شوال

در چنین روزی در سال 25 ه ق (644 میلادی ) عثمان بن عفان به عنوان سومین خلیفه مسلمین معرفی  شد . خلیفه دوم قبل ازدر گذشت ، شش نفر را که یکی از آنان عثمان بود ، تعیین کرد تا خلیفه بعد از وی را منصوب کنند، که عثمان ابن عفان  برمسند خلافت نشست . او در حوزه خلافت به بذل و بخشش های فراوان بیت  المال در میان نزدیکان و بویژه خاندان اموی و همچنین توزیع قدرت در میان همین خاندان اقدام کرد. همین  امر موجبات اعتراضات گسترده ای را فراهم آورد. به دلیل همین اعمال که مخالف سیره حتی خلفای اول و دوم بود ، معترضان چهل روز خانه وی را در حصار گرفتند در حالی که عثمان نمی توانست از خانه بیرون بیاید. با وساطت امام علی (ع) قرار شد که خلیفه طبق  خواسته انقلابیون از جمله ؛ مروان بن حکم را از خود دور و والی مصر را برکنار کند. متاسفانه پس از مد تی وی بر خلاف قرار عمل کرد و نه تنها مروان را به کار گماشت بلکه به والی معزول مصر نوشت که والی تازه یعنی محمد بن ابوبکر را به قتل برساند. این نامه به دست معترضان افتاد و سبب شد که دیگر  به قول و قرارهای خلیفه توجهی نکنند . امام علی (ع) که نمی خواست خون خلیفه ریخته شود و با توجه به وساطت های قبلی و عدم وفا به عهد از سوی خلیفه ، با این حال در مقابل مهاجمان ایستاد و امام حسن ع  را مامور دفاع از خانه عثمان کرد. اما چند تن از مهاجمان دریکی از شب های ماه ذی الحجه سال 35 هجری  به صورت پنهانی وارد خانه خلیفه شدند و وی را در خانه اش به قتل رساندند . گرچه در تاریخ روی اسم خاصی تا کید نشده است ، ولیکن بسیاری  متفقند، کشندگان عثمان همان کسانی اند که پیراهن خونین خلیفه را برای رویارویی با امام امیر المومنین علی (ع) علم کرد ند. در حالی که همه مقرند امام تنها فردی بود که از خلیفه سوم در آن موقعیت سخت  حمایت به عمل آورد ، نصیحتش و وساطت کرد ، ودر محاصره خانه اش برای وی و اهل خانه آب برد و فرزند ش را در هنگامه هجوم  انقلابیون مامور جلوگیری از حمله کرد. در حقیقت اعمال عثمان وی را به قتل رساند . عثمان خانه سنگى محکمى با درهاى چوبى زیبایى در مدینه ساخت و این امر در مقایسه با  سیاست های مالى خلیفه دوم ، شگفتى بسیارى را برانگیخته بود. گفته‏اند که ابوذر با استناد به آیه کنز سخت بر عثمان مى‏تاخت. اعتراض عدالت خواهانه این صحابی بزرگ رسول خدا (ص) سبب شد که خلیفه وی را به سرزمین خشک ربذه تبعید کند تا سر انجام همان جا به لقای محبوب نایل شود. مورخین حتی یکی  از دلایل مهم شورش بر عثمان را از ناحیه افراد برجسته قبایلى دانستند که با شمشیر، اموالى را براى بیت المال در مجاهدا ت مسلمانان در سرزمین های مختلف بدست آورده بودند و اکنون شاهد بودند که قبیله قریش، بویژه تیره بنى امیه خود را برای  تصاحب آن آماده کرده  است. درمدت خلافت عثمان ؛ تونس ، قبرس ، و قسمتی از خراسان و طبرستان توسط مسلمانان فتح شد.

در چنین روزی در سال265هجری قمری یعقوب لیث صفاری ، پایه گذار سلسله صفاریان چشم از جهان فرو بست . یعقوب پسر لیث در سیستان به  مخالفت با خلفای عباسی پرداخت . او نخست رویگری را که حرف پدرش بود برگزید اما به زودی به خدمت صالح بن نصر کنانی مطوعی سردار خلیفه در خراسان درآمد و پس از مرگ او در خدمت درهم بن حسین والی خراسان می زیست . چون درهم بی کفایت بود لشگریانش به یعقوب روی آوردند و او به سال 253 ه ق سیستان را تسخیر کرد و فارس را از علی بن حسین سردار عباسیان گرفت .  سپس غزنین ، هرات و بامیان را متصرف شد و تصمیم به از میان بردن المتعمد خلیفه عباسی گرفت و به عراق روی آورد اما در دیر العاقول شکست خورد به فارس بازگشت و در سال 265 ه ق به مرض قولنج در گذشت . 

همه ساله چنین روزی به عنوان روز شوراها در کشور گرامی داشته می شود . اولین دوره برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در هفتم اسفند سال 77 با حضور پرشور مردم در پای صندوقهای رای برگزار شد تا حقوق  شهروندان از طریق تشکیل "پارلمان های محلی" محقق شود.به نظر کارشناسان امر  قانون فعلی شوراها پاسخگوی نیاز شهرها ، به خصوص کلان شهرهای کشور نیست و برای ارایه خدمات بهتر به شهروندان باید این قانون حاضر  اصلاح گردد .


در چنین روزی در سال 1362هجری شمسی  دولت جمهوری اسلامی ایران با هدف نشان دادن حسن نیت خود به جهانیان و همچنین پایبندی به قواعد جنگی ، شماری  ازاسرای  عراقی را آزاد  ساخت. با وجود این عمل انسان دوستانه دولت جمهوری اسلامی ایران اما رژیم بعثی عراق همچنان بر فشار خود علیه اسرای ایرانی شدت بخشید .


درچنین روزی در  سال1370هجری شمسی دکترغلامحسین صدیقی یکی از بزرگترین جامعه شنسان ایرانی دیده از جهان فروبست . وی صاحب دو دانشنامه دکترای دولتی  فلسفه و جامعه شناسی ازفرانسه بود . او پس از اتمام تحصیلات خود به ایران آمد و به تدریس جامعه شناسی در دانشگاههای ایران به ویژه دانشگاه تهران پرداخت . از او آثار بسیاری به جای مانده است .


در چنین روزی در سال 1889 میلادی سالازار دیکتاتور پرتغال به دنیا آمد . وی بین سالهای 1932 میلادی تا 1968 براین کشور حکمرانی می کرد .


در چنین روزی در سال 1906 میلادی پیر بولیو نویسنده مشهور فرانسوی به دنیا آمد . «ورتیگو » عنوان مهمترین اثر وی است .


آیزاک دو کوستا نویسنده و شاعر مشهور انگلیسی دیده از جهان فروبست . «بیدار باش»  عنوان مهمترین مجموعه شعر اوست . وی در سن 62 سالگی در گذشت .

در چنین روزی در سال 1945 میلادی بنیتو موسولینی رهبر فاشیسم ایتالیایی پس از آنکه به دست مخالفین خود دستگیر شد ، به هلاکت رسید .
در سال 1919 میلادی نهضت فاشیسم در ایتالیا با نام" نهضت پیراهن مشکی ها" در  ایتالیا به روی کار آمد . رهبر این نهضت را  که بعدها جنایات فروانی مرتکب شد، " بنیتو موسولینی" به عهده داشت . موسولینی سه سال بعد نخست وزیر ایتالیا شد و رسما سیستم تک حزبی را در این کشور پایدار نمود .موسولینی در سال 1883 میلادی به دنیا آمد . وی پس از طی تحصیلات مقدماتی به  روزنامه نگاری پرداخت؛  اما این امر او را اقناع نکرد و خواست که به طور عملی وارد حوزه سیاست شود. به همین دلیل تصمیم گرفت که اندیشه های خود را در قالب یک حزب سیاسی عملی سازد .
او در این دوره دست به تاسیس یک حزب ناسیونالیست افراطی زد که  اعضای آن تمامی لباس سیاه به تن داشتند و مشغول به انجام اعمال تروریستی بودند . موسولینی در سال 1922 به مقام نخست وزیری ایتالیا رسید و در دوران زماداری خود کشورهای اتیوپی و آلبانی را متصرف شد . وی همچنین به یاری "ژنرال فرانکو" در اسپانیا شتافت و با هیتلر پیمان مودت منعقد ساخت و به این ترتیب پایه های فاشیسم را طرح ریخت . فاشیسم موسولینی بر چند اصل استوار بود که از میان آنها می توان به وجود دیکتاتوری  ایدئولوژی و سیطره آن برفرد فرد   اعضای حزب ،  مقابله  با کمونیسم ، سوسیالیسم واندیشه های  چپ گرایانه   ،  مقابله با اندیشه های مردم سالارانه ، آزادی بیان و پلورالیسم ، ایجاد وضعیت ترور و وحشت از طریق نظامی گری و سازماندهی توده ها در سازمانهای میلیتاریستی ،  مقابله با  یهودیان و یهودی زدایی از جامعه ،   ایجاد  ناسیونالیسم افراطی  ،  مخالفت با فرد گرایی و اعتقاد مفرط به روحیه جمع گرایی اشاره کرد. " فرانتس نویمان" می گوید: نهضت قاشیسیتی-نازى در طبقه متوسط اضطراب بر می انگیخت و آن اضطراب را در مجرای ویرانگری می انداخت. موسولینی پس از اتمام جنگ جهانی دوم به هنگام فرار به سویس به دست  مبارزان ایتالیایی  گرفتار آمد و در بیست و هشتم آوریل اعدام شد

در چنین روزی در سال 1920 میلادی برای نخستین بار جمهوری  آذر باییجان فعلی به کشور شوروی ملحق گردید .


در چنین روزی در سال 1937 میلادی برای نخستین بار در ایالات متحده آمریکا انیمیشن به شیوه الکترونیکی در نیویورک به نمایش در آمد .


درچنین روزی در  سال 1555 میلادی ،  کنگره  اوگسبورگ با هدف پایان دهی در گیری های مذهبی در اروپا در آلمان آغاز به کار کرد . پس از این کنگره پروتستان ها توانستند با آزادی بیشتری به تبلیغ آیین خود بپردازند . اما درگیری های مذهبی همچنین ادامه یافت .

درچنین روزی در سال 1965 میلادی امریکا به کشور  دومینیکن حمله نظامی کرد . پس از تشکیل دولت انقلابی با حضور نیروهای مردمی در کشور دومنیکن  ، نیروهای مهاجم از این کشور به عقب رانده شدند و سرانجام آمریکا مجبور به ترک کشور دومینیکن شد .